Narodno blagostanje

23, август 1930.

г. Силађи мађарски делегат, из мађарског министар пољопривреде, потребно је да се тражи и дозвола за провоз нашег грожђа. Како ми мађарском грожђу успешно конкуришемо, они да продају своје, настоје да спрече извоз нашег грожђа.

Мађарска се влада базира на Бернској Конвенцији од 1881 г., по којој треба да се грожђе предходно прегледа код наше огледне станице.

Ми се врло добро сећамо предратних забрана са стране Аустрије и Мађарске извозу наше живе марве, које су они издавали кад су хтели и како су хтели. Мислимо да се овога пута Мађарска преварила. Наше власти морају приступити пресаријама.

— Конференција виноградара и извозника вина, одржана је 20. авг. у Новом саду. Закључено је да се наши виноградари судјелују на међународној изложби у Ротердаму која ће бити у октобру. Вино ће преко задруга и остач лих удружења виноградари и извозници бесплатно ставити Заводу за унапређење спољне трговине на расположење, а ово ће га о свом трошку отпремити у Ротердам и изложити.

— Г. фФернанд Давид, француски Министар пољопривреде, предложио је француској влади програм о стабилизацији цена житарица, које су услед слабе жетве јако скакале.

—- Шене хлеба у Паризу поновно су се дигле за 5 центима, тако да данас килограм хлеба стоји тамо 2.40 фр. За последње три недеље цена хлеба скочила је у Паризу за 2ЕОД СТО:

< у

— Јавили смо већ, да је предаја жита и меса у Русији у месецу јуну веома рђаво вршена. Будући да ни прва половица месеца аугуста није показала боље резултате то се Совјетска влада одлучила на неке врсте премија, да би потстакла поједине сељаке и колективна пољопривредна добра на јачу предају држави. Трговински комесаријат Совјета са решио у ту сврху да управи бар 75% т зв. дефицитне робе (то је она конзумва роба, у којој се осећа особито велики мањак) на тржишта у равницама, где се врши предаја жита; (Они колективи и појединци, који буду извршили своју обавезу према држави у погледу предаје добиће премију у облику повишене количине т. зв. дефицитне робе.

Будући да постоји изглед, да ће се услед ове премије житна кампања јако поправити, влада мисли да неће бити у стању да опскрби сва тржишта у, довољној количини робом, стога ће она издавати краткорочне робне облигације. Колективи, који се особито истакну у предавању жита, стоке и меса, биће награђени тракторима, аутомобилима, мотоциклима и т. Д.

— Интернационални Пољопривредни Институт у Риму добио је извештај из Аустралије да ће ове године, ако досадањи временски услови потрају до краја жетве, жетвени принос бити око 55 мил. товара (100 кг.). Прошлогодишња жетва је износила 34,3 мил. товара.

САОБРАЋАЈ

— Дунавски мост између Румуније и југославије. У румунској штампи све се више појављују вести против дунавског моста између Брзе Паланке и села Циганаша, како је то предвиђено конвенцијом 1914. г. на коју је Румунија дала свој пристанак. Румунска штампа пише да данашње њихово привредно стање захтева да се тај мост изради код Турн-Северина и Кладова, пошто кроз Пурн-Северин пролази главна железничка линија, док би се до села Циганаша морало изградити 100 км. пруге да се она споји са постојећом железничком мрежом.

— Iz Сећозчјоуаске зе јама, да зе и роч/едпје угете češke firme za izgradnju drumova u sve većem obimu ројауljuju u inostranstvu. Moderna postrojenja i moderni patenti do-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 539

ства | у ођауајц Нт firmama, da konkurišu i najvećim svetskim pre-

duzimačima. Česi su najviše zainteresovani na radovima u Jugoslaviji, Poljskoj, Bugarskoj i Rumuniji. Samo se žale na pomanjkanje stručne radne snage.

—Међудирекцијска конференција одржата је 20. августа у Генералној дирекцији саобраћаја, која је претресала питање осигурања саобраћаја у наступајућој извозној сезони Констатовано је да потребних локоматива и вагона за се зонски саобраћај има у довољној количини и решено је да се предузму извесне комерцијално-манипулативне мере.

— Влада у Уједињеним Државама издала је наређење, да се тарифа за подвоз стоке, сточне хране и других намирница, потребних крајевима пострадалим од суше, снизи одмах. Снижење тарифе ће важити до Il. ХО пене

— Тарифни одбор састао се 18. августа, после паузе од 15 месеци. Загребачка комора, је у овом предлогу за сазив Тарифног одбора, подвукла чињеницу да је скоро једна трећина тарифног градива претрпела од последњег састанка Тарифног одбора, велике промене. Поред важних питања о нашој унутрашњој тарифи о којима ће Тарифни одбор имати да да своје мишљење, одбор ће имати и да проучи питање о склапању тарифних савеза са другим државама. Дискусија о саобраћајним питањима била је врло жива, Г. д-р Иван Мохорић, представник љубљанске коморе, истакао је потребе које би се требале подузети у промету шећерне репе, за време кампање, пренос угља и т.д. Г. д-р Кармански, представник загребачке коморе, поднео је писмени елаборат о свим актуелним саобраћајним питањима, Г, Воја Петковић, представник Удружења извозника, изнео је саобраћајне непогоде нашег извоза. Начелник Генералне дирекције држ: железница је изјавио да ће о свим птањима и тешкоћама које су изложили чланови Тарифног одбора, претресати на конференцији обласних дирекција.

По жељи туристичког одсека Министарства трговине и индустрије, Тарифни одбор се бавио недостатцима путничке тарифе у односу на потребе привреде и туризма. Начелник г. Жижек је дао елаборат о потребним изменама путничке тарифе.

На крају је Тарифни одбор конкретизирао своје жеље и предлоге о претплатним картама, о повластицама на Јадран, бање и климатска места.

Тарифни одбор наставља свој рад.

ТРГОВИНА

— Одлуком Министарства трговине и индустрије забрањено је торбарење осим оног о коме говори чл. 24. Закона о радњама а то је за продају следећих артикала.

1.) Јестива и неалкохолног пића ; 2.) предмета домаће кућевне индустрије; 3.) књиге, слике, новине, срећке и т. д.

—Сточарска изложба у Вуковару, одржаће се од 23. до 27. новембра. Поред специјалне изложбе бикова, приредиће се и изложба перади, кунића и пчеларских производа.

— Трговачки уговори Пољске. Привредни савет при министарском савету, одлучио је да привремено уведе у живот најглавније делове склопљених трговачких уговора са Румунијом, Шпанијом, Португалом, Грчком и Египтом, док ти уговори не буду ратификовани од стране порламента.

— Ових дана полази из норвешке луке Харстад трговачка флота од 50 бродова, највећим делом енглеске националности, чија је намера да искористе повољно време и да продру Северним леденим морем до ушћа реке Об и Јенисеј. Пратиће их два совјетска разарача леда и два авиона извидника. Бродови су натоварени највише жељезом, челиком, машинама, тканинама, животним намирницама и другим продуктима потребним сибирским тржиштима. Задаћа експедиције је, да уђу у сибирске реке Јенисеј и Об и да на тамошњим тржиштима замене своју робу за сибирске про-