Narodno blagostanje

И

"20. септембар 1930.

— Приморска бановина склопила је уговор са Опште грађевинским друштвом а. д. за асфалтирање пута СплитТрогир. Председник владе је наредио да се радови на овом путу обуставе и да Приморска бановина посвети више пажње у снабдевању становништва водом.

— Према вестима загребачког „Обзора“ фабрика вагена у Броду на Сави намерава да откупи патент неке иностране фабрике за производњу теретних аутомобила за нашу државу.

— Мост преко Саве између Кленка и Шапца биће довршен ових дана. Овај мост је највећи у држави. Дужина му. износи 680 метара, ширина 6 метара. Конструкција моста добивена је на рачун репарације. Израда износи око 130 милиона динара.

— За изградњу пута између Суботице и Келебије Министарство финансија је одобрило кредит од 4 и по милиона динара.

— Аустријска савезна железница закључила је рачуне за 1929. год. са чистим добитком од 04 мил. шилинга (3,2 мил. динара).

— Ових дана су успостављене директне телефонске линије између Прага и Крапине и Рајхенбурга и Крапине.

— Pruga Varaždin-Koprivnica biće završena u skoro vreme. Dužina pruge iznosi 41 km., a koštaće oko 40 mil. dinara.

— Gospodarska poslovalnica koja je pripadala Direkciji južnih železnica, preuzimanjem ove Železnice prešla je u vlasništvo države, likvidirana je Zakonom o upotrebi likvidacione imovane mase bivše Gospodarske poslovalnice Direkcije drž. južnih železnica u Ljubliani. Rezerve ove ustanove narasle su na preko 11 mil. dinara. 1,5 mil. dinara od fe sume predaje se bolesničkom Fondu državnog saobraćajnog osoblja, a iz ostatka će se osnovati Fond za podizanje stanbenih kuća železničkog osoblja na području ljubljanske direkcije.

— Završni pregovori oko nove jugoslovensko-čehoslovačke robne tarife neće još dugo trajati. Tarifa će biti štampana u 3 jezika: srpsko-hrvatski, česki i nemački, a deliće se na dve sveske. Prva će sadržavati odredbe u pogledu reglementacije, tarife i broja kilometara, a druga pojedine tarife. Nova tarifa će stupiti na snagu 1. ХГ, а пе 1. Х. Како je bilo rešeno.

— Banska uprava u Sarajevu odobrila je kredit od 4,2 miliona dinara za put Semizovac—Čevljanović—Olovo. 3. oktobra se obavlja pismeno nadmetanje za izradu toga puta.

— Саобраћај на рекама и каналима у првом полгођу 1930. год. био је у тонама :

Спољни саобраћај:

Увоз 222.442 Извоз 323.166 Унутарњи саобраћај 681.209

Укупно 1,226.817 Увоз се повећао, према минулој години за 32%, извоз за 172%, унутарњи саобраћај за 60%, док се укупни у саобраћају са робом повећао према полгођу 1929. за 72%. Број путника је порастао за 61%.

ПОЉОПРИВРЕДА

— U Lublinu, u Poljskoj, održaće se od 25. do 30. зерtembra sajam hmelja, koji priređuje tamošnja Industrijsko-trgovinska komora,

aaa aa OE a E a O IE O a II O o II IT O O i O a o M O OI А И ЗЕКК КЕ

Држава хипотекајона Беашкга

ОИ а ен а у у а] Је а а а ај Ба бај

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

на обвезнице Ратне штете ПО 350:— дин, од комада са 7'%, годишње камате. без икаквих других трошкова,

РЕЕСКОНИЕ 3 ЈУК, кепипе новчаних завода 68

Страна 603

— Po naređenju Ministarstva poljoprivrede izvršena je u Enološkoj stanici u Bukovu, kraj Negotina, analiza OVOgOdišnjih svežih šljiva, prema kojoj bi kvalitet ovogodišnje šljive bio ovaj: voda 75,84%, šećer 10,12%, titrinjeva kiselina 0,81%, belančevina 1,08%, pepeo 0,57%, košpice 3,52%, ostatak od mesa 8,06%.

— Krajem meseca septembra otvoriće se u Skoplju stalna izložba poljoprivrednih proizvoda. Upućeni su pozivi svim poljoprivrednim organizacijama u zemlji da izlože proizvode njihovih krajeva.

— Главни делегат Бугарске на варшавској конференцији Васиљев, дао је изјаву, да ће у Бугарској следећих дапа подигнути око 20 силоса, ради пречишћавања и уређивања пшенице. На тај начин Бугарска намерава своју пшеницу квалитативно изједначити са стандардом пшенице осталих аграрних држава уговорница из Варшаве. -

— Privilegovano a. d. za izvoz zemaljskih proizvoda odlučilo je na svojoj sednici od 15. septembra, da se osnuje vinsko odelenje. Radi bolje prođe našeg vina, osnovaće Društvo u Beču i Pragu carinsko-tranzitne podrume.

— Poljoprivredna izložba u Sarajevu biće priređena od 19. do 22. oktobra. Na izložbi će biti izloženi ratarski, povrtarski, voćarski i stočarski proizvodi.

— Brazilija ima priređeno za izvoz 1930—1931. god. 13 miliona 150.000 vreća kave.

— Врховну шљиварску :'омисију образовало је Министарство трговине и индустрије. Ова ће комисија вршити преглед сувих шљива, пекмеза и грожђа.

— Ради доношења правилника о производњи, увозу и промету уметним гнојивом, Министарство пољопривреде одржаће конференцију стручњака пољопривредних огледних станица, као и представника свих фабрика које производе уметно гнојиво.

СПОЉНА ТРГОВИНА

— Francusko kolonijalno društvo Comptoirs d' Ппрогtation Congo — Cameroun, stupilo je u likvidaciju. Aktiva iznosi 12 mil., a obaveze 16.7 mil. franaka.

— U Nemačkoj se opaža tendencija da se sadanji trgovinski provizorij sa Rumunijom produži još za pola godine, pošto za sada ne može biti govora O sklapanju trgovinskog ugovora. Prvo za to što su merodavni krugovi prisiljeni čekati kakve će rezultate doneti izbori, a drugo, što je Nemačkoj nemoguće još ove godine menjati kurs svojoj agrarnoj politici.

— Međunarodni kongres za trgovačku nastavu održaće se ovih dana u Liege-u u Belgiji. Na kongresu će prisustvovati preko 20 država, a raspravljaće se o programima viših trgovinskih škola.

— Талијански биланс спољне трговине показује, за првих 8 месеци о, г., дефицит од 31%.

— Шкодини заводи из Плзња, Чехословачка, тражили су концесију од румунске владе за аутомобилски саобраћај на свим линијама Румуније. Они би за то плаћали 400 милисва леја годишње, и ставили би на расположење влади кредит од 4 милијарде леја за за изградњу путева.

—- Извозни вишак у Немачкој је у августу порасао за 20 мил. на 970 мил. марака. У јуну је пораст вишка био

'40 мил. Пораст се односи највише на готове продукте и

ДАЈЕ ЗАЈМОВЕ

89, камате нето,