Narodno blagostanje

Страна 564

upropastio kralj Milan u borbi protiv radikala. Jedan od njih bio je i dr. Vladan Đorđević, najizdržljiviji u prijatelistvu sa kraljem Milanom. Dr. Vladan je, na želju kralja Milana, primio da vodi borbu sa radikalima, ali sa potpuno novom metodom. Sve do „vladanovštine”, — kako su radikali s podsmehom nazivali eru ministrovanja Vladana Đorđevića, — vodila se borba grubim

nasiljem: proganjanjem radikalskih činovnika, pakova- ·

njem krivice radikalskim vođama i maltretiranjem građana radikala. Režimi su se naslanjali na policiju. Dr. Vladan je imao za zadatak da u narodu traži oslonca protiv —– radikala. Najprirodnije bi bilo da se fuzioniraju ostale dve političke stranke, liberalna i napred-

njačka, koje su i inače bile u krvavoj borbi sa radika- |

lima. Ali do toga nije došlo iz razloga što vođstva nisu htela predati svoju vojsku Vladanu, koji nije nikad trpeo nikoga pred sobom. Kad to nije moglo biti, onda se prišlo pridobijanju komandnog personala i vojnika obeju pomenutih stranaka, a i po nekoga radikala. Dr. Vladan |e primio na sebe delikatan zadatak da stvori novu tako zvanu četvrtu partiju. On je sa tom novom strankom vršio izbore i vladao „parlamentarno”.

Neuspeh je bivao svakim danom sve očigledniji, tako da je Vladan u trećoj godini svoje vladavine imao ili potpuno da se povuče ili da pristupi ugnjetavanju naroda, kao što su radili svi raniji reakcionarni kabineti. Atentat Kneževića na kralja Milana došao je da mu pomogne da se odluči na poslednje. Poslednji meseci vlade dr. Vladana bili su odista visoko reakcionarni. Pohapsio je bio sve vođe radikalne stranke, ljude, uz koje je sta|{ao gotovo ceo narod.

S vremena na vreme se mogli čuti glasovi u srbijaaskoj |avnosti da je velika greška Vladanova bila što se nije bacio na korumpiranje radikalnih vođa (već je vrbovao pristalice za četvrtu sfranku međ naprednjacima i liberalima). Mnogi su smatrali da bi tai eksperiment uspeo pošto je njime bugarski knez Ferdinand redovno uspevao da razbije svaki opozicioni pokret. Pri tome se naročito ukazivalo na eksperiment, Кој је učinio krali Aleksandar Obrenović na godinu dana posle pada Vladanovooe kabineta, na tako zvanu naprednjačko-radikalnu fuziiu, koia u stvari nije ništa druco nevo izdaja partiskih načela od strane velikog dela radikalnih vođa. Mi smatramo da se baš u tome eksperimentu nalazi naibolii dokaz da bi takav pokušaj propao. Ne treba zaboraviti da jie odmah posle poiave „fuzile” ponikao i pokret samostalnih radikala. koji nije ništa drugo nego етапстраспа пајуесео деја гад!kalne stranke od vođa izdajica. loš je i suviše bio zdrav pokret radikalne stranke, da bi mogao biti upronašćen од пјесомћ vođa. Još je i suviše mnogo ideoloviie bilo u samom pokretu, da bi korupci|om mogao biti uništen. Vladanov pokušaj ie potpuno propao, ali on niie na fome pao s vlade. već usled razilaženia između kralia Aleksandra i kralia Milana. Pobedom kralia Aleksandra morao se povući Vladan — pristalica kralia Milana.

Nameće se pitanje, zašto je Vladan postao najomrznutijim čovekom u zemlji zbos ovog svog ekspe-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 36

rimenta, kad u stvari on nije ništa drugo radio do ono, što su mnogi pokušavali i izvodili i pre i posle njega. Uzrok leži u njegovom odnosu prema radikalnoj stranci. Vladan je bio najizrazitiji predstavnik tako zvanih konzervativaca 1. |. protivnika radikalne stranke. Vladan je bio taj koji je neumorno kritikovao i karikirao radi· kalnu stranku, on je bio predstavnik beogradskih patricija, koji se nisu mogli da pomire sa suverenošću opanka.

