Narodno blagostanje

Страна 570

Конвенција је закључена са реципрочном минималном тари- | фом уз клаузулу највећег повлашћења. Француска ће имати повластице за извоз свиле и њених производа, производа фармацијских, пољопривредних справа, разних парфимерија и т. д. Румунија је добила редукцију царине на кукуруз за један одређен контингент.

Обе су се владе сложиле у томе да заједнички испитају могућности увоза румунског дувана у Француску, исто тако и сировог рафинираног румунског петролеја. Питање петролеја ће ускоро заједнички да реше стручњаци обију земаља. :

— Na ministarskoj konferenciji u Varšavi došlo je između Poljske i Jugoslavije do posebnog sporazuma. G. g. Кујаtovski poljski ministar finansija i g. Demetrović potpisali su sporazum, koji će služiti kao dopuna dosadašnjoj poljsko- jugoslovenskoj trgovinskoj konvenciji. Jugoslavila odobrava Poljskoj nove povlastice u pogledu uvoza uglja i parafina, a Poljska priznaje Jugoslaviji olakšice i spuštene carine na uvoz suvih šljiva na veliko.

—- Трговиински преговори Аустрије са Мађарском се све више отежавају због тога, што Мађарска тражи од Аустрије далекосежне олакшице за свој пољопривредни извоз, а у исто време хоће да одржи и високе индустријске царине. | — Слободно складиште у Братислави развило се за кратко време у толикој мери, да се сада озбиљно испитују услови за оснивање још једног слободног складишта у самом братиславском пристаништу. Осим тога приредиће се авкета о увођењу слободне зоне у истој луци.

„ ИНДУСТРИЈА

— Стабилизациони комитет у Њујорку, који се састоји од заступника продуцената шећера са Кубе и америч“ ких банака, заинтересованим у овој шећерној индустрији, завршио је своје успешне преговоре са америчким продуцентима шећера.

Потрошња шећера је у Сједињеним Државама износила 1929. год. 5,810.000 тона, од чега је произведено у Сев. Америци 2,780.000, а на Куби 3,014.000 тона и 15.000 тона из осталих земаља. Ове године се амерички конзум нешто смањио, а производња повећала. Ипак изгледа да је и ове године у Америци осигурано тржиште за 2,800.000 тона шећера са Кубе, који ужива и посебне царинске повластице, те је тиме свакако јефтинији од другог увезеног шећера.

На вест о овом споразуму Њујоршка берза је одговорила повишењем цена шећера. То је у толико важно, што је Њујоршка берза иза Светског рата једина меродавна за одређивање цена шећеру. Европске берзе се држе још резервисано. Постоји опасност да кубански продуценти шећера не баце уз дампинг на европско тржиште. Иначе није искључено да се скакањем цена на њујоршкој берзи користе и европски продуценти. Европско тржиште стоји под утицајем одличног времена за успевање шећерне репе, што обећава веома добру жетву. У Чехословачкој се на пр. цени овогодишња жетва репе на 60 мил. товара, а то значи производњу од 10,900.000 товара шећера или 5 процентно повећање продукције.

— У јулу је износила производња цигарета у Америци 11,859 мил. комада, док је у истом времену прошле године износила 1.134 мил. комада мање. Продукција цигара износи 563 мил. комада т. ј. за 58 мил. ком. мање него у јулу прошле године.

— Љубљанска плинара подиже нову плинару, јер се пстрошња толико повећала, да стара постројења не могу више удовољавати потребама. У јуну 1922. године производила је плинара 21.000 куб. метара, а у јуну ове године

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

85.000.

Бр. 361

— Преговори о успостављању једног белгијског цементног картела, који су се пре неколико месеци разбили, поново су започети и довели су у неким тачкама до позитивних резултата.

Картел ће имати 3 продајна контоара у Нордену, Туру и Монсу. Успркос потешкоћама на тржишту, за сада се продукција цемента неће много смањивати. Скоро основаном Cimentičres et Briqtetteries Reunies d' Exportation H3BO3HOM картелу придружило се већ 10 нових фирми.

— Електрификација и конкуренција. Општине и индустриска предузећа Подравине постале су објект интересантне конкурентске борбе у погледу електрификације. До сада су биле две понуде за извршење електрификације : од стране Удружених електричних централа Загреб—Карловац и калоричне централе удружених радника код Златара. Ових дана се појавио и трећи конкурент, наиме електро-централа Фала код Марибора. Фала тражи уговор на 15 година; далеководе подигла би Фала о своме трошку, а трансформатори имали би се подићи из заједничких средстава. Материјал потребан за електрификацију, даће предузеће, које поред осталог тражи да му се осигура минимум потрошње струје на годину. Општине и индустриска предузећа на ове понуде још нису одговорили.

— фФабрику шећера у Старом Сивцу, која је основана у 1926. години узели су ове године под закуп чехословачки индустријалци Лихтенштајн из Братиславе и двојица наших финансијера из Осијека. До сада није фабрика имала најбоље среће: тек подигнута (на задружној бази), изгорела су јој нека постројења, након чега је пала под стечај. Управа конкурсне масе ју је дала у закуп Београдској задрузи, а како се у прошлој години послови нису најбоље развијали, то је задруга у овој години одустала од тог посла. Фабрика је под новим режимом отпочела рад почетком овог месеца.

— Трговинско-индустриску банку снашла је велика несрећа, изгорело јој је њезино стругарско предузеће „Макиш“ код Београда. Верујемо да ће представници Макиша, наши најагилнији индустријалци дрвета, успети да подузеће ускоро обнове и врате га у положај, у коме је било последњих година.

— Између чехословачких произвођача шећера и садилаца шећерне репе воде се преговори о новом плану за санирање, који предвиђа 40%-но смањивање производње шећера. Тиме би се смањили губитци продуцената, а и сума коју држава даје као помоћ шећерној индустрији, док би садиоци репе добили већу цену. Према пројекту требало би затворити неколико фабрика шећера.

— Мис Бонфилд, Министар рада Енглеске, упутила је немачком министру рада г. Штегервалду позив да се поведу преговори о склапању споразума у питањима угљарске индустрије. Овај предлог је примљен. Преговори ће се водити у току овог месеца у Лондону. Као главне тачке програма су: извозне цене угља, и питање радног времена у рудницима.

— Nemačka industrija sirovog željeza spustila je cene svojim produktima, srazmerno cenama na svetskom tržištu.

— Međunarodna zajednica (kartel) za sirovo gvožđe nije više produžena, zbog čega je kartel prestao. Na poslednjoj sednici interesenata u Liege-u je došlo do sporazuma, da za gvožđane poluprerađevine i za tregere važe slobodne cene. Razlog, da je došlo do raspada kartela leži u tome, da su zbog уеlike nezaposlenos'i gvožđarske industrije i zbog popuštanja cena sirove proizvodnje belgijske fabrike počele da snizavaju cene, koje su do sada bile vezane kartelnim ugovorom. Kartel cena za šine, cevi i valcanu žicu ostaju i dalje na snazi. Nepromenjen ostaje i ugovor o kontinigentiranju između Austrije, Čehoslovačke i Nemačke, |