Narodno blagostanje

15, новембар 1930.

ТУРИЗАМ

— Приморска бановина израдила је план о унапређењу туризма у њеном крају. У ту сврху унета је свота од 2 мил. динара у буџет бановине за год. 1931/32.

— Друштво „Путвик“ ослобађа се 1. јануара 1930. г. од плаћања пореза и самоуправних приреза за рад који врши у смислу својих правила, и то до 31. ХИ. 1933. за 75 од сто од 1934 до 1937 за 50 од сто, од 1938 до 1941 за 25 од сто. Даље се ослобађа таксе из т. бр. 8 закона о таксама за вршење рекламе и туристичке пропаганде. Непосредни порези и прирези који су разрезани за 1929. год. плаћају се само са 25 од сто разрезане суме. Ове ће повластице „Путник“ уживати уз увет да не исплаћује тантијеме и већу дивиденду од каматњака Народне банке, својим акционарима, које не плаћају својим члановима на тантијеме ни дивиденде.

из ПОСЛОВНОГ СВЕТА

Лидитације.

__ Бановинска болница у Краљеву, 6 децембра за на бавку животних намирница. — Државна Хип, банка у Београду, 29. децембра, за продају непокретног имања. — Генерална дирекција држ. железница, 25. децембра, за набавку железничких прагова за државне пруге. — Технички одељак у Руми, 9. дец. за набавку туцаника, ломљеног камена PF спојног материјала. — Бачко-Потиска задруга за заштиту од поплаве у Сенти, 17. новембра, за изградњу насипа у Мартоношу. — Комисија Дирекције дрх. железница, Београд, 29. новембра за издавање под закуп ресторације на станици Велес. — Комисија Дирекције држ. железница, Београд, 4. децембра за издавање под закуп ресторације на станици Цариброд. — Управа поморства и речног саобраћаја, Београд. —_ Загребачка 9. децембра за набавку гвозденог материјала и месинга. — Дирекција држ. жел. у Сарајеву, 3. дец. за набавку жичаних ексера (клинаца). — Генерална дирекције држ. жел., 28. новембра, за набавку железничких прагова 96, обнову пруга. — Краљ. Банска Управа (техничко оделење) 20. нов., за оправку моста преко Купе у Сиску. — Дирекције држ. рудника у Љубији, 24. нов., (усмена) за набавку дрвено: угља и 10.200 кг. брашна. — Агенција Држ. Хип. банке у Крагујевну, 20. нов., за продају непокр. имања у Крагујевцу (Вишњићева ул. бр. 2).

Из трговачког регистра.

— Привилегована Агр. банка издала је прокуру главвом инспектору г. д-р Антуну Шустеру и главном секретару г. Добривоју Стошовићу, који су унапређени са директоре. Издата је прокура чиновницима : Николи Павловићу, Јовану Живковићу, Стевану Адуму, Радомиру Максимовићу, Јосифу Ванку и Стевану Живковићу. — Прва хрватска штедионица Загреб, изабран г. д-р Гугомир Алауповић, министар на расположењу, за члана Управног одбора филијале у Београду. __Основана „Штедионица Савске бановине у Загребу. Основано у Загребу „Гворничко складиште танвалдске предионице у Танвалду. — Југославенска банка д. д. пређе Хрватска земаљска банка у Загребу упис брисања Љубића Јосипа и Ђирћибашића Мартина оба из Загреба. — Беочинска фабрика цемента, а. д. У Беочину упис ново-изабраног члана Оренштајна Георга из Будимпеште. — Славонска подравскз железница, д. д „у Белишћу, упис новог члана управе Ђуркеа Алфреда. — „Прво хрватско-славонско д. А. за индустрију шећера у Осјеку“ упис новог члана управног одбора Гавриловића д-р Богдана из Београда. — Прва хрватска штедионица филијал у Карловцу упис заменика директора Јосипа Шифтара и Јанка Крефтла, који је овлашћен потписивати фирму. — „југославенско рударско и индустријално д. д. У Голубовцу“ упис стечајног поступка. — Српска привредна банка у Загребу брисани чланови управе Рогулић Милан,

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 731

Вурдеља Милош и - Новаковић Милан, и прокуриста Косановић Бранко. — Основан „Савез земљорадничких задруга у 3емуну“. — Основана фирма „Бродоградилиште Мартишница, Срећко Турина у Сушаку .

