Narodno blagostanje

Страна 542

ЗАКОНИ

— Закони и Уредбе: Правилник за извршење закона д вину. — Закон о конвенцији о трговини између Краљевине југославије и републике Естоније.

— Zakoni i Uredbe: Uredba o prijemu u službu i polaganju ispita činovnika Ministarstva Inostranih poslova; — 2аkon o skupnom porezu na poslovni promet.

НАБАВКЕ

— Дирекција државног добра „Беље", 20. [Х. офертална лицитацији за набавку 90.000 ком. врећа за шећер.

— Команда зетске див. области, Инжињерско Оделење Цетиње 3. 1Х. офертална лицитација за градњу 5 зграда за сфицирске станове.

— Nabavka za drž. rudnike: Ljubovija, ponude do 11. IX., pergamena, pauspapir, čelični trak za merenje železnog precizijskog lineala, a ponude do 18. IX. za čelik za vagonska mosna pera, jelovine, pogonskog remenja, jelovih okrajaka i

verminal tekućine; Senjski Rudnik, ponude do 18. IX., krovni ' crep, remenje, kopče za jamske vagonefe. Banja Luka, ponude |

do 14. IX., hrastovi pragovi. Breza, ponude do 14. IX., razne boje, kreda za pisanje i šumarska kreda. Kreka, ponude do 20. IX., svinjska mast. Kakanj, ponude do 20. IX., klinci za tračnice, belo voštano platno, krovna katranisana hartija, karbid, grafit. Zenica, ponude do 28. IX., svrdlovi.

ОСНИВАЊЕ, ПРОМЕНЕ И ЛИКВИДАЦИЈЕ -—-. A. Westen d. d. u Gaberiu kod Celja (Slovenačka)

povisuje glavnicu od 20 na 25 miliona dinara izdavanjem novih”

dionica od po 100 dinara.

— У трговачки регистар у Загребу уписана је „Босанска Пољопривредна Индустрија а. д.. у Брчком. Седиште је Загреб, док се фабрике налазе у Брчком. Главница износи 4 милиона динара, а уплаћено је 2 милиона у комадима по 1000 динара. Као чланови равнатељства уписани су: Арко Владимир и Петар Теслић, индустријалци.

— Опште Југословенско банкарско друштво а. д. Београд снизило је од 15. августа 1930. год. каматну стопу на улоге.

— Привилеговано А. Д. за извоз земаљских производа Краљевине Југославије у Београду" отвара упис и уплату остатка друштвене главнице од 15,000.000 дин. односно 15000 акција од по 1000 дин. Цео износ од 1000 дин. уплатиће се одједном у времену од 12. УШ. до 15. X. r. r.

— „Електрична централа д. д." Огулин, упис директора централе Поредски Адалберта, који се овлашћује на потпис горње фирме.

GODIŠNJE SKUPŠTINE

— lndustrija mesnih proizvoda d. d. Zagreb, 25. VIII. god.

-- Domovinska industrija mlina d. d., Inđija, 23. VIII. god.

— Prva |ugoslovenska tvornica šarafa d. d. u Koprivnici, 26. VIII. 1930. god.

— Vaga d. d. za proizvodnju i trgovinu vaga i utega po sistemu Šenber, Zagreb, 29. VIII. 1930. god.

-— Prva jugoslovenska kemička fabrika d. d. Novi Sad, 28. IH. 1930. god.

— A. D. za izložbe i sajam uzoraka u Novom Sadu, 27. VIII. 1930. god. O = „Metallum” d. d. za promet željeza, kovina i tehničkih proizvoda, Zagreb, 25. VIII. 1930. god.

— „Unitas” industrijsko trgovačko d. d., Zagreb, izvanredna skupština 25. VIII. 1930. god.

— Štedno kreditna zadruga s. o. u. u Zemunu 7. IX. 1930. god.

1930.

1930.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 34

— Industrija čelika i turpija d. d. Zagreb, 26. VIII. 1930.

— Industrija žeste d. d. u Zagrebu 27. VIII. 1930.

— Jugoslavenski medicinski depo a. d. Zagreb 1. IX. 1930.

— Lisanskıi rudnici a. d. 29. VIII. 1930.

— „Jelen Do” industrijsko i rudarsko a. d. 29. VIII. 1930. ·

— Izvozno a. d. u likvidaciji u Beogradu 21. IX. 1930.

---. „Industrija srpsko-bosanskih šljiva a. d.” Beograd, 21. IX. 1930.

— „Jasenica” a. d. za opravku i konstrukciju vagona, Beograd, 29. IX. 1930.

БИБЛИОГРАФИЈА

— Фонд за стварање и одржавање радничких установа у Београду општине града Београда: први годишњи извештај са завршним рачуном правилником и буџетом.

— „Статистички преглед спољне трговине Краљевине Тугославије" за прво полугође 1930. год.

— Земљорадничка задруга број за јули т. г.

— Наша пошта, број за август т. Гг.

— Општинске новине, св. за август т. T.

ПОСЛЕДЊЕ ВЕСТИ

Финале београдског општинског зајма

Београдске новине, чији је главни задатак обавештај, једнострано нас обавештавају о раду београдског Општинског Одбора.

Опозиција слабо долази до речи.

Ми ћемо на основу свега овога што је до сада 06јављено, да резимирамо стање зајма београдске Општине. (О томе ћемо писати опширније када будемо почели да анализирамо финансије београдске Општине. :

Пре свега новине су донеле вест, да је Министарство унутрашњих дела поништило предлог београдске Општине о зајму. То је нетачно. Министарство је само вратило акт због тога, што ствар пије перфектна. Даље је саопштено, да приватне београдске банке не одступају од свог првобитног захтева и да ће према томе Општина морати пристати на камату од 9% на 75 милиона динара.

Код јавних банака, пак, максимална камата је 8%. Нова компликација је дошла отуда, што београдска Општинска штедионица с пуно права тражи делкредере провизију за давање свога потписа.

Имовински београдска Општина и њезина Штедионица је једно исто, а не админстративно.

29), је нормална провизија.

До сада је редовно јављано, да је зајам трогодишњи. Међутим из службеног коминике-а излази, да се зајам има отплатити у року од три године у три једнаке годишње рате. . Из тога излази да је зајам једно и по годишњи (исто као и загребачки).

- По висини каматне стопе, која је с обзиром на таксе за менице и на то, да је облик зајма есконтни, нешто је већи од 9.25% (такође није далеко од загребачког).

Тако се приводи крају зајам београдске Општине од 125 милиона динара, који ће у историји комуналне финансије целога света имати ипак један особен положај, на име; у колико је нама познато, то је први општински зајам са 9 од сто камате за градњу калдрме.

Стропоштавање цене грожђа

Кад је лањске године вино дошло у кризу цене и прође, проглашено је да се виноградарство има спасти продавањем грожђа. Тако су и поступили виноградари ове године. Али док Мађарска оглашава наше грожђе за заражено, на тржишту у Сремској Митровици навалио сељак с робом, коју нуди по 5—2 динара. То свакако да не представља излаз из кризе. |