Narodno blagostanje

6. септембар 1930.

— Hriza naše industrije uglja. Uprava trbovljanskih uglje-

nokopa je objavila, da će se u njezinim rudnicima raditi u me-

· secu septembru svega 19 dana. Postoje izgledi, da se situacija

kod naše industrije uglja neće moći popraviti do zime, osim ako

dođe do sporazuma između naših državnih železnica i rudarskih preduzeća o povećanju kupovanja domaćeg uglja.

— Prema vestima čehoslovačkih i austriskih finansiskih listova sklopila je pančevačka opština sporazum sa čehoslovačkom fabrikom stakla „Vitrea” i francuskim staklarskim konsernom St. Gobain, po kome će pomenute fabrike podići u Pančevu fabriku stakla u pločama sa glavnicom od 20 miliona dinara.

ПОЉОПРИВРЕДА

— Швајцарска влада је затражила од парламента одобрење кредита од 5 мил. франака као субвенцију за швајцарску продукцију млека и повишење царина на бутер, која је у прошлој години за кратко време подигнута од 20 на 120 франака на 100 кг.

— На темељу повољних извештаја из виноградарских крајева рачуна се да ће мађарска продукција вина износити ове године 3,8—4 мил. И то значи знатно више него прошле године.

Мађарски продуценти се надају да ће, успркос порасту производње и повећању светске кризе ипак моћи наћи „ржиште за своје вино. У првим месецима 1930. године извезено је мање за скоро 13.000 товара вина у бурадима него у истом раздобљу прошле године.

Ето, зашто Мађари отежавају извоз нашега грожђа.

— Организација хмељара у Чешкој поднела је хитан предлог министру за исхрану, да се цене пиву знатно снизе, јер то захтева сво сељаштво у земљи.

— Друштво „Футура“ у Мађарској, које је субвенционисано од државе, одобрило је продуцентима кромпира у западној Мађарској кредите на рачун овогодишњег берићета уз обавезу последњих да сав овогодишњи берићет кромпира предаду истом друштву ради извоза у Италију.

— Румунски министарски савет наложио је Министру финансија, да се Пољопривредној задружној централној бенци стави на расположење кредит од 2.5 милијарде леја, из којег би пољопривредници могли добити кредите уз 12%.

— Дувански савез. Воде се преговори око стварања дуванског савеза између Грчке, Турске и Бугарске. Предпоставља се да ће бити позвана Југославија и Египат да се прикључе савезу.

— Гајење памука у Сов. Русији све више напредује. По вестима Државне банке Сов. Русије, било је ове година засејано, у целој Русији, 1,767.000 хектара памука, што показује, према лањској години, вишак од 67%.

— Међународни пољопривредни институт предвиђа да ће овогодишња светска производња пшенице бити око 11,2 милиона метричних тона.

— Увоз енглеске јокширске расе свиња. Пре недељу дана стигле су на бановинско добро Божјаковину, чистокрвне оригиналне нерасте велике и средње беле јокширска расе. Ови нерасти ће се разделити међу двадесет и три задруге за оплемењивање и селекцију свиња и четири угледна државна имања. Министарство пољопривреде уступило је делење нераста савској бановини и израдило је услове, под којима ће се за сваког нераста добити другог нераста од његова потомства.

ТРГОВАЧКИ РАНЕ ЗАВОД А. Д. Е

К. а. РОМ 2 со.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 571

; — Овогодишња жетва каве у Бразилији износи једва 11 милиона бала.

-— U Velikoj Gorici održaće se 17. septembra licitacija 2216 hrastovih stabala, koji su procenjeni na 3.55 miliona din. Licitaciju vrši opština Turopolje.

— Akcionarsko društvo „Tara” za proizvodnju i trgovinu drvetom u Sarajevu pala je pod stečaj. Ovo je preduzeće osnovano u 1920. godini sa glavnicom od 1 miliona dinara; u 1923. godini povišena je na 3 miliona podeljeno na 30 hiljada akcija ž lOO dinara nominale. Eksploatacija šuma u dolini reke Tare je obustavljena krajem 1929. godine. U bilansu za 1925. god. · koji ie objavljen juna 1928. god. iskazan je gubitak od 1.3 miliona dinara.

— Prema vestima zagrebačkih listova uputili su beogradski proizvođači bezalkoholnog pića pretsedniku opštine jednu pretstavku, tražeći, da se smanji trošarina na bezalkoholna pića, koja iznosi 1 dinar po litru, dok se za pivo naplaćuje trošarina od 060 dinara za litar.

— Fruškogorskoj vinogradarskoj zadruzi u Irigu je Роi štanska štedionica odobrila kredit do 800.000 dinara, uz 12%; · osim toga dobila je zadruga od Ministarstva poljoprivrede 100 hiljada od bivše sremske oblasti 20.000 a od dunavske banovine 150 0000 dinara.

— Производња свилених мехурака у Јужној Србији. Према најновијим податцима, овогодишња производња у Jyжвој Србији била је задовољавајућа у ђевђелијском срезу, док, ради киша, није била најповољнија у струмичком срезу.

У ђевђелиском срезу, било је 7 општина, које су се бавиле производњом свилених мехурака, са 2071 одгајача. Било је раздато 6022 унице, а производња је износила 236.476 кг. сир. мехурака. На једну уницу отпада 39,20 кг. што је задовољавајуће.

Било је продато 187.374 кг. а остало је још за продају 49.100 кг.

На ђевђелиској општинској вази било је премерено зг продају, из других срезова свил. мехурака оволико :

|

Из дојранског среза 67.511 кг. Из струмичког среза 3.344 „ Из осталих срезова 607 ,

CpBera 71.462 „ Тако је свега било ове године продато у Ђевђелији 258.836 кг. мехурака. У струмичком срезу, у 9 општина, било је 3125 одгајача, раздељено 6720 унице а произведено 171.600 кг.

САОБРАЋАЈ

— Министарство народног здравља донело је одлуку, којом се проглашује Новисад за купалишно место те на тај начин уживају посетиоци Новог Сада у железничком саобраћају све оне повластице, које важе за таква места.

— Одлуком Министра саобраћаја сматра се вино као брзовозна роба.

— Дубровачка паробродарска пловидба д. д, Дубровник преузеће у октобру о. г. нов теретни брод „Принц Андреј“, који је најмодернији тип великих теретних пароброда. Носивост је 9.400 тона а цена премаша 23 милиона динара. Пароброд се гради у Порт-Глазгову, а ових дана је био пуштен у море.

— Радови око бушења тунела на Иван планини су ових дана завршени. Тунел је преузела комисија Министарства саобраћаја.

НАЈВЕЋА ИЗВЕШТАЈНА ОРГАНИЗАЦИЈА НА СВЕТУ | БЕОГРАД ЗАГРЕЂ

Вука Караџића 3. Бориславићева 7.