Narodno blagostanje

Страна 526 НАРОДНО

državno potraživanje povećava početkom idućeg mese- .

ca, to se ovim smanjenjem potvrđuje паба pretpostav- --

i

ka iz prošloga broja, da u stanje državnih potraživanja” na dan 31. jiila nistt došle do izražaja. sve njene dispo- | zicije, te je jedan deo ovih kajžen tek u stanju od 8. avgusta. Time je ukupan iznos državnog potrfaživa- . nja smanjen na 210 miliona dinara. Ako se budu u drugoj i trećoj nedelji razvijali pfihodi kako treba, onda |e' očekivati da ta sama znatno poraste. | Naravno da je i ovoga puta smanjen гасип рбvremene razmene za milion 997 hiljada dinara.

Novčani opticaj, koji je pre dve педеЦе bio samo 5085 miliona dinara, povećao se na 5392 miliona dinara. Povećanje izmosi 'preko 300 miliona dinara. I. fo je znak poboljšanja poslovne situacije i proširenja volumeta poslova.

Pokriće |e ostalo gotovo перготепјепо prema prošloj nedelji, za hovčanični opticaj 46,78% a za sve” obaveze po viđenjti 37,16%. |

ZAGREBAČčKA BERZA

Devize. Prošlog tiedna promet devizama iznosio je 45 miliona dinara. Ovog tjedna izgleda da će biti veći jer je u prvoj polovini tjedna potražnja bila znatno veća. Ponuda nije išla istim korakom pak je Narodna Banka morala intervenirati većim količinama. 5

Tržište dionica. Promet је poslednjih dana mnogo veći nego što je to bio slučaj pred par nedelja. U dionicama | Jugobanke, Union, Poštanske i Zemaliske banke dolazi skoro . dnevno do zakliučka. A pojedinog sastanka znaju biti i veći. Međutim kursevi su na nivou na kojemu su bili i ranije. Interesantno ie da se danas glatko absorbiraju i veće ponude bez da to djeluje na kurs.

U dionicama industrijalnih poduzeća promet je još veći. U dionicama Osječke šećerane, Trbovlja i Dubrovačke plovidbe ima dnevno zaključaka. U Šećerani i po koja stotina komada. Kod Šećerana do pred nekoliko dana prevladavala je ponuda i kursevi su popuštali. Međutim danas jača je potražnja i kursevi su nešto u porastu. Zaključci u Dubrovačkoj znatno su niži neg što je bilo pred nekoliko tjedana. Sada kad je uhvaćen kontakt između ponude i potražnje i kad je došlo do prvih zaključaka na nižem nivou promet |e intenzivan. Trbovlje je još uvijek na niskom nivou, obzirom na krizu u industriji ugljena.

Državni papiri. Ovog {e tjedna pao prvi zaključak u 6% beglučkim obveznicama. I to 76 dinara za 100 dinara nominale bez dospjelih kamata. Budući da je do sada izdano veoma malo komada, ne može doći do intenzivnijee prometa. Nu kasnije kad sve bude izdano i kad imaoci tih papira budu tražili realizaciju promet bi mogao biti intenzivniji. Nu obzirom da ie izdano samo 150 milijona dinara to su time postavljene i granice za jači promet.

Kod štete promet je dosta slab. Jedva milion dinara dnevno. Kod Blairovih obveznica dnevni promet iznosi par hiljada komada. Nu zna biti sastanaka bez zaključaka.

БЕОГРАДСКА БЕРЗА

На девизном тржишту све су девизе у овој недељи лабаве, сем девизе Париз. Обрти су износили 33.0 милиона динара. Највише је трговано у девизи Лондон (7.7 Мил. дин.), Њујорк (7.7 мил. дин.) и т. д.

На ефектном тржишту је показивала рента ратне штете нешто чвршћу тенденцију; од 451 скочила је до краја недеље на 453. Обрт је износио 2.16 мил. дин. 74 инвестициони зајам поскупео је на 93 — обрт је износио 200 хиљада дин. 7% Блер тргован је 89.10 (обрт 800.000у.

