Narodno blagostanje

Страна 430 ZAGREBAČKA BERZA

Devizno tržište. Promet prošle nedelje bio je intenzivan te iznosi skoro 70 miliona dinara. A i početkom ove nedelje još je uvek jak. Narodna banka infervenira sa znatnim iznosima. Privatna roba biva apsorbirana od samih banaka pak ne dolazi toliko na tržište.

Dionice. Kod novčanih zavoda situacija nije jedinstvena. Traje i dalje čvrsta tendencija za Srpsku banku i Praštedionicu a donekle i za Zemaljsku banku. Za ostale novčane zavode interes je slabiji i sve više i više dolazi do izražaja tendencija popuštanja kurseva.

Kod industrijskih poduzeća interes je nešto slabiji. U dionicama Osječke šećerane i Trbovlja dolazi do jačih zaključaka. Razvitak kurseva nije povoljan jer se ne gleda najoptimisličnije na razvitak konjukture. I u dionicama parobrodarskih društava interes je nešto oslabio. U prvom redu za Dubrovačku paroplovidbu koja je u znatnoj meri odvisna o razvifku prilika na internacionalnom prevoznom tržištu. A tamo prilike nisu ni najmanje povoljne. Jadranska plovidba koja je upućena u glav-

nome na obalnu plovidbu ne oseća nepogode interhaćionalnog |

tržišta.

Državni papiti. Prošlog meseca promet državnim papi'rima bio je znafno slabiji nego inače. Jedva da je prekoračio 20 miliona dinara. Od toga iznosa preko dve trećine odpadaju na prvu polovinu meseca. U dolarskim papirima promet je bio ispod 100 hiljada dolara dok je ranijih meseca uvek bio veći.

Međutim početak ovog meseca bio je bolji. U šteti promet je iznosio nekoliko miliona a u dolarskoim papirima preko 10.000 dolara što već odavno nije bio slučaj. Kursevi se kod dinarskih državnih papira u glavnome drže na istome nivou. Međutim kod dolarskih, obzirom na prilike na nev-jorškom tržištu izloženi su većim oscilacijama.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

(Бр. 21

БЕОГРАДСКА БЕРЗА

У току ове недеље све су девизе показивале лабаву тенденцију ; Цирих је остао стабилан, док су Праг и Њујорк чак и нешто поскупили. Обрт у девизама износио је 32,8 мил. динара, те је према томе био за скоро 2 мил. већи од прошле недеље. Свакако изгледа да је недељни обрт од око 30 мил. постао на београдској берзи уобичајен. Највише је трговано у девизи Праг (7,9 мил.), Женева (7,4 мил.), Лондон (6,8 мил.), Њујорк (4,2 мил.), и т. д. Народна банка интервенирала је скоро код свих девиза.

На ефектном тржишту је ситуација у току ове недеље била много живља но у претходној. Рента Ратне штете донекле се стабилизирала. Од 443.—, колико је нотирала на дан 27. јуна, попела се до ултимо јуна на 443.50. Тиме се види да је прво полугође прошло без нарочитих узнемиравања. 1. ов. мес. курс је попустио на 442.75, али се одмах на следећем састанку опет поправио на 443— На састанку од 3. ов. мес. примећујемо малу хосу, наиме курс је порастао још за 62 паре. Обрт је износио у промпт роби

'955 хиљада, а у терминима, због ликвидације ултима 6,25

милиона динара, што износи дакле укупно 7,30 мил. дин. Овакав недељни обрт у Ренти ратне штете већ одавно нисмо забележили,

7% Инвестициони зајам тргован је једино на састанку од 3. ов. мес. по курсу 89.75 ; обрт је износио 99:000 дин.

7% Доларске обвезнице Д. Х. Б. трговане су по 87.75 (50.000 дин.), а 7% Блер по курсу од 85.75 до 85:62 (обрт је износио 1,7 мил. дин.). Народна банка попела се-од 8.210 на 8.250 (обрт 450.000 дин.).

Као уобичајено тако је и у овој недељи посао у приватним хартијама од вредности био потпуно занемарен. Трговани су једино Извозна банка и Бродарци.

гиетевва ввввовввитан пи паша ов вон ван

НРАЉЕВИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

а У БЕОГРАДУ. == 10 у Загребу, Љубљани, Сарајеву и КОЛУ.

il e

«оса чжнечео сшењамчтитачнининивикикфанптњикикњетшвана то 1

5 53 5 (Bi авашевин вв вшапизпанвшш вв авва

по вакалака ти

ОТВАРА ЧЕНОВНЕ РАЧУНЕ сваком физичком и правном лицу, плаћања преко чековних рачуна су брза, поуздана и јевтина, а могу се вршити код свих пошта у држави.

ПОДРЖАВА ВЕЗЕ С ИНОСТРАНСТВОМ

и сваки власник чековног рачуна може наређивати исплате у све ев5 ропске и ваневропске земље. _ oz

ПРИМА УЛОГЕ НА ШТЕДЊУ

Штедна КНњижица Поштанске Штедионице најпогодније је средство за штедњу, јер - се штедни улози примају и исплаћују код свих пошта без икаквих трошкова. ЧЛАН ЈЕ БЕРЗЕ И ИЗВРШУЈЕ БЕРЗАНСНЕ НАЛОГЕ СВОЈИХ КОМИТЕНАТА.

За улоге на штедњу код Поштанске Штедионице јамчи држава гПотребна обавештења даје Поштанска Штедионица и све поште у земљи.

| i 3 пване Bim m Bi m MI m m PIM MB mi MI BI MI MI BH Bi MI MI m m MI mi MI BI BI m miBi MI m m mmm MI BB BI m m mi Mi Bi MB Mim m m M m

RCN] ogoszGWWRRSRYaRRSRRGuESRKHSRGnSRuBGHRnRE Run RU

m IB MI B m il B m B BM BB m sim BI Bi BI II NI BMBI MB BBB B m mmm m i