Годишње скупштине.

— „Опекарна“ д. д. за продукцију опека, Загреб, 21. новембра, (изванредна). — Дионичко друштво за добаву грађевног материјала у Загребу, 21. новембра, (ванредна). — „Лабор“ д. д. за грађевну индустрију, 21. нов., (изванреднај). — Српска сурчинска штедионица као задруга у Сурчину, 16, нов. — Преспанска привредна банка а. д. Битољ, 30. нов., (ванредна). — Самоборска штедионица у Самобору, 30. нов., (ванредна). — Југославенско акционарско друштво, за трговину дрва у Загребу, 22. новембра 1930. (редовна). — Пословна банка а. д., 15. новембра, (ванредна).

РАЗНО

_— Ratifikovali smo međunarodnu poštansku konvenciju, koja je zaključena i potpisana u Londonu 28. јипа 1929. 2. | __ немачка већ започиње акцију за истребљење националних социјалиста. Државним чиновницима је забрањено бити чланом „наци“. За пруског Министра унутарњих дела постављен је познати социјалиста Северинг а за берлинског претседника Гђежински. И један и други су истакнути противници екстремних партија. И приватна предузећа су делом забранила својим намештеницима чланство у „наци партији“.

_—_ Немачка лига за човечја права протестовала је против совјетског извршења смртне пресуде над 48 научника.

— У Белгији је у октобру одржана прва седница новооснованог белгијског Врховног привредног већа. У вези с тим јављамо да је пословање овог већа слично ономе Друштва Народа. Већу су додељене 3 саветодавне стручњачке комисија. Прва се бави у главноме питањима · Привредне кризе, фигансијске и царинске политике, тржишта капитала, коштањем хивота и саобраћајем. Друга се бави проблемом аграрне и пидустријске продукције, док трећа треба да студира про» Злеме поделе продуката, дакле питањем домаће и стране трговине у земљи и колонијама. Право одлучивања има само туна седница Врховног привредног већа.

— Од Мајевице до Штедесдорфа. Летос је цела наша птампа одјекивала од радосних вести да су код Мајевице от» кривени извори нафте. Ми смо одмах изјавили да је радост

преурањена. Међутим немачка штампа је веома кратко ко-

ментарисала пре кратког времена проналазак великих петролејских врела у Немачкој. Досада је Немачка била најзећа држава, која увози нафту. Изгледа, да она намерава развити властиту производњу, јер је ових дана Прајска милом или силом покуповала земљишта у петролејској области. и одузела концесије.

Производњу нафте преузело је Прајско а. д., које је зато основано. Од 1925. до 1929. год. продукција је порасла од 77.000 на 104.000 тона годишње. Овогодишња производња ће због нових извора и појачања производње, износити преко 200.000 тона. Извори имају далеко већи капацитет, али проазводња се држи извесне границе јер нема довољно велике резервоаре ни рафинерије. И једно и друго Прајска хитно гради на станици Штедесдорф, која се рапидно подиже, y зези с тим снижена је и подвозна тарифа железнице за извоз петролеја У Холандију. Многи се у Немачкој радују због овог гапретка, али има неко ко се не радује, а то су немачки проззвођачи шпиритуса, који су се били спремили да акапарирају уелокупну потребу погонске снаге у земљи.

__ Fašističko veliko veće odobrilo je jednu odredbu, koja traži da se u novi kazneni zakonik uvede smrtna kazna. I to ne samo za veleizdajnike, kao što je to predvideo fašistički zakonik o zaštiti države, nego i za obične zločince i razbojnike,