Narodno blagostanje

"8, јули 1930.

САОБРАЋАЈ

— Sanacija tršćanskih brodogridilišta konačno je ргоvedena i od talijanske vlade odobrena. Na osnovu tog nacrta ima 1) Stabilimento Tekniko Triestino da pokrije svoje ranije gubitke od 42 miliona lira sniženjem glavnice od 60 na 18 miliona lira; 2) Kantiere Navale Triestino pokriva svoje gubitke od 44 miliona lira otpisom glavnice u visini od 57 miliona lira. Posle toga ova preduzeća se imaju fuzionirati u jedno društvo, sa nazivom Kantieri Reuniti del Adriatiko sa glavnicom od 75 miliona lira. Ova se glavnica ima povečati na 150 miliona lira izdavanjem novih 750.0000 akcija po nominalnoj vrednosti od 110 lira, koje će se ponuditi dosadašnjim akcionarima po alpari.

Banka Komerciale Italiana garantuje ovu novu emisiju. U upra-

vi se nalaze senator Agneli, kao pretstavnik automobilske fabrike Fiat, Teplic, gen. dir. Banke Komerciale Italiana i bivši ministar finansija graf Volpi. — Ms наше штампе вадимо вест, да је учесницима штампе Мале Антанте у Стрбском Плесу предао чехословачки народни посланик Пехарек један меморандум, у коме су изнесене смернице господарске сарадње свих држава Мале Антанте. У том пројекту се тражи, да се може пре свега увести једнообразна тарифа на свим тржиштима Подунавља, те да би требало у Галацу на Црном мору направити велико звозно пристаниште, које би имало постати Хамбург Мале Антанте. Даље се тражи, да би државе Мале. Антанте морале основати и велику флоту на Црном Мору.

— Поводом наше раније белешке о Америци и у Немачкој допуштено је да се код депеша за адресу употреби само телефонски број и презиме адресата, наравно уз назначење и вароши.

— Директни железнички саобраћај између Енглеске и наше државе омогућен је сада на основу споразума наше железничке управе са немачким железничким друштвом. Саобраћај има да се врши помоћу нарочитих вагона (фербот"фваген) који се укрцавају у Зебригу на нарочите лађе. За употребу тих вагона наплаћује се као додатна возарина · 800. динара. : — Radovi na elektritfikaciji železničke pruge od Budimpešte do Heđešhaloma (austrijska granica) otpočeće uskoro. Njihova vrednost iznosi 48 mil. penge (480 mil. dinara)”

МЕЂУНАРОДНОСТ

_— Председник одбора за банкарство и валуту у американској представничкој кући, води већ неколико месеца и најоштрију кампању против Банке за међународне обрачуне и против међународног зајма немачког Рајха за 1930. годину. Он је пре неколико дана поднео одбору предлог да се законом забрани американским новчаничним банкама и _онима, који су с њима заједно преузели немачке репарационе бонове, да их не продају публици. То је довело До врло оштрог сукоба са американским министром финансија

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 427

г. Мелоном, који сматра да се Америка не сме да одрекне иностраних дугова, јер ко хоће да води међународну трговину, тај мора да даје и зајмове иностранству. Али је ипак кампања Мак Фадена имала велики успех у стварању рђавог расположења према немачким репарационим облигацијама. — На ванредној скупштини памучних предионица у Бомбају одлучено је да се свима трговцима саветује, да од 1. јула повуку сва своја потраживања од енглеских банака и да их у будуће бојкотују.

— Друштво народа се упрло из петних жила да мебународну конвенцију о укидању забране увоза и извоза, поред свију опасности и тешкоћа, уведе у живот. Она је на крају крајева преко француског и енглеског посланика у Прагу успела, да ју је Чехословачка у последњем моменту ратифицирала. Сад се ипак врши пресија на пољску владу,

јер је она, као што знамо, одрекла ратификацију.

Ми смо већ изразили наше мишљење, да се од ње не може ништа очекивати за међународну трговину и ако сна буде ратифицирана. _

— Do sada su upisale po 4000 akcija Banke za Međunarodne Obračune sledeće novčanične banke: Austrijska, Mađarska, Poliska, Rumunska, Grčka, Čehoslovačka, Bugarska, Danska, Danciška i Finlandska. Ništa se ne javlja o našoj Narodnoj banci.

— „Međunarodni zajam 5,5% Nemačkog Rajha 1930.” pretrpeo je u Holandiji fijasko, budući da je upisano svega 40%.

PA3HO

— Привредне вести о Бугарској. Општа економска ситуација стоји у знаку депресије. Куповна снага становништва — коју са 80% сачињава мали сељак — опала је у јакој мери прво због слабе жетве у прошлој години, а друго због ниских цена пољопривредних производа. Ови моменти, у заједници с кредитном политиком Народне банке која иде за тим да смањи новчанични оптицај, произвели су јак пад цена. Према статистикама Бугарске Народне банке индекс цена на велико у марту 1930. г., за 20,4% је нижи од индекса у марту 1929. године. Ова ситуација неповољно утиче на индустрију, у којој се изводе знатне рестрикције производње, па чак долази и до потпуне обуставе рада код неких предузећа. Путем високих заштитних царина вештачки подизано, бугарска индустрија трпи од хиперпродукције која се у толико јаче осећа, што индустријски производи, с малим изузетком, нису способни за извоз. Трговински биланс за првих пет месеци ове годике показује један нагао преокрет ; док је за исто време последњих двеју година био пасиван са 656 одн. 567 милиона, дотле је за петомесечну периоду ове године активан са 526 милиона лева: Ова актива потиче искључиво из јако смањеног увоза при потпуно константном извозу; према првих пет месеца 1928.

Општинска Штедионица угао Васине и Добрачине ул. бр. 1.

и других трошкова.

_ УЛОГЕ НА ШТЕДЊУ ПРИМА са Тј, год. камате.

даје зајмове на све државне и

са 10 од сто год, камате (без икаквих других трошкова) а за време од 1—6 месеци, с правом | продужења на годину дана и евентуалног обнављања. ~

" на обвезнице ратне штете НА ЗАЛОГЕ НА ДРАГОЦЕНОСТИ рачуна 12% год камате и павју тромесечно на име чуварине,

ЕСКОНТУЈЕ МЕНИЦЕ са 129 год. камате (без икаквих других трошкова) нарочито занат, и малим привред. "ОТВАРА ТЕКУЋЕ РАЧУНЕ на подлози хартија од вредности, меница и интабулација.

ВРШИ НАПЛАТЕ и исплате у земљи и иностранству за рачун својих комитената, ·

_НЕ БАВИ СЕ СПЕКУЛАЦИЈАМА.

приватне хартије од вредности

даје Дин. 380-—

осигурања