Narodno blagostanje

29, новембар 1930.

— Решењем г. Министра грађевина одобрен је пројекат за изградњу водовода Пакоштане—Биоград на мору и Филтјаков—Турањ, у предрачунској суми од 6.646.316 динара.

МЕЂУНАРОДНОСТ — Женевска привредна конаеревција је рашила да се рок ратификације конвенције о царанском примијру продужи

није ратифицирао. — Бугарска је одбила предлог Грчке да о њиховим међусобним спорним питањима одлучи хашки суд.

САОБРАЋАЈ

— Ускоро Не се одржети конференција железничких дирекција у Београду, под претседништвом г. Петра Радивејевића. Расправљаће се о набавци угља, нарочито домаћег.

Даље, на овој конференцији претресаће се питање комерцијалне и тарифске природе, као појевтињавање подвоза аграрним продуктима с обзиром на пад њихових цена.

— У Министарству саобраћаја проучава се питање увођења моторних возова на локалним пругама, који би убрзали саобраћај. За сад улазе у обзир ове пруге: Љуб запа — Камник, Марибор—Птуј и Цеље— Марибор.

= Међународна железничка тарифа за посвоз споровозне робе између железничких станица Краљ. Југославије и желез. станица Мађарске ступа на снагу 1. дон. 1930 год,

— Нове чехословачко-југословенске робне тарифе садрже ставове за следећу робу: 1.) из Чехословачке у југославију за хмељ, глинену робу, шамотну робу, стакло, тканине, солну киселину, поташу, меласу, слад, семе шећерне репе, машине, гвожђе, челик, магнезит, парафин. 2) Из југославије у Чехословачку за дрво, дуван, екстракте, руде, феросилицијум, амониачну робу, орахе, шљиве, вино, раж, продукте мељавине, коже, вуне, говеда, свиње, заклану живину, свеже месо и воће.

— U Njujorku se vode pregovori između francuskog Aero Postale i engleskog Imperial Airway 6 uspostavljanju još dve poštanske linije Evropa —Ametika, pored one, koja ide pre= ko Azora.

— Дирекција поморског саобраћа у Сплиту добила јг одобрење од Министарства саобраћаја за оправку старе обале у Котору. За ове радове предвиђен је и одобрен кредит од пола милиона динара.

ЗАДРУГАРСТВО

— У селу Раштанима, близу Мостара још 1928. год. основана је водна задруга по закону о оснивању и вођ њу водних задруга, са задатком да набави три моторне пумпе с електричним погоном, које не се инсталирати на реци Неретви. Ово је прва задруга ове врсте у тим крајевима. Технички стручњаци израдили су прорачун, који износа близу милион динара. Сами задругари из својих средстава већ су предузели извесне радове, каб прокопавање канала 4 из: рада канала од армираног бетона. Управа Задруге озбгатила се Министарству соц. политике за материјалну помоћ, како би се ови крајеви што пре економски подигли.

— Због велике виноградарске кризе у целој Далмацији а нарочито у шибеничком округу, Удружење виноградара у ЈЦибенику преузело је живу акцију за оснивање винарскв задруге, која би саградила велики модерни подрум, где би се смештало и типизирало вино примљено од чланова.

ТУРИЗАМ

— Загребачке „Новости“ доносе извештај о туризму на горњем Јадрану из кога излази да је за првих десет месеца 1930. године било укупно 52.270 посетилаца (док у целој 1929. год, 50.612). Значи да је посета у првих десет ме-

_ НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 765

сеци већа за 3,2 од сто од целе 1929. год. Највише су посећена места: Сушак (8.733), Цриквеница (11.256), Раб (10.985). Од укупног броја посетилаца Југословена је било 23.914 (45,6 од сто), странаца 28,356 (54,4 од сто). Упоребено са стањем посете из 1929. године излази да је у 1930. години (10 м.) посета Југословена већа за 5,3 од сто; а

у странаца за 1,5 од сто. до 1. 1. 1931. год. пошто је досада већи део држава још |

Од странаца су највише наш јадран посетили Аустријанци, Немци, Чеси, Мађари и др.

ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА

Из трговачког регистра.

— Упис новоосноване „Млекарске задруге у Шаре: граду“ — Упис новоосноване „Хрватске сељачке задруге са неограниченим јемством у Отоку“ — Јадранска Индустрија Плута д. д.у Сушаку, брисање чланова надз. одбора: Јузбашића Милана, Пезеља Павла и Заклана Александра. Упис новооснованог акпионарског друштва, „Ковница“ у Београду. — Упис брисања „Обласне штедионице у Загребу. — Прва тителска штедионица, д. д. Тител, повишење основ. капитала од два на три милиона дин. — Тетовска кредитна банка, Тетово, упис потврде правила. — Јадранско Подунавска банка, упис ново изабраних чланова управног одбора: Светозар Гођевац, Драг. Прица, Тихомир Паић, д-р Мил. Стојадиновић, д-р Божо Черовић и Андреј Шарабон. — Упис новоосноване „Прве радничке штедионице као Задруге с. 0. |. у Загребу“. — „Огулин-Лика“, индустрија дрва и фабрика сандука д. д. у Загребу, упис промене 86, друштвених правила. — Упис новоосноване „Сточарске задруге у Вогњу .

Лицитације.

Завод за унапређење спољ. трговине, при Минист. тргов. и индустрије, 8. дец. за штампање Привредног адресара. — Управа Држ. Монопола, 16. дец. за подизање дуванског магацина у Широком Бријегу (прорачун 3.188.837.) Управа држ. ергеле, Љубичево, 21. дец. за продају стоке. Дирекција шума, Глина, 15. дец. за продају храстовине. — Бјеловар, 22. дец., за продају храстових стабала. — Шумска Управа, Панчево, 29. дец. за продају израђеног тех-

ничког и горивог дрвета. — Артилериско-технички завод у Крагујевцу, 20. дец., за набавку челика. — Окружни уред, Бања Лука, 23. дец., за набавку дрва. — Министарство фи- .

нансија (одел. држ. дугова) 9. дец. за израду 60.000 комада И. емисије „6 од сто обвезница за финансијску ликвидацију оштета за беглучке земље у Босни и Херцеговини“.

Скупштине и зборови. i

— Холендер, а. д. у Суботици, 4 дец. (ванредна) „југовоз“ 1. Југословенско, д. д., за посуђивање жел. вагона и локомотива, Загреб, 2 em. (XI ванредна) — „Акорд“, трговачко д. д., Загреб, 30. Х1. (У редовна) — Удруга одгајивача перади, голубова и кунића, Осијек, 7. дец., (редовна) == „Индустрија“, M. д. за промет и индустриску израдбу земаљских производа, Дарувар, 29. нов. (редовна) — Ресавска штедионица у Свилајнцу, 28. дец. (ванредна због акционара) — Хрватско Дионичарско прометно друштво, Вирсвитица, 8. дец. (редовна) — Српско Акционарско рударско топионичко индустријско друштво, Београд, 28. дец.

(редовни збор) — Сомборска фабрика кожа, д. д. 30. нов. (редовна). — Југословенска фабрика оксигена и жељезне буради, д. д. у Загребу, 11. дец. (редовна) — „Искра“,

фабрика свећа, д. д. Загреб, 11. дец. (редовна)

Закони и уредбе.

— Закон о образовању нових срезова: Опленачког и Младеновачког и о измени назива и подручја среза Јасеничког са седиштем у Аранђеловцу. — Закон о употреби главног школског фонда за подизање Дома ученика средњих