Narodno blagostanje

18, октобар 1939,

је друга школа, такође драгоцена. Али то је смрт теорије. Оамо под условом даљег обрађувања теорије може да буде корисно знање праксе.

Велика је разлика између научног и ненаучног метода у руковођењу новчаничне башке. То се лепо може да илуструје у начину проучавања стања, народне привреде, јер је то битан услов ва добру економску политику, а специјално и новчаничну. Кроз Народну банку пролази свакодневно врло велики број пословних људи. Они причају дирекцији што су доживели, видели и чули. То је сазнање стања народне привреде уз кафу, које је практиковано у Народној банци. Отуда је обична појава, да они који су на челу Народне банке, знају врло много детаља, о стању појединих предузећа и о приликама појединих људи. Ta врста информације има два недостатка, прво је неисцрпност, а друго недостоверност. Човек види сва факта око себе на свој начин. Невероватно је, колико је човек субјективан не само у опени појава, око себе, већ и у препричавању онога, што је чуо. То је већ одавно утврbego y психологији, То је најбоље наш народ окарактерисао причом, да је смртност била врло мала у селу све док није умрла попадија, а после смрти попадије умрло је дело село. Човек је склон да генералише. Невероватна је ствар, и то је психологија улврдила, колико је јака та склоност уопштавања. Јовек је склон да сматра, да, је евуд онако како је код њега и да, је свуд онако како је он видео.

Народна привреда је скуп великог броја екокомских појава, које су у непрекидној промени. Народна привреда, је маса, велики број људи и велики број подузећа и газдинстава. Има, један једини на чин, на који се може да добије суд о економским појавама, у маси, то је статистика. Само се помоћу статистике може данас добити правилна и аутентична слика, о стању појава, које нас интересују. Целокупно питање проучавања, коњунктуре није ништа, друто, до обрађивање статистичких података нарочитим методом. То је научан начин информадије.

А колико је пак равлично дејство једне и друте методе, нека нам илуструје овај пример. Пре годину и по дана био је обичај да се на седницама Управног одбора Народне банке држе читави говори о стању појединих привредних грана и стању привреде у појединим крајевима. Дирекција Народ не банке хтела, је да искористи присуство чланова Управног одбра из разних крајева земље и у разним пословима, да добије што.више информацаја. Народна банка скупља, информације од појединаца. У другом свету пак народна банка је та, која саопштава привредницима стање коњунктуре и стаље народне привреде. Док је код нас Народна банка писала своје тодишње извештаје на основу података, које је прикупила, од Петра и Павла, дотле у друтоме свету билтене новчаничне банке чита, цео пословни свет, јер из њих сазнаје какво је стање народне привреде.

Народна банка је увела институцију са економске студлаје и тиме само доказала да и она није могла изостати иза новчаничних банака у свету, које су давно приступиле тој мери. Али није доста имати само биро, који ће израђивати графичке таблице и сређивати статистичке податке, Оно што је главно, то је коментар, а за то је потребно такође дубоко теориско знање и познавање народне гривреде. У последње време и последњу годину дана

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 659

појавила се живахна, полемика, у стручној јавности на страни о корисности проучавања коњунктуре и многобројних банкарских бироа за економске студије. Да, много страна је казано, да се у том претерало и да је корисност проблематична. Чак, је врло велики број научника, који тврде, да је хиперпродукција економиста, који нису могли наћи посла, јер су сва места. препуна, учинила да се измислило да. је проучавање коњунктуре јединоспасавајући метод за добру економску, а специјално за, банкарску политику и да је то допринело да се тој устапови трида тако велики значај. 'Грезвенији пак научници полазе са, тог гледишта, да је то проучавање коњунктуре корисно, и да оно што је у целој ствари штетно, то је што се прикупљени податци не про“чавају од људи дораслих за тај посао и да често коментари карикирају цело стање.

М. Шта је то стручност.

Код нас се одавно одржава пракса да, се при сцени кандидата за велики положај хвата, за фор. малне услове и обично се тражи доказ о томе да је свршио стручну школу. Доказ о свршеној стручној школи потребан је онда, кад је кандидат тек изашао из школе. Међутим како се за положај главног директо банке тражи човек, који мора бити много старији то се докав о његовом знању мора тражити у његовом раду после школе.

Ово наше кратко разлагање о условима, за главног директора Народне банке завршићемо податцима из најновије прошлости, из 1930. године, а из других напреднијих земаља.

Ентлеска банка је тесно везана у својој прошлости за Политичку Економију. Њезина пракса била је повод појави проблема, о којима, је последњу реч казала наука. Анкете, које је чешће приређивала, Енглеска банка, спадају у најдратоценији материјал Политичке Економије. Може се рећи да, је од 1880. године Енглеска банка била стално под утицајем енглеске Политичке економије, која је била, водећа у свету. Сматрало се да гувернер банке . кео и уопште водећи персонал мора. добро познавати теорију новца. Али само то и ништа више, Енглески гувернери и директори банке били су људи, који су дубоко познавали укупну историју монетарне теорије. Оматрало се да је то једина веза, између Политичке Економије и новчаничне банке. То је тако трајало све до после рата. Кад је у Америци пре рата, још, а нарочито за време рата почела статистика, да, се као метода сазнања стања народне привреде провлачи у пословни живот и кад је у великим подузећима, а нарочито у банкама, пословна, политика, тесно везана за рад угледних научника економиста, кад је свака банка оснивала бирое и гледала да ангажује професора универзитета, за проучавање и посматрање народне привреде и давање података потребних вођењу банке, онда је Енглеска банка, казала да је то једна врста снобизма. да је то претеривање и да она тим путем неће да пође. Управи Енглеске банке није ишла у главу инвазија политичко економске науке у новчаничну банку тако да, за праксу није ништа остало. Тако је све трајало до пре пет година, Ту је настао обрт. После једног од многобројних одлазака гувернера, Енглеске банке Монтегју Нормана у Америку.ангажовао је он чувенога американског економисту д-р Уалтера Стјуарта, шефа статистичког бироа, федералне резервне дирекције у Вашингтону.