Narodno blagostanje

Страна 716

ГОДИШЊЕ СКУПШТИНЕ. -

— Енглеско-југославенска дестилација дрва д. д. Загреб, 15. новембра. — Хрв. грађанска припомоћна задруга у Крижевцима 3. новембра. — Митровачки парни млин Д. и С. Месаровића а. д. У Сремској Митровици 2. децембра Адвокатска комора у Београду, 7. децембра. — Општа кредитна банка, Београд ванредна, 8. новембра. — Рекламобил а. Д. претходни збор акционара 17. новембра. — „Патрија“ творница коњака и финих ликера д. д. у Загребу 16. новембра. — „Моруна“ а. д. у Београду, 10. децембра (ванредна). Експорт трговина са храном д. д. у Вел. Бечкереку 16. новембра. Из трговачког регистра.

— „Драва“ д. д., велетрговина папира, писаћег и школског материјала, творница трговачких.књига у Загребу, упис нових чланова управе г. г. Еугена Деметровића, Адолфа Кестлера, Рудолфа Винклера, Мирослава Лицарића и Ра-

фаела Бисера. — „Карловачка творница кожа, Карловац“, брисан прокуриста Јосип Шифтар, чиновник Прве Хрватске штедионице. — Прва Хрватска штедионица у Загребу упис

прокуристе Раића Ђуре из Загреба; прокуристе Матија Ашпергер, Владимир Андрашевић и Иво Билошевић имевовани су заменицима директора. — „Загребачка дионичка пивара и творница слада“ упис филијала на Сушаку ; изабрани су у управни одбор : Александер Самуел, из Загреба, Лобе Милослав из Нове Градишке, Александер Иво из Загреба, Александер Др. Бранко из Загреба, Дојч Артур, Будимпешта, Дојч Бела, Будимпешта, Хајнцл Вјекослав, Загреб, Рајнер др. Ватрослав, Карловац. — „Прва југославенска творница кишобрана, Јосип Видмар“ упис филијала у Загребу.

RAZNO и — Trgovačko-obaveštajni zavod R. G. Dan and Co. Od kako se privredna kriza uselila i u Severo-Amerikanske države, u svima stručnim časopisima pa i dnevnim listovima celoga sveta sve se češće sreta statistika trgovačkih stečajeva u Americi, koju razrađuje i publikuje Trgovačko-obaveštajni zavod К. 2. Dan u Nju-Jorku. | Pravno posmatrano to je obično trgovačko poduzeće.

Osnovano je 1841. godine sa zadatkom da razvija informativnu

službu za potrebe poslovnoga sveta. Uzevši maksimalnu savesnost u vršenje toga delikatnoga posla, društvo je stvorilo osnov za razvitak koji se nije mogao ni slutiti. Ono je danas rasprostranjeno po celome svetu. Ima 350 filijala, 100.000 činovnika, daje 300 miliona izveštaja godišnje.

U koliko se više razvija kapitalizam, u koliko je komplikovaniji ekonomski život u toliko je nepreglednije imovinsko stanje pojedinih poduzetnika i tok njihovih poslova. Bez sigurne informacione službe nemoguće je obavljati kreditni posao u opšte. Delkredere igra sve veću ulogu, to je i funkcija obaveštajnih zavoda sve važnija. Na primer za davanje kredita u robi Jugoslaviji na rate — što je slučaj sa automobilskim poslom danas se traži da uvek bude priložen originalan izveštaj ovoga zavoda.

U Americi ono izdaje svaka tri meseca ogromnu knjigu, kakva se u opšte na našem jeziku nije pojavila, sa milion novih adresa uz označenje branše, kapitala i kredita. Ta se amerikanska knjiga za sada može videti u izlogu radnje Lukarević i Go-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

_ __Бр. 45 đevac, Knez Mihajlova ul. br. 39. R. G. Dan and Co zastupljena je i kod nas u vidu jednog domaćeg akcionarskog društva, sa sedištem u Beogradu i Zagrebu. Ovo poduzeće čuveno je ne samo sa svoje savesnosti davanja obaveštenja i informacija o imovnom stanju pojedinih firmi, već u isto vreme pribavlja adrese prvoklasnih stranih firmi, koje se interesiraju za naše proizvode. Izvoznici se obilno koriste uslugama ovoga zavoda.

Na čelu jugoslovenskog društva stoji vredni i savestni Adolf Jakovljević, generalni direktor Ministarstva "Нпапзја. п“ penziji. =— на Ријеци је отпуштен велики број наших радника са каставског подручја. Отпуштање је уследило из разних творница а највише на бившем бродоградилишту „Данубиус“. Кад је основана Кварнерска слободна зона рекли смо да Ријеци нема спаса. Да се сада отпуштају у првом реду наши радници не чуди нас. Ово је почетак онога што смо ми предвидели. | — У Грчкој је истрагом утврђено да у извесним кивинским таблетама фирме „Елфа“ има 95 од сто мање кимина него што је то прописано. Генерал Цунукас, који је Водио истрагу, предложио је влади завођење кининског монопола. — Академија мира у Берлину зваће се Штреземанова академија. Од Американаца биће њени чланови: претседник Колумбија-универзитета Николас Бетлер, пређашњи држаБни секретари Келог, Колби и Рут, некадањи амбасадори Хил, Исрард и Хаутн, затим пуковник Хаус и Овен Јанг, отац репарационог плана.

— Американци су 1927. г., према податцема које су сад објављени, потрошили на својим путовима по свегу 729 милиона долара (40.824 милиона: динара). У тој суми је садржано поред трошкова на пут и оно што су они купили и довезли са собом у Америку.

— У румунској Бесарабији је у једној области дошло до тешких сељачких немира. Сељаци су се побунили против велепоседника. Жандармерија је успоставила мир.

— У кинеској вароши Вучу, која броји око 50.000

· становника, изгорео је читав један кафански кварт. У по-

жару је изгорело преко 650 особа.

— Гувернер савезне државе Минеполис у Америци дао је протерати једног талијанског досељеника именом Бокачија, сумњајући да е он написао неморалне приповетке које стоје у списку најстрожије забрањених књига у Америци.

— У Новом селу, уз помоћ банске управе, сељаци су засули тамошње мочваре и нерегулисане канале, и тако уништили главно легло маларије тога краја. Банска управа је дала за ове радове 75.000 динара.

— Фарма за одгој животиња за крзно биће основана у Марибору од стране међународне централе за одгој животиња са седиштем у Лајпцигу.

— Румунски министар претседник Миронеско изјавио је да Маџарска има право да бира форму владавине. Румунија неће имати ништа против, ако на маџарски престо ступи који било принц или племић, само он не сме бити Хабсбурговац. Јер би то значило рушење уговора о миру.

И НИ пр Ки

Хинтотекајњоша Јаве

| адруавња |

КАЈ, ЗА ЈМОЊЕ

на обвезнице Ратне штете то 250'— дин, од комада са 79, годишње камате без икаквих других трошкова.

ЈРЕКСКОШТ У ЈЕ,

менице новчаних завода са 8% камате нето.

Енен

=