Акције Народне банке у паду су. Од 8090 пале су до краја недеље 7550 динара а обрт је износио 257.000 динара.

; следњих дана наше је тврђење потпуно потврдио :

; noi с 16; у ово: недељи много повећале

БЛАГОСТАЊЕ Бр. 33

РОБНО ТРЖИШТЕ 1

- Претерани песимизам од жеге у Северној Америци.

Кукуруз и шшеница лабави. — рхишшнта дрва и метала мирна. — Остала тржишта лабава. —

У нашем последњем извештају са светског житарског тржишта ми смо подвукли, да се вести о страховитој жеги и огромним штетама нанетим гмериканској пољопривреди морају примити са извесном резервом. Развој догађаја побило је

у симптоматично, да су нам из Америке јављени прво чврсти

курсеви и хоса у пненици и кукурузу, па тек после тога до-

| IIM Cy извештаји о катастрофалној суши и т. д. Наше су | · новине са великим задовољством

донеле све ове сензационалне вести, које су још и саме допуњавале коментарима

| мање или више инспирираних уредника; да је наступио талас · врућине, у то не сумњамо; било је и код нас топло; да је | жетва кукуруза подбацила, опште је познато, као што је

познато да су настрадале и друге културе; али није тачно да би катастрофа заузела толике димензије, као што се то

' код нас писало. Шпекулација је била брзо демаскирана, и "има већ неколико дана, да је тенденција на американском

житарском тржишту потпуно мирна; у колико је скок код кукуруза био сувише велики, цене су мало попустиле; а код пшенице сви су ранији бесистички моменти опет оснажени, због чега постоји изразито лабава тенденција. Залихе су се руски извоз квалитативно ванредне робе подвостручио се; Индија у велико нуди своју робу а и у Америци се је дошло до закључка, да се је при-

·нос жетве много потцењивао. Исто важи и за Канаду, за

коју се сада јавља, да ће жетва пшенице дати већи и бољи резултат но у прошлој години. Последице свега тога су иза-

„звале да су на европским житарским берзама тенденције по' стале мирније; а цене су почеле падати. Код нас је ситуа-

ција потпуно аналогна. На дан 15 августа пшеница нотира 180 а кукуруз !30—140 динара.

Ситуацију на осталим тржиштима нека илустрира некслико следећих података :

Беса на светском тржишту шећера постаје све тежа: 1913 године нотирала је 1 лб. (0.45 кгр.) на њујоршкој берзи 312 центи; у 1929 години још 2.35 центи; 1 јуна ове године 1.065 центи а 12 овог месеца само још 1.10 центи. При томе су залихе огромне, а изгледи на овогодишњу производњу најповољнији... 1926 године сирова гума нотира 42 пенса за либру. Сада је цена пала испод 5 пенса..

1928 године кафа Сантос ери нотирана је на хамбуршкој берзи са 92 а сада нотира 34,5...

Бакар је у прошлој години тргован у Њујорку по 24 центи за либру, а сада има врло слабу прођу код 11 центи...

ОГЛАС

На дан 22. августа 1930. године у 11 часова у канцеларији Техничке Дирекције града Београда (југовићева 1 приземље) одржаће се прва офертална лицитација за израду моста од армираног бетона и потпорних зидова у улици Гробљанској.

Предрачунска је сума 2,411.425,15 динара.

Услови за ову лицитацију и технички елаборат могу се добити у кацеларији шефа Инжињерског Отсека Техничке дирекције општине Београдске (угао Југовићеве и улице Књ. Љубице П. спрат) по цени од 100 дин Ту ће се добити и сва усмена обавештења. |

Из кацеларије Техничке Дирекције општине Београдске Т. Д. Бр: 12093 од 11. — УП. — 1930. године.