Narodno blagostanje

23, август 1930. НАРОДНО

se otvaralo polje široke delatnosti Narodne banke kao zaimodavca. A to će znatno povećati dobit.

Sve su fe okolnosti |asne, pozitivne i sigurne, unesene u kalkulaciju pri izračunavanju kursa akcija Narodne banke, doprinele njegovom sistematskom skakanju. II. Dejstvo izmene zakona o Narodnoj banci od 8. jula 1928. g. na kurs njeziaih akcija.

8. |ula 1928. godine održan je vanredni zbor akcionara Narodne banke, na kome je usvojen nov UgOvor između nje i države. Taj ugovor poboljšava položaj Narodne banke poslovno, pravno i materijalno. Tako se na primer članom 11. Narodne banke ovlašćuje, da eskontuje blagajničke zapise državne za 600 miliona dinara i fo sa kamatnom stopom koja će biti za prvih 400 miliona dinara 3% ispod one, koju naplaćuje Narodna banka od privatnika, za drugih 100 miliona 2% niže, a za poslednjih 100 miliona za 1% niže. Od

tog posla banka bi imala da zaradi ukupno 18 miliona ;

dinara od čega pripada njoj 7,2 (10,8 državi). Treba napomenuti |oš i to da država duguje danas Narodnoj banci oko 4 milijarde dinara i da ova ima pravo samo na 1 milijardu da naplaćuje samo 1% kamate. Kako se

od te jedne milijarde stalno odbija iznos, koji država |

drži na svom računu kod Narodne banke, to nikad do danas nije bila bruto zarada po tom poslu više od 6 miliona dinara odnosno 2,4 za Narodnu banku. Sad bi imalo da bude 7,2 miliona. Dalje se ovlašćuje Narodna banka da eskontuje blagajničke zapise državnih liferanata za 400 miliona dinara. To je u stvari nov kredit državi. Ti se bonovi eskontuju po 8%. Ako uzmemo, da će takvih bonova biti svega 200 miliona više, onda bi bruto prihod bio od 16 miliona dinara odnosno 5,4 za Narodnu banku. Izlazi dakle da bi Narodna banka od ova dva posla imala da dobije skoro 200 dinara po akciji.

Po projektu zakona o stabilizaciji dinara, koji je služio za bazu pregovora za ovaj ugovor između države i Narodne banke, država se obavezala da deponuje Narodnoj banci u otplatu svoga duga deviza u iznosu 9 milijardi dinara. Te devize predstavljaju u stvari potraživanja Narodne banke kod raznih banaka na strani, a takvo potraživanje vuče kamatu. Prema tome znači Narodna banka bi imala da izbriše iz knjiga potraživanje prema državi za milijardu dinara koje ne nose nikakvu kamatu, i da vuče kamatu na 1 milijardu potraživanja na strani. Neka bi to bilo samo 2%, odnosno 20 mil. din., 8 mil. bi bio nov prihod za Narodnu banku.

Otoič smo kazali, da činjenica da država stalno smanjuje dug kod Narodne banke dejstvuje na povećanje dobiti. Pojačanom otplatom državnog duga od 1 milijarde samo bi se ubrzao momenat, kad će Narodna banka moći da proširi svoj poslovni kontigent, a pojačanjem deviznog stoka za čitavu milijardu dinara isti bi se popeo na tri i po milijarde dinara. Time je stvo-

БЛАГОСТАЊЕ Страна. 531

rena pravna i valutna baza za povećanje kontigenta a time i povećanje dobiti. Kad se sve ovo uzme u obzir, onda se može reći, da je i najrezervisaniji i najnepoverljiviji kapitalista mogao da računa s tim, da će zarada Narodne banke kroz najkraće vreme da dostigne hiliadu dinara po akciji. Kod takve kalkulacije kurs akcija od 9000 dinara može se smatrati za nizak. U svakom slučaju sve ove činjenice pokazuju dovoljno, zašto je skakao i morao skakati kurs akcija Narodne banke.

IV. Zašto padaju akcije Narodne banke?

Prema izjavama, koje je učinio Ministar finansija ovoga leta, mi smo izveli zaključak, kao i uostalom cela štampa na strani i kod nas, da kraljevska vlada namerava što pre pristupiti zakonskoj stabilizaciji dinara ·uglavnome na bazi programa ranijih vlada t. j. na bazi ugovora od 8. jula 1928. g. Ali je isto tako poznato, da su celoga leta vođeni pregovori između države i predstavnika Narodne banke o izmenama toga ugovora.

U koliko bi te izmene bile izvršene u tom smislu da umanjuju izglede na buduću dobit Narodne banke koju je pružao raniji ugovor, logično je zaključivati, da takve perspektive mogu imati nepovoljnog dejstva na kurs akcija Narodne banke.

Takve perspektive pružaju i glasovi o povećanju \bančine glavnice. Povećanje glavnice dejstvovaće па „umanjenje dobiti po akciji, veći broj akcija participi\raće na istoj dobiti. Po sebi se razume, da to iz osnova menja elemente kalkulacije kursa. Sa tom okolnošću su računali posvećeni, a oni utiču na kurs akcija. Za slučaj povećanja glavnice kurs od 8000 dinara nije nizak.

Narodna banka je rado i iskreno prihvatila povećanje glavnice. Ona se isto tako odrekla i jednog dela one lavovske dobiti, koja je bila obezbeđena akcionarima ugovorom od 8. jula 1928. g. Nama su nepoznati detalji. Berza zna samo toliko, da iz krugova bliskih Narodnoj banci dolazi aber, da se novim ugovorom vodio račun i o narodu, a ne samo o akcionarima.

Ponovo napominjemo, da na kurs akcija Narodne banke utiču jedino vesti o izmenama i dopunama ugovora. Tako je uvek bilo. Dogod stipulacije ne budu poznate širokoj javnosti, dotle mali broj posvećenih ima diktaturu kursa. To nam najbolje pokazuje grafikon na prvoj strani. Na njemu se vidi, da je kurs akcija Narodne banke skočio od 1. februara do 1. marta 1928. g. za punu hilj|adu dinara. To je najveći skok ti istoriji Narodme bamke. Tada je mali broj posvećemih znao za ugovof, koji je objavljen tek 5. jula iste godine. Ti posvećeni su inspirisali sada pad.

Sa svim je prirodno, da pripreme za izmene sta– tusa Narodne banke, koje su danas na dnevnom redu, \moraju izazvati jače vibriranje kurseva njezinih akcija, kao što je pojamno, što je ono, s obzirom na izloženo, uzelo jači obrt na niže.

_ Државна

Or NR же

| >= <>} e: eo} = У У ИЕ У а у рату

ДАЈЕ, ЗАЈМОВЊЕ, ||

на обвезнице Ратне штете ПО 350'— дин, од комада ([] са 7', годишње камате без икаквих других трошкова,

РЕКСКОНТ У ЈЕ,

менице новчаних завода са 89, камате нето.

KO OL OE OC O O O i i a aa area ira aa lee ena ara year (rar prazen бутине А а ај До А о == А ос O <=!