Narodno blagostanje

"Страна 764

као сточна храна због несташице кукуруза, зато је Дирекција тражила да се повиси царина на кукуруз, да би спречила аргентински увоз. Она располаже са 10 од сто целокупних америчких резерва пшенице. i

— На Осечком велесајму, који се приређује у мају идуће године, нарочита ће се пажња посветити пољопривреди и свињогојству. Биће подигнути нарочити обори, где ће се у току од десет дана свиње хранити сојом, која у околини Осека нарочито успева. г

— Закон о изменама и допунама, Закона о финансијској ликвидацији одштете за беглучке земље у Босни и ХерЦеговини потписан је. Министарство финансија издаће, поред изданих обвезница у износу од 150 мил. динара, другу емисију обвезница у номиналном износу од 200 мил. динара. Обвезнице друге емисије биће подељене у 8000 серија по 50 бројева, и то: 12.500 по 500 динара, 5500 по 2500 динара, 36.000 по 5000 динара. Прво извлачење обвезница друге емисије обавиће се на дан 8. новембра 1931. год.

— У минетарству пољопривреде израђен је пројекат 0 пољопривредним коморама, Пројекат је разаслан свим привредним и пољопривредним организацијама на мишљење.

— Француска се све више заштинава против увоза житарица. још 1. децембра прошле године, донела је закон којим се ограничава употреба стране пшенице у тестаној индустрији. 21. новембра т. г. објављен је декрет министра пољопривреде по коме ће се водити строга контрола над увозом страног жита и брашна. Сваки увозник мораће на царинарници, уз царинску декларацију, дати и другу декларацију у два примерка о увезеној роби, које ће се доставтати министарству пољопривреде и директору пољопривреднога одсека краја у који се жито увози.

— Пољоделско друштво у Сомбору, на једној од својих последњих седница, решило је, да се члановима друштва што је могуће више изађе у сусрет при набављању пољоделских артикала и уновчавању њихових продуката. На,тај начин чланови ће добијати потребне артикле за 40 од сто јевтиније него досада, а своје продукте продаваће без посредника, које је требало плаћати. Решено је да се поВеде жива агитација за што бољи успех привредног конгреса, који ће се одржати 14. децембра, у Сомбору.

— Ових дана одржана је у трговачко-обртничкој комори на Сушаку конференција, где се расправљало питање оснивања модерне млекаре. Конференција је донела закључак да је намера банске управе за оснивање ове млекаре врло корисна, јер ће јевтиним млечним производима и јајима да снабдева не само Сушак и његову околину, него и сва купалишта горњег Јадрана. Да се не би угрозила егзистенција већ постојећих малих произвођача млека и млечних производа, умољена је Управа да о томе поведе рачуна, да се будућа млекара првенствено снабдева код ових малих млекара.

ЕКОНОМСКА ПОЛИТИКА

— У Бугарској је одржан конгрес аграрне омладине, којем су присуствовали и изасланнин ческих и гољских аграраца. Донесена је резолуција : да успоставе пријатељске везе

са суседним државама, да се ради ла стварању Балканске.

федерације, да се поврате на снагу сви закони донесени за

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 48

Бреме владе Стамболијског, да се укине закон о заштити државе, да се забране фашистичке организаци и да се поВеде оштра борба против зелечаша и хартела, који искоришћавају земљорадника.

— Ми смо своједобно обавестили своје читаоце O захтеву наших опанчара и виноградара, да им држава помогне тиме што би за потребе војске откупила већи број опанака и извесну количину вина. Сада долазе на ред молба јадранских фабриканата сардина, да им држава откупи извесну количину већ нагомилане робе.

Ако овако потера, нећемо моћи да истерамо војнике из кадра и кад одслуже рок. И заиста, шта може да тражи сељак више од чаше вина, пар опанака и једне кутије сардине 2

— Комора за трговину, занатство и андустрију у Новом Саду упутила је Управи Дунавске бановине претставку y којој је изнела низ предлога за унапређење привреде у овој бановини. Комора предлаже да се оснује један комитет за проучавање привреде Дунавске бановине. Поднесен је исто тако предлог за спајање Новосадске са Велико-Бечкеречком привредном комором. Како у нашој земљи још не постоје пољопривредне коморе, то је у пројекту за сада оснивање нарочитог отсека, који би, као отсек за пољопривреду, посветио највећу пажњу кретању пољопривредне. делатности. Донесен је и програм за рад овог отсека, као оснивање фитопатолошког завода, форсирање пољопривредне наставе и т. д. У осталим предлозима коморе види се жеља за оснивањем једног лабораторијума за испитивање пшенице и брашна, за подизање једне веће зграде вде би се сместила средња техничка школа и стручна занатска школа, све у циљу привредног напретка подручја ове коморе.

ЈАВНИ РАДОВИ

— Министарство саобраћаја одобрило је кредит за чишћење корита Неретве. Радови ће почети ових дана једном машином која дуби на седам метара. Општина Метковић сс обратила Министарству с молбом да јој се пошаље један елеватор, који би извађен муљ из реке бацао на обалу. Тако ће се најзад регулисати ово најопасније легло маларије.

— Ako nas oči još dobro služe, onda smo ti stanju saopštiti da je drinsko banovinsko veće odlučilo 19. ft. m. da zaključi jedan investicioni zajam od samo 475 miliona dinara i to 200 miliona za prugu Tuzla—Brčko, 20 miliona za škole, 30 takođe za osnovne škole, 1.6 miliona za narodno zdravlje ! 50cijalnu politiku, 4. miliona za potporu trgovine, industrije i zanatstva i ostalih 200 miliona za produženje pruge Koviljača Šabac kao i građenje domaćinske škole u Čajetini. Kaži gluvome da sedne, on će se

a CYTDpyHBa KOMOOCMNIR МУ нистарства с i} i Ha TepeHy питање избора трасе за излазак пруге на јадран код Котора. Иста комисија ће истовремено испитати и терен, којим ће ићи јадранска пруга од Пећи преко Колашина на Подгорицу.

— Министарство грађевина одобрило је потребне кредите за израду и оправку држ. пута Рашка—Нови Пазар, који је сада готово неупотребљив. Радовима ће се одмах

приступити.

|

Е

54

aaa e pp a aa e еНЕ

Драве Ене Jarre Teen Ha < MITO ĆE

5

КИ

O Oi

368 до А

на обвезнице Ратне штете то 550:—- дин, од комада [] са 7', годишње камате без икаквих других трошкова,

НРЈЕЛЕ СИОН У ЈЕ,

сл И сасе Шин бек есеј Ума бис ноти њиме ми тонске

E

ДАЉЕ, ЗАЈТУКО)

менице новчаних завода са аџ, камате нето.

МЕ a

грана Њена арми ено | налем Коста ao a an air (aaa

а) | авио пон: 4

rase y| у је утоесајул 3 |

>