Narodno blagostanje

Страна 538

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 34

присилити владу да подузме хитне мере у циљу сузбијања беспослице.

— У Немачкој има према последњој статистиции 539.396 грађана, чија је имовина ратом оштећена, и који имају право на помоћ од државе.

А — На годишњем конгресу федерације енглеских рудара који је одржан 14. авг. у Лондону, закључено .је да се захтева од владе да се рударима одобре пензије до 55 година старости, и да влада испуни своје обећање о седмосатном раду у рудницима.

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— Талијанска је влада преко свога дипломатског претставника у Шпанији протестовала против подизања царинских тарифа, које су уистину подигнуте због царинског рата Шпаније са Америком, а које теже погађају Италију него онога против кога су уперене.

— Преговори између Румуније и Маџарске због закључења трговачког, бродарског и ветеринарског уговора с успехом су завршени. Споразум је, изузев једну тачку, парафиран од вођа делегација.

— Под милозвучним именом трговинског уговора склопљен је споразум између Русије и Италије, по коме прва поручује код талијанских фабриканата робе, највише пољопривредних справа, аутомобила и мотора за авијоне, у износу од 750 мил. лира. Будући да се и Италија налази у великој привредној кризи, чија неминовна последица је пораст беспослице, то је влада одлучила да 75% гарантује за ове наруџбине (де факто отпада на државу 65%, а на Вапсо ф! Кота 35% гарантије), да би тиме помогла својој привреди и умањила беспослицу. Ова наруџбина је велика субвенција талијанској привреди, само, ако буде плаћена. Није се лака срца одлучила талијанска влада на гарантије, али се није смела ни затезати, јер јој је још у сећању прекид преговора са Русијом пре 5 година, који су се разбили због слабог кредитовања од стране Италије, а за склапање трговинског уговора са Русијом главна је чињеница висина кргдита. ИНДУСТРИЈА

— један инжињер Ђенерал Електрик Компани открио је материју која има особину, да је добар спроводник, а у исто време и савршен изолатор електричне струје. Дато јој је научно име тирит. Тирит има чудновату особину да своју способност вођења електричне струје мења са јакошћу њеном. Тако се са подвостручењем јакости струје способност вођења код тирита подванаестостручи, а код 16 пута повећане струје отпорност тирита се смањи око 25 хиљада пута.

Овај проналазак је веома значајан. Требало је више од 5 година да се тирит удеси тако, да користи привреди. Способности тирита су непроменљиве. Има изглед црног шкриљца. Може се употребити за сваке врсте струје.

— U cilju ublaženja krize, u kojoj se nalazi austrijska tekstilna industrija, udružile su se sve predionice pamuka u Austriji u naročiti kartel, koji će regulirati prođu i visinu cena. Prema relaciji cenama sirovog pamuka utanačene su minimalne prodajne cene. Osim toga se vode i pregovori sa državnim železnicama o sniženju uvozne željezničke tarife za sirovine za 15%.

ia

— Текстилне фабрике Бухуси, које у Румунији имају водећу улогу, јер производе 60% читаве румун. вунене робе, имају намеру да подигну акцијски капитал од 400 на 650 мил. леја. Нове акције би преузела нека чешка предузећа и Ева. Моне Воззи! « ЕШ5, Кошђајх и друге неке иноземне фирме. Примици од нових акција би се употребили делом на смањење дуга код патронизирајуће Румунске кредитне банке.

— Žbog slabije prođe u Americi, Turskoj i Indiji je Svetski žižički trest smanjio svoju proizvodnju u tim državama.

— Вештачка свила у Русији. Совјетска влада је одлучила, у складу са својим петогодишњим програмом индустријализације, да подигне 16 фабрика вештачке свиле; у ту сврху је предвиђен инвестициони капитал од 290 милиона рубаља. ·

— Румунски Браун Бовери А. Д. у заједници са општином Галац основао је „Галацко општинско подузеће а. д.' са акцијским капиталом од 225 мил. леја, раздељеним на 225.000 акција од по 1.000 леја, од којих преузима БраунБовери 152.700, а општина Галац 72.300 комада.

— Окланд Мотор Компанија спустила је цене 8-цилиндарским колима за 130 до 170 долара, а Понтијак колима са 6 цилиндера за 80 до 110 долара. Из Детроита јављају да је Шевроле мотор Ко. снизила цене својим спортским колима за 40 долара.

ПОЉОПРИВРЕДА

— Програм г. Министра пољопривреде. Г. др. Шибеник изнео је дописнику „Времена“ главне црте програма Министарства пољопривреде, којим се жели подићи пољопривреда нашег села. Г. др. Шибеник је рекао међу осталим и ово : „Да ће деловање бити у том правцу да се у првом реду пробуди интерес у самом народу“. Да би се подигло сточарство, свака управна општина ће приређивати по више пута годишње изложбе стоке, које ће бити потпомагане од Министарства. Ради побољшања производње, завешће се селекционирање семена, које би се продавало путем задруга и осталих институција, било јавних било приватних. Најинтересантније је то, што Министарство жели приступити оснивању складишта, односно силоса, где би се жито очистило, сортирало и типизирало. На жито у складишту уложено, издавале би се исправе, које ће се моћи уновчити у свакој банци у високом постотку вредности. Задруге, савези или привилегована друштва водиће бригу око продаје самих продуката.

— Забрана превоза нашега грожђа. 18. о. месеца, Мађарско министарство издало је наредбу према којој је био забрањен наш превоз грожђа преко Мађарске. Десет вагона нашег грожђа, упућеног за прашка и бечка тржишта, налазило се тога дана на пограничној станици у Келебији. То је проузроковало велике неприлике нашем извозу грожђа, које ове године имаде врло повољне изгледе. У унутрашњости стоји већ спремно за експедицију 15 вагона грожђа, а предпоставља се да би се наш укупан извоз грожђа кретао око 150 вагона.

На интервенцију нашег посланства у Будимпешти, мађарска влада је одобрила транзит нашег грожђа у износу од 100 вагона, с тим да се ова количина грожђа извози из околине Новог Сада и да се поднесе од стране Коморе уверење да нема филоксере. Према вестима које је добио

ДЕА

b

Filijale: Alibunar, Debeljača, Ban- | Akcioni kapital Karlovac, Kovačica, Kovin, | Rezerve oko Ban-Novoselo, Padina i Uzdin. | Ulozi preko

душа — а“, Муни у

— Obavlja sve u bankarsku U spadajuće poslove, održava direktne veze sa tu i RL O

PANČEVAČKA PUČKA BANKA - PANČEVO osnovana 18 1569. godin godine |

Din 10,000.000, – 5 5.000 „ 100.000,000,—

РОКВАМК

Adresa za brzojave:

Тејећ.: 26, 28, 29, 30, 122.

мн да о“ оље— <= => ~“