Narodno blagostanje

8, новембар 1930.

порту памучног предива на Балкан, која ће садржавати минималне цене, кредитне услове и услове за испоруке.

_—_ Савез чехословачких предионица памука закључио је дапокупује 20% вретена и стави их ван употребе, да се на тај начин смањи продукција. Иза овог плана стоји један конзорциум банака, заинтересованих у текстилној индустрији, под вотством Живностенске банке.

SAOBRAĆAJ

___- За градњу дуплог колосека Новска— Загреб завршени су планови и прорачун. Лицитације ће се одржати током овог месеца.

— Према извештају Лојд Реџистера за пословну год. од 1. јула 1929. до 30. јуна ов. год „светска тонажа пароброда и моторних бродова износила је 68 мил. тона, т. ј. за 1,6 мил. т. више него у претпрошлој години. Од тога је у употреби било 32,3 мил. тона, т. ј. за скоро 1 милион више него у претпрошлој години. Прошле пословне године саграђено је 637 нових бродова са 1,807.816 бруто регистер тона, према 547 бродова са 1,748.507 тона претпрошле год. Од тога је 1804.246 бруто тона класифицирано код Лојд Реџистера. Од новоизграђене тонаже отпада: на Вел. Британију и Ирску 1,21 мил., Јапан 6,13 мил., Шведску и Холандију по 0,9 мил., Данску 0.052 мил., Немачку 0,045, Америку 0,036 мил. и Русију 0,036 мил. Пораст у тонажи за превоз петролеја износи 20 од сто изграђене и 55 од сто пројектоване тонаже. 30. јуна ове године је тонажа светске петролејске флоте износила 7,62 мил. тона према 7,07 мил. у јулу 19209. год. Пре неколико месеци дато је одобрење за градњу новог путничког брода Кенард лајна, који ће бити највећи путнички брод на свету. Осим тога су у градњи два велика талијанска брода „Реке“ са 50.000 и „Конте ди Савоја“ са 46.000 тона, и један канадски „Емпрес оф Бритен“ са 42.000 тона. Почетком јула је довршен највећи моторни брод „Британик“ са 26.943 бруто тоне.

— Паробродарско друштво „Опеаниа“ поручила је два нова брода сваки по 3500 тона, за своју редовну линију са Шпанијом.

— У Управни одбор аустријских савезних железница изабран је генерални директор А. Е. Г. — Унијон Д-р инг. Зефелнер. Његов избор се доводи у везу са претстојећом електрификацијом пруге Грац— Беч.

— Шпанија је од 5. ов. м. забранила паробродарским линијама саобраћај са Бразилијом.

— Г. Министар саобраћаја, рекао је у Сомбору о тарифној политици : „Тарифе нису у складу са тешким економским приликама. Али ако снизимо тарифе, одакле нам средства да модернизирамо наше железничке пруге, како би што боље послужиле интересима народа, привреде и државе 2... Данас се налазимо у стадију реорганизације железничке тарифне политике. Ми морамо добити једну тарифу која ће бити наша и која ће апсолутно одговарати нашим економским и привредним интересима.“

— За проширење барског пристаништа одобрени су планови и прорачуни. Прошириће се кеј, подићи нови магазини и један нови моло. Са радовима ће се почети идуће године.

— Румунска влада је средином 1929. год. са енглеском групом Стиверд закључила уговор о изградњи цеста. Будући да Енглези до сада нису удовољили условима, који су стављени; румунска влада је решила, да се откаже уговор. -

ZADRUGARSTVO

— У Главном савезу земљорадничких задруга о-ржака је ових дана конференција претставника млекарских O друга дунавске бановине. Закључено је да се изврша рор-

~

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 115.

ганизација рада код тих задруга, те је изабран комитет који ће то питање да проучи. У програму је да све те задруге оснују једну централу, да се поради са Министарсгам војске за достављање млека војсци, даље са болницама, а и у Београду да се настоји пласирати чим већа количина млека.

—- Министарство пољопривреде одобрило је Савезима аграрних заједница, и то из Новог Сада, 225.000, из Вел. Бечкерека 150.000 и из Осека 125.000 динара, као помоћ за подизање кућа добровољцима, насељеницима и опатима.

КОМЈОМКТОКА

— У Вел. Кикинди је фирма С. Болтарин и другови обуставила рад ради неликвидности. Фирма је основана пре пет година и врло је добро радила. Пасива износи пет милиона динара, а актива 3.500 динара и два и по вагона жита. Пре кратког времена фирма је имала на лагеру око 40 вагона туђег жита што је излиферовано за Аустрију, и ако на то није имала право, јер роба није била њена својина. Суд је ухапсио чланове фирме.

_—_ Савез шведских извозника дрвећа решио је дау 1931. год. смањи извоз за 20 од сто према 1929. год. (који је износио преко 900.000 мз). Између претставника финских, норвешких и шведских извозника дрвета, воде се у Осло-у преговори за заједничко смањење извоза у идућој ГОДИНИ.

— У Источној Немачкој има преко 3,3 миљ. ха мочварног некорисног земљишта. Пруски министар пољопривреде предложиће влади велики мелиорациони план који би са провео у 3 године, а стајао би државу годишње 135 мил. марака. Он мисли да би се тим радовима запослило преко 30 хиљада радника, а пољопривреди би било од велике користи повећање испаше.

— Italija troši najmanje duvana. Njena prosečna potrošnja na jednog stanovnika iznosi 738 gr. dok u Francuskoj iznosi 1.5 kg., a u Holandiji 2.488 kg. U toku budžetske godine 1927–28. Jtalija je kupila duvana za 1317.6 miliona lira. Plaćala je prosečno za tovar srednjeg duvana 869 lira, a za levantski duvan 1336.6 lira.

ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА

Лицитације

— Градско начелство у Загребу 19. новембра за издавање асфалтних радова. — Управа држ. штампарије 19. HOвембра за набавку 3000 метара тула пунијег. — Закладна болница у Осијеку, 27. новембра за набавку 19.975 кг. разног брашна. — Дирекција држ. железница у Сарајеву 21. новембра за набавку кровне хартије, асфалта и катрана. Техничко слагалиште артилеријско техничког завода у Крагујевцу 14. новембра за набавку осовина, главчина, папуча за муницијску кару, гвоздених цеви за рукунице и шина за точкове. — Рачунско-економско оделење министарства грађевина 18. новембра за осигурање леве обале Дунава насупрот Гроцке од проф. 475 до 562,5. — Управа инжињерскотехничког завода у Чачку 17. новембра за набавку разних гвоздених лимова. — Технички одељак у Бијељини 11. новембра, за осигурање леве обале реке Босне код Пруда. Казнени завод у Зеници, 17. новембра за набавку 1000 клгр. маслинова зејтина, 17. новембра за набавку 700 клгр. пераћег сапуна. — Рачунско-економско оделење министарства грађевина, 15. новембра за набавку цинк лима, бакреног електролитичног лима, цинка и олова у полугама. — Економско оделење Управе држ. монопола, 3. новембра за набавку 120.000. клгр. фалтшахтен картона. — Генерална дирекција држ. железница, 5. децембра за набавку машина за писање и рачунање. — Завод за импрегнирање прагова и грађе, 22. новембра давање под закуп бараке.