Narodno blagostanje

20. септембар 1930, НАРОДНО био страшно прек, набусит према публици и својевољан. Уз то је имао и једну ману, да је био велики женскарош. На новом месту посветио се сав чувању јавног морала. Следио је, пратио и изненађивао парове које је виђао у шетњи кроз парк. Неколико пута десило му се да је привео рођеног мужа и жену... Једном је привео једно лице, чија је невиност одмах утврђена, те га је писар пустио. Ђорџа је то револтирало, па је узбуђен узвикнуо писару: „Не иде то тако, господине писаре, кад ја неког приведем, не можете га ви тек тако пустити! ја ћу се жалити“...

Јасно је, да се не само при пријему у службу не води рачуна, о потребној питомости, хладнокрвности и тактичности, особинама које мора имати чувар јавног реда и мира, него се остављају у служби и „за казну из једног кварта у други само премештају жандарми који су запажени као преки. набусити, својевољни, који терају свој ћеф, и за које се утврдило да „малтретирају грађане из личног ћефа“. Са таквим чуварима мира и безбедности

БЛАГОСТАЊЕ Страна 597 грађани не могу бити ни безбедни ни спокојни. То треба мењати. Градска полиција мора располатати органима, друкчег, бољег квалитета, који ће знати своју дужност, али и своју обвезу поштовања и заштите честитих грађана.

Најзад, и у овоме случају, показало се да је са службом јавне безбедности непомирљиво, да једне власти, војне, врше регрутовање жандармерије и над њима врше старешинску власт, а да друге власти, полицијске, којима су дати на службу као помоћни органи, немају учешћа у избирању, тих органа нити имају ма какву власт над њима. Јар се у томе погледу не би могла извршити целисходнија организација, %

Потреба, озбиљне и дубоке реформе службе јавне безбедности и односа њених органа лрема грађанима овим свирепим и гнусним злочином кстакнуто је у први ред хитних државних потреба.

Аца Павловић,

ДОГАЂАЈИ И ПРОБЛЕМИ

Централни Пресбиро обја-

За слободну и објективну BMO je OBO врло важно и критику зпачајно саопштење :

Претседник Мин. Савета,

гснерал г. Петар Живковић, добио је са извесних страна обавештења како се у штампа не може критиковати рад органа државних, бановинских и општинских власти.

Овим поводом овлашћени смо објавити: да никојим законом, па ни Законом о Штампи објективна критика рада и понашања органа власти није забрањена, већ да је свакоме слободно да може путем штампе слободно износити и указивати на неисправности сваког органа власти, наравно под личном одговорношћу за истинитост изношења.

У овом смислу г Претседник Министарског Савета

издао је потребна наређења и упутства за правилну примену Закона о штампи,

Са поносом наша држава може указати на неколико одлично израђених и на потпуно научној основи заснованих закона. Организација судске струке и неколико одличних судских закона (кривични, менични, чековни, стечајни) немају такмаца у Европи. Они су дали приврсдиом свету одличну правну подлогу за рад и сигурност правних трансакција, а у исто време они су, уклањајући разне закове, остварили правно јединство земље у овим матгријама. И у привредном и у пргвеном свету очекује се са великим нестрпљењем доношење јединственог грађанског и трговачког закова Овако одуговлачење увећава сваим часом штсте. које радни свест трли услед различности правних институпија и норама које се сдносе на трговичу и трговачке псслове. И осећање наредгог јединства снажакје би закудало, ако би престала ова правна разједињелосгт у привредвом пословању.

У административном законодавству д'биљи сме мно: нових установа и закона. Као у целом свету ни у нас са све јачим увлачењем државе у акције економске и социјалне, важност административних одредаба, административних права, постаје све већа. Административно суђење

Државни Савет пред реорганизацијом

го

постаје исто тако важно као и судско и захтева, да би се правда осетила, и добру организацију тог судства и одличпе законе у тој области.

На челу административног судства налазе се Државни Савет као највиши суд, касација у административним споровима. Треба имати у виду да чланови Државног Савета мора да буду правни зналци и искусни у примени административног права, независни и непокретни, да би дигли углед највишем административном суду и пружили пуну гарантију за изрицање правде. Одлуке међутим, Правког Савета моћи ће код света створити осећање да су правичне, а у истини даће судски највише могућу правду, само онда кад се спорови буду пред тим расправљали у јавном суђењу и у контрадиктаторном поступку интересованих странака.

Радосни смо да верујемо да се намерава озбиљна и дубока реформа Државног Савета и нашег административног судства. За председника је пре неки дан постављен Г. Д-р Нинко Перић, чији је у овом случају најважнији квалитет што је био универзитетски професор права, који треба да улије вере, да неће остати све по староме и да су на догледу озбиљне реформе у циљу изградње савременог административног судства.

изазвали су страховања у привредном свету. У Немачкој је неуропатија на берзама (како смо ми своједобно назвали негативну реакцију на немачким берзама сутрадан по расписаним изборима) опет порасла, Победа крајњих радикала на изборима изазива оправдану бојазан, да ће тешко доћи до подесне владине коалиције, која би могла успешно решавати сва критична финансијска, порезно-политичка и привредна питања. Осим тога немачке берзе са страхом чекају мишљење иноземства и боје се поновног бегства капитала у иностранство. На берзи се одмах појавила депресија. Курсеви лакших папира пали су просечно 4—7%, док су папири веће вредности пали за 10%, и више.

Резултати избора у Немачкој Исто тако на Прашкој берзи појавила се узнемиреност, јер је велики број прашких капиталиста заинтересован