Narodno blagostanje

20, новембар 1930,

КОМУНАЛНА ПОЛИТИКА

— Општина кругшевачка закључила је зајам код Хипотекарне банке у износу од седам милиона динара, који ће се употребити за довршавање велике и модерне електричне централе, извођење водовода и асфалтирање улица.

— Управни одбор Градске штедионице у Фочи, на молбу општинског већа из Фоче, одобрио је овој општини дугорочни амортизациони зајам од три милиона динара. Рок амортизације је педесет година са каматном стопом од 8 од сто. Зајам ће се употребити за уређење вароши.

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— Почетком децембра месеца отпочеће преговори са Турском и Албанијом око закључења трговачких уговора. Са Турском ће се преговарати у Цариграду. Преговори са Албанијом води ће се у Београду.

— Чехословачка је повисила царину на свиње на 248 круна (око 398 дин.) на 100 кг. живе ваге.

— Lojd George je u parlamentu oštro napao ruski damping. Engleska je preplavljena svakovrsnom ruskom robom, koja svojom jeftinoćom isključuje svaku konkurenciju. Pored toga je ovih dana osnovano Englesko-rusko trgovačko društvo sa kapitalom od 2.7 milijardi dinara, koji su dali Englezi. Rusi su opozvali generalnog direktora R. O. P. (Russian Oil Products Ltd) iz Londona iz petrolejskog zastupstva, "Terekatova i finansijskog direktora d-ra Rabinovića, zbog toga što su zaključivali poslove po kapitalističkim načelima i što su postali ovisni o svojim poslovnim vezama. I jedan i drugi je otkazao poslušnost. Engleski zainteresovani krugovi se boje da će uskoro Rusija započeti sa opasnim benzinskim dampingom. Za 12 meseci je do juna uvezeno petroleja u vrednosti od 2.8 miliona funti, a pšenice 1.7 mil. tovara.

— Bečka opština je ovih dana osnovala fond za Osiguranje eksportnih kredita bečke trgovine i industrije.

— У Заводу за унапређивање спољне трговине основана је секција за рударство.

— Поводом вести, да је забрањен увоз говеда из наше Краљевине у Аустрију, обавештени смо од меродавних да је ова вест нетачна. Забрана се односи само на увоз коња и то не из целе Краљевине како је јављено, него само из појединих крајева, где влада сакагија.

СПОЉНА ТРГОВИНА

— Између Совјета и Савеза енглеских продуцената машина закључен је уговор о лиферацијама у вредности од 600.000 фунти стерлинга (1,620 мил. дин.) на кргдит. Фирма се обавезује да ће изаслати своје инжињере и радмике за постављање и обуку на овим фабричким машинама.

ТРГОВИНА

— Закон о промету и контроли вештачког сладила (сахарина) потписан је. Њиме је ограничена трговина вештачких сладила. Њих ће моћи увозити и продавати апотеке и оне трговине (дрогерије) на велико, које не снабдевају непосредно потрошача. Забрањена је употреба вештачког сладива за обртно приређивање намирница за живот, и за сваку другу употребу осим ако се од њих приређује храна за болеснике у болницама и лечилиштима.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 163

ИНДУСТРИЈА.

— Francuska produkcija železa će ove godine prvi put biti veća od nemačke (10.2 mil. tona prema 9.9 mil). Ona pomalo osvaja tržišta i povećava proizvodnju. 1921. god. je u produkciji pretekla Englesku. U produkciji čelika Nemačka uspeva da održi vođstvo. U aprilu 1929. godine je nemačka proizvodnja čelika bila za 600.000 tona veća od francuske, dok u septembru ove godine dilerencija iznosi samo 50.000 tona.

— Министарство градевина одобрило је уговор склопљен између Удружених централа Загреб—Карловац и општине града Копривнице о изградњи електричног вода до Копривнице и снабдевању електричне струје тога града. Удружене централе имају у року од 6 месеци, после потврђеног уговора, да осигурају Копривницу потребном струјом.

— Управа државних монопола одржава 3. јануара идуће године прву лицитацију за израду земљаних радова код нове солане у Улцињу. Одобрена сума износи 25 и по мил. динара.

— Индустријска комора у Београду упутила је министарствима пољопривреде и финансија претставке у којима моли да се повременим клачима стоке забрани рад у овој сезони, и да се пооштри ветеринарски надзор над пошиљкама заклане робе у иностранство.

—_ О споразуму између произвођача целулозе Немачке, Финске, Норвешке и Чехословачке ми смо већ писали. 17. т. м. потписан је уговор у Штокхолму по коме се од 1 октобра 1930. до 31. децембра 1932. г. смањује производња на 85 од сто њеног стања од оног, који је био крајем 1929. год. Настављају се преговори са Аустријом која је одбила да прихвати тај уговор.

— Међународна изложба топионица одржаће се у Милану у почетку следеће године. Организира је друштво италијанских топионица.

— Хидротехничко оделење Министарства Грађевина, израдило је пре кратког времена нацрт закона о искоришћавању водених снага, који се сада налази пред Врховним Законодавним Саветом.

—- југословенска фабрика оксигена и гвоздене буради, д. д. у Загребу, затражила је одобрење од надлежних, за подизање фабрике оксигена у Сплиту.

— У Словенији, у Рибници основана је „Текстилна индустрија друштво с. 0. ј.“. Друштвена главница је 100.000 динара. Друштво се бави пређењем, ткањем и уопште израђивањем разноврсних текстилних продуката од памука, свиле, вуне и других сировина.

ПОЉОПРИВРЕДА

— Директори седам канадских банака, које су дале кредите житном пулу, изјавили су да неће силити пул на повраћање зајма, да га не би тиме присилили на превремено продавање жита.

_ Г. Министар пољопривреде потписао је наредбу о спровођењу Закона о ликвидацији аграрних односа у Далмацији. _- Американска федерална пољопривредна дирекција почела је да понова купује пшеницу од фармера. Досада је купљено 110 мил. бушела за 100 мил. дол, (5.600 мил. дин.) Постоји нада да ће се око 160 мил. бушела моћи утрошити

БЕОГРАД — ЗАГРЕБ Филипал: НОВИ САД

Телефон интерурбан Београд: 16-23, 20-02, 20-03, 16-25, 21-64,

ОПШТЕ ЈУГОСЛОВЕНСКО БАНКАРСКО ДРУШТВОА.Д.

Клева мш резефњње 127.Љ00.0О0Ф дтњисјњаеа

Јани: БАНК-ФЕРАЈН

Телефон интерурбан Загреб; 5442, 5413, 5444, 5446, 5447,