Radikalna stranka je bila tada narod. Koga je anatemisalo vođstvo radikalne stranke, taj je imao ceo narod protiv sebe. Kad je posle ubistva kralja Aleksandra Obrenovića radikalna stranka došla do pune vlasti u zemlji, dr. Vladan je morao da moli za milost da može da živi i da prima penziju. Za njega je posle 1903. godine bila velika sreća što je na čelu radikalne stranke bio Nikola Pašić, najpomirljiviji političar. On nikad nije voleo da zateže ni da ide daleko u neprijatelistvu. On je upravo izbegavao svako neprijatelistvo. Jedna interesantna osobina je Pašićeva bila, da je više voleo jednog pridobijenog političkog protivnika ili njegovog sina nego 99 radikala, koji su podneli velike patnje za partisku stvar. Aneksija Bosne omogućila je da se premosti |az između Vladana i Pašića, kao predstavnika radikalne stranke. Aneksija |e dala priliku Vladanu da {avno ustane protiv Austrougarske, za čiieg se slepog pobornika smatrao od strane radikala i da se primi da drži niz predavania po Nemačkoi protiv Austrougarske. Pašić, koji ie tada vodio papirni rat protiv Austrougar– ske, praveći minu da je gotov da zagazi i u pravi rat. vrbovao ie na sve sfrane ljude, novinarska pisala i larmadžije, ier {e smatrao da kad već ne može da vodi rat. da {e dobro da napravi što veću larmu. Tako smo doživeli da dr. Vladan bude saradnik radikalne stranke po Nemačkoi u toi larmi protiv Austrougarske. To je bio розједи triumf radikalne stranke nad Vladanom. Što je Vladan kapitulirao bilo ie vrlo poiamno, imao ie dece, koiima je trebala kariiera u Srbiji, a sam je bio maferi|alno neobezbeđen.

TI. Vladanovo poreklo i niegov patriotizam.

Dobro će biti da u vezi sa biografiiom dr. Vladana dodirnemo i druco {edno pitanie, o kome se „Narodno blagostanie” odavno sprema da piše.

Mnogo su sociolozi tvrdili, da rasa određuie karakter i mentalitet čoveka, i da se ıı poreklu iednog natoda može naći kliuč za naiveći broi socilalnih i polifičkih poiava. Na suprot tome formulisana ie teoriia sredine ili zakon adaotaciie čoveka sredini, o kome ie he samo čovek, već i svaki organizam produkt sredine u Коло зе тагупа. Код зупи пагода ima mnogo političara, koii dele ceo narod na čistokrvne i strane elemente, tvrdeći da u rasi — čistokrvnosti — leži uslov za rodoliublie. Samo jedan korak dalie pa se stiže do fteoriie, no koioi čistokrvni imaiu prioritet za upravu državom. То cledište danas ispovedaju sve šoviniste i sve pristalice rata. |. IT mi smo nw lugcoslaviii doživeli da se teoriiaš rase | zastupa u političkom životu. Na tom gledištu stajali su

Љубљана Шеленбургова бр, 7.

васосвов

Телеграми (ШКОДОВКА, Љубљана ТЕЛЕФОН 5-78 Телефони: 29-36 н 27-37

А. Д. ПРЕЂЕ ШКОДИНА ФАБРИКА У ПИЛЗЕНУ Заступништво Београд, Кнез Михаилов Венац 13-14

израђује све пројекте и шаље на захтев своје стручне миижињере

Загреб Рачкога бр. 2

Телеграми: ШКОДА — Загреб Телефон 41-97

Телеграми: ШКОДА Београд