Narodno blagostanje

11, октобар 1930,

—- Француске цене жељезним производима су знатно | снижене. Цене феросилиција су снижене за 25 до 100 фра-, нака по тони т. |. 10—12 од сто, а кромова жељеза за 50 франака. Манганско жељезо је ради јаке домаће и стране конкуренције пало на 1.500 франака по тони.

— U Kopenhagenu su se sastali zadnje nedelje predstavnici norveške, švedske, nemačke i čehoslovačke industrije hartije, sa svrhom da smanje njihovu proizvodnju hartije.

ПОЉОПРИВРЕДА

— Министарски Савет Бугарске одлучио је да се купује храна од сељака за државу. Ово је учињено да се ублажи привредна криза која највише, код њих хао и у осталим аграрним земљама, погађа сељака.

— Ovogodišnja proizvodnja vina u Francuskoj pokazuje

prema prošloj godini manjak od 100.000 hektolitara.

— Vinarski inspektori u svim banovinama, prema upustvima Ministarstva poljoprivrede, počeli su vršiti procenu mošta u pogledu količine šećera i kiseline. Prema izveštajima koje je do sada Ministarstvo poljoprivrede primilo, vinogradi su odlično rodili i kvalitet mošta je vrlo dobar. Prosečna količina šećera u moštu iznosi oko 20%.

—_ Чехословачко Министарство пољопривреде забранило је од 1. октобра увоз румунске стоке, наводно ради сточних заразних болести које владају у неким крајевима Румуније.

— Бугарска пољопривреда се налази у веома тешком положају. Влада је решила да за потребе војске и осталих држвних институција жито и животне намирнице купује директно код пољопривредника, искључујући на тај начин посреднике. — U Valjevu održaće se 13. i 14. +. m. poljoprivredna izložba.

— Овогодишња жетва шећерне репе у Пољској била је изнад сваког очекивања, и ако је простор за обрађивање био знатно смањен. Узевши у обзир овакву жетву шећерна продукција ће ове године бити двоструко већа него што то захтева потражња у земљи. То значи да ће Пољска морати извести барем 300.000 тона у иностранство. Цена шећеру на експортним тржиштима износи 22 злоти по товару (око 138 дин.). То не износи ни 30 од сто цене ке штања. — Poslanstvo Sjed. Drž. američkih saopštava, da je Ministarstvo poljoptivrede Sjed. Drž. američkih otvorilo svoj odsek u Beogradu za prikupljanje podataka o stanju poljoprivredne proizvodnje, ponude i tražnje u dunavskom bazenu kao i u drugim delovima jugoistočne Evrope, severo-zapadne Azije i severo-istočne Afrike. Ovi će se podaci sakupljati radi ostvarenja jedne solidne osnove za američke zemljoradnike, kako bi bolje mogli prilagoditi svoj program za proizvodnju, da najbolje odgovaraju svetskim prilikama i da pruže Federalnom zemljoradničkom savezu kao i drugim ustanovama stvatnu potporu u korist opšte trgovinske politike Sjed. Drž. američkih.

— Ministarstvo poljoprivtede odobrilo je dunavskoj banskoj upravi kredit od 140.000 dinara za nabavku sedam vagona stare banatske pšenice. Ova će se pšenica, kao seme, razdeliti po dnevnoj tržišnoj ceni u 17 srezova dunavske banovine.

ТРГОВИНА

— Према информацијама југ. Лојда, неке извозничке фирме из Трста и Ријеке купиле су веће количине мошта у Вршцу.

— У Немачкој су, од 30. септ. т. г. снижене пене гутомобилских гума, и то код особних кола за 5 од сто, а код

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

теретних за 7 до 10 од сто.

Страна 653.

— Zavod za unapređenje trgovine održaće jednu konferenciju na kojoj će se diskutovati o pitanju ruskog dempinga.

СПОЉНА ТРГОВИНА

— Nemačka vlada povisila je uvoznu carinu na pšenicu па 18.50 maraka po toni, što je stupilo na snagu 28. septembra tek. god.

— japanski sindikat smanjio je cenu šećera sa 8,50 na 8,25 hol. forinta.

— Trgovinski odnosi između Sov. Rusije i Nemačke se pojačavaju. Poručbine koje je izvršila trgovačka reprezentacija Sovjeta u Berlinu iznosile su 160,3 mil. rubalja u prvih devet meseci tf. g,, prema 126,9 miliona rubalja u istom periodu prošle godine. OI JEL Е

+

— Vlada Sjed. Drž. američkih bavi se mišlju da organizuje svefsku ekonomsku konferenciju, čija bi bila svrha da organizuje frgovinu sirovina između glavnih proizvođača. Ova ideja dolazi iz Engleske. Engleski su trgovci ponudili američkim trgovcima zamenu u naturi t. |. bez plaćanja u novcu. Kaučuk za pamuk. Japanskn trgovci nude Americi njihovu svilu u zamenu za pamuk.

КОЊУНКТУРА

__ Стечајева у месецу септембру т. г. било је 30, према податцима Југословенског друштва за заштиту иоверилаца у Загребу, док их је било у истом месецу посшле године 51, те их је према томе, било у прошлом месецу мање за 21 односно 43,1%. По правним подручјима било је у септембру т. г. у Србији и Црној Гори 9 стечајева, у Хрватској и Славонији 7, у Словенији и Далмацији 8 а у Војводини 6. Од почетка године било је укупно 503 стечаја, према 842 у истом периоду прошле године, г. ј. за 339 стечајева односно 40,2% мање.

Принудних поравнања ван стечаја службено је у прошлом месецу објављено 18, а од почетка године до краја септембра 99.

— Маџарски народни иметак крајем 1929. год, процењен је на 32 милијарде пенге (320 милијарди динара), дакле за 24.2 милијарде пенга више него 1913. год. Ове године ће сигурно мање износити, ради пада цена пољопривредних производа. Маџарска је запала у тешку ситуацију. Цене пољопривредних производа су тако ниске, да -пољопривредник не може да покрије ни саме трошкове производње. Маџарска привреда преживљава тешке дане. Земљорадници беже у индустријске градове, да траже посла, а земљопоседници продају земљу под багателну цену. Пад цена земље за обраду је катастрофалан. Влада је конституисала одбор, који ће интервенисати државним сретствима. Одбор је почео са интервенистичким куповањем земљишта.

— 50. zasedanje Međunarodnog biro-a rada održava se u Brikselu od 7. do 12. oktobra t. g. Na dnevnom redu je 15 raznih pitanja, među kojima je i pitanje trajanja rada u rudnicima i pitanje besposlice.