Narodno blagostanje

Страна 196

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 50

ЗАНАТСТВО

— Занатска комора донела је одлуку да фирме са другог правног подручја могу отварати само подружнице са стручним пословођама, али не могу отварати продаонице без претходне пријаве код београдске трговачке коморе.

ЈАВНИ РАДОВИ

— За електрификацију Чаковца. Примљена је од одСера општине понуда Југословенски Сименс д. д. Загреб у износу од 1.240.000 динара. Нацрти су послани надлежној власти на одобрење.

МЕЂУНАРОДНОСТ

— Шретседник комитета за проучавање могућности европске царинске уније г. Ле Трокер. одржао је 27. и 29. новембра, 1. и 4. т. м. редом у Будимпешти, Бечу, Прагу и Берлину на позив тамошњих комитета по једно предавање о европској царинској сарадњи.

— Односи између Кригерова шибичног конџшерна и Совјета су се јако заоштрили, откад је Немачка, која је пре куповала половину руске продукције шибица пала у Кригерову интересну сферу. Данас Кригер има монопол шибица у Естонији, Летонији, Литви, Данцигу, Немачкој, Пољској, Мађарској, Југославији, Грчкој и Румунији, док Финска стоји ближе Шведском концерну него Совјетима. Тако је Русија потпуно опкољена државама, с којима Кригер има уговоре.

КОЊУНКТУРА

— Мапарски рудник угља „Хунгарија“ отпустио је 400 радника и запретио да ће потпуно прекинути са радом јер од државе није добио никаквих поруџбина.

— У Маџарској су пале под стечај текстилне фирме Геза Радо, пасива 600.000 пенге и модна кућа Пествидеки. Пасива 1.5 мил, пенге (15 мил. ДИН.).

— Сарајевска фабрика дувана отпустила је 160 радника ради помањкања посла.

— Окружни суд у Мостару обуставио је рад Српске земљорадничке задруге у Љубушком и Муслиманске земљорадничке задруге у Гацку. Исти је суд решио да се отвори стечај над Хрватском сељачком задругом у Коњицу, Хрватором сељачком задругом у Горици (котар Љубушки). Паду оБих задруга приписује се лоше привредно стање Херцетовине. — У руднику Бело Брдо друштва „ Tpenua-MajgHc“ биће преко зиме обустављено вађење руде. За то време радиће само око нових истраживања и пробног копања.

— Криза у талијанској индустрији аутомобила се тако пооштрила, да су фабрике Фиат и Ланћиа, које већ дуже времена раде 3 дана недељно, решиле да објаве т, зв. иввентарске ферије и зауставе рад неколико недеља. Исто таква криза влада у индустрији вештачке свиле. Цена овог продукта је за једну годину пала за 20%. Поред тога је и извоз током 8 месеци т. г. пао за 1 мил. кг.

— Мађарска Народна банка повлачи из оптицаја новчанице од 20 пенге емитоване 1926. год. а пушта у оптицај нову емисију новчаница од 20 пенге, које носе датум 2. јануара 1931. године.

— Повериоци фирме Васе Радовановића синови из Раче, поднели су тужбу против њих за лажно банкротство. У исто време оптужени су чланови управног и надзорног одбора Рачанске штедионице, јер је заједно са фирмом пала под стечај и штедионица. Повериоци располажу сигурним доказима о овом лажном банкротству, које је оштетило многе мале трговце.

— У Француској се финансијски крахови настављају и даље. У Бордоу је пао под стечај берзански посредник Барада. Пасива износи 30 мил. фр. (66.6 мил. дин.), тиме

сума пасива свих досадањих стечајева у Бордсу износи преко 100 мил. фр. У Ренсу је затворила шалтере Банк комерсијал е фонсиер.

— У Италији су почеле од 1. децембра снижене радничке наднице за 8 од сто, а плате индустријских намештенека за 10 од сто.

— У Новом Саду је позната фирма „Шик де Пари“ сеизила цене ципелама за 50 од сто. Навала света била је толика, да је полиција била присиљена затворити радњу. Међутим је од стране загребачке трговачке коморе и осталих замнтересованих поднесена тужба због нелојалне конкуренције, — Engleski savez železničkih radnika odbio je predlog željezničkih društava o sniženju nadnica. Ako se sa najvećim pesimizmom ocene prihodi društava, opet ostaje čist godišnji dobitak od 4 mil. funta st. (oko 10.8 milijardi din.). Prema tome ne postoji uzrok za snižavanje nadnica. Protivno radnicima svi direktori društava London-Midland u Scotlish Railwau pristali su na 25 procenino sniženje plata, čime je postignuta uštednja od oko 9000 1. 5.

ТУРИЗАМ

— Na sktpštini Jugoslavenskog hotelskog saveza, koja se održala na Rabu, kako smo to javili, zaključeno je da se propa- ganda i reklama saveza vrši zajedno sa „Putnikom”. Šef odelenja za turizam izjavio je da se tadi na osnivanju glavnog {urističkog saveza, kome neće biti dužnost provađati propagandu reklamom, nego će se bavili važnijim f{urističtim pitanjima. Konstatovano je da slabe veze Slovenije sa morem otežavaju razvitak turizma. Radi obrazovanja konobara zaključeno je da se osnuje posebna škola za njih. Tako će se u Mariboru osaovati srednja škola za konobare, a kasnije bi se osnovala i u drugim mestima. Traženo je da se osnuje hofelski kreditni zavod, koji bi davao hotelima kredit i izvesne povlastice.

ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА

Лицитације

— Градско начелство, Сушак, 29. дец, за израду градске пијаце. — Дирекција шума, Загреб, 12. 1. 1981. за продају дрва. — Среско начелство, Нашице, 27. дец, за продају храстових стабала. — Државна дирекција железница, Сарајево, 9. 1. 1931., за набавку телеграфског и телефонског материјала. — Генерална дирекција држ. желез. у Београду, 10 „јан. 1931, за набавку разне хартије за Штампарију држ. желез. у Суботици. — Артиљериско-технички завод, Крагујевац, 20. дец., за набавку разне врсте челика. — Генерална дирекција држ. железница у Београду, 10: 1. 1931., за набавку ватрених тоцила. — Дирекција шума, Бања Лука, 31. дец. за продају дрва. — Државна шумска управа у Дорослову, 23. дец., за продају дрвеног материјала, — Среско начелство (технички одељак) Вел. Бечкерек, 22. дец. за набавку каменