Narodno blagostanje

__ Страна 654

— Индекс цена на велико т. г., био је, по прорачунима професора Фишера, овај: Септ. 30. Авг. 30. Септ. 29

Француској 79,8 80,2 89,7 Сј. Држ. Амер. 83,2 83,2 96,0 Немачкој 927 94,0 10351 Италији 61,0 61:6 122 Енглеској 74,4 76,6 91,7

У последњем месецу, према августу т. г., цене су код свих ових држава, осим код Сј. Држ. америчких где су цене остале непромењене, пале. Највећи пад је био у Енглеској а следе је Немачка, Италија и Француска. Према прошлој години, цене на велико у септембру 0. г. су пале код свих горе споменутих држава. Највише у Итадији и Енглеској где је пад од 20%, у Сј. Држ. америчким је пад од 14% а у Француској и Немачкој од 10%.

—- Талијанска памучна фабрика Пелегрино Понтекорво у Пизи затражила је поравнање са својим повериоцима. Њене обавезе износе око 24 мил. лира.

РАЗНО

— Ђерски паромлин, највећи парни млин у западној Мађарској је отказао својим радницима и престаће да ради.

— U Ministarstvu šuma i rudnika obrazovana je komisija koja će izraditi upute za uređaj državnih šuma.

— Splitsko „N. Doba” piše da se „već sada može da vidi da će bilans ovogodišnje sezone stranaca biti odličan”.

— Последице берзанске бесе примећују се и у опадању цена местима на њујоршкој берзи. Док је пре неколико дана место у оделењу Курб-Маркет плаћано са 110.000 дол. (6160.000 дин.), сада стоји 105 хиљада долара. Исто тако је пре 4 дана цена месту код њујоршке Сток Екшченч стајало 300.000 долара, док се данас може добити за „само“ 275.000 дол. (15.4 мил. дин.).

— На аграрној конференнији која ће се понова одржати у Букурешту суделоваће овог пута и Литва, која је досада одбијала сваку сарадњу. Тако ће овај пут број ап рарних држава на конференцији бити потпун.

— Прашки јесењи велесајам посетило је око 410.000 особа. Овај пут је и број егзотичних посетилаца из азијских држава, Јужне и Северне Америке, Аустралије и Африке знатно порастао. Од 3000 излагача било је 10 од сто иностраних.

— У Лондону је умро лорд Биркенхед, некадашњи енглески лорд-канцелар и министар за Индију. Пре него ште му је дарована титула лорда, звао се он Фредерик Едвин Смит. Важио је као један од најбољих енглеских правника.

— У Француској има безброј малих музеја у провинцијама, о којима се досада није водило много рачуна. Сада је француско Министарство уметности издало наредбу, да сви ови провинцијски музеји саставе каталоге ствари, које поседују. Министарство се нада да ће на овај начин открити мноштво уметнина и ретких збирки, особито из средњег века, јер чиновници тих музеја (обично ислужени војници или инвалиди) често немају ни појма о вредностима, које се налазе у њиховим музејима.

— Пре неколико дана нађен је у Хановеру у Немачкој јак извор нафте. Интересантно је да тече нафта под притиском подземних гасова сама од себе.

— Savez ktipališnih društava iz cele zemlje održaće 14. o. m. svoj kongres u Vrnjačkoj Banji. Na kongresu će se raspravljati pitanja o unapređenju kupališta, lečilišta i banja, kao i o zakonu o unapređenju turizma u našoj zemlji.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 41

— Broj nezaposlenih гафтка и Епрјезкој Бро је ргозје педејје 2,161.698, te je veći za 52.031 od prethodne nedelje.

— U prostoftijama Beogradske zanatske komore održaće se 14. t. m. sednica predstavnika trgovačkih, industrijskih i zanatskih komora iz Beograda, Zagreba, Ljubljane i Novog Sada, radi pretresa izrade predloga privrednih komora o Zakonu o skupnom porezu na polovni promet.

— О уговору закљученом 11. новембра 1929. између наше државе и Мађарске, о узајамној грађанско-правној помоћи извршена је измена ратификације.

— На првој међународној изложби и сајму у Новом Саду било је закључено послова у суми од 15.860.000 дин. Свега је било посетиоца 48.000.

ОСНИВАЊА, ПРОМЕНЕ И ЛИКВИДАЦИЈЕ

— „Ozalid” proizvodnja na svetlost osjetljivih papita 1. Vajzer i drug u Zagrebu. — Tvorničko skladište B. Špigler i sinovi Zagreb. — „Juta i konoplje a. d.-” Beograd. — Osnovano je „Syrmia” tvornica šperploče i furnita d. d. Srem. Mitrovica sa glavnicom od 5,000.000 din. — „Kaštel” d. d. tvornica ke-

| mijsko-farmacetitskih proizvoda u Zagrebu povisuje glavnicu

od 1,500.000 na 2,000.000 din. — Zagrebačka dionička pivara i tvornica slada osnovala je skladište na Sušaku.

ЗАКОНИ И УРЕДБЕ

Закон о јавним бележницама (нотарима) — Закон о одобрењу рачуна прихода и расхода за 1927./28. год. Правилник о уређењу шумарске службе код општих управних власти.

ЛИЦИТАЦИЈЕ

— Mihistarstvo Vojske i Mornarice, 2. okt. ofert. licitacija za podizanje magacina zobi u Nišu, predračun 2,491.655.27 din. — Gradsko načelstvo u Zemunu, 27. okt. za nabavku uglja. — Uprava drž. monopola, 10. nov. za davanje u zakup istovara i utovara soli u Kusjaku. — Računsko-ekonomsko odelenje Ministarstva Građevina, 27. okt. ofert. licit. (samo za nemačke firme) za nabavku međugradske telefonske centrale za Beograd na račun reparacija. — Direkcija drž. rudarskih preduтеба и Sarajevu, 25. okt. za nabavku zobi. — Poštanski otsek Vardarske direkcije pošta i telegrafa, Skoplie, 10. nov. za davanje u najam prenosa pošte na liniji Negotin Krajina—Štubik—Donji Milanovac. — Građevinsko odelenje direkcije jugoslovenskih drž. željeznica u Sarajevu, 25. okt. za nabavku koksa.— Tehničko odelenje, Kragujevac, 24. okt. za nabavku kamenog materijala. — Uprava skopskog kaznenog zavoda, 22. okt. za nabavku lanenog i kudeljnog platna. — Ekonomsko odelenje uprave drž. monopola, 20. okt. za prodaju 87.000 kg. papirnih · otpadaka. — Tehnički odeljak u Bijeljini, 24. okt., za osiguranje leve obale reke Bosne. — Tehnički odeljak u Vel. Вескеreku, 20. okt., za doziđivanje sprata na paviljonu bolnice. Direkcija drž. željeznica Beograd, 23. nov., za davanje pod zakup istovara, utovara i pretovata vagona u Zaječaru.

ГОДИШЊЕ СКУПШТИНЕ.

— Адвокатска комора у Загребу, 26. Х. — „CGBeопште грађевно друштво на дионице“ 18. Х. — Пољско господарство Осијек, 25. Х. — „Сјеменар“ д. д. Осијек 20: Х. — Прва српска парна пивара Ђорђе Вајферт а. д. у Београду 19. Х. — Адвокатска комора у Београду 26. Х. — Задруга хрватског радише за штедњу, осигурање и привреду с. 0. ј. у Загребу 22. Х. — „Јелика“ д. д. у Чачку 14. Х. — Прва механичка фабрика стакла за прозоре аа. д. у Београду 18. Х. (претходни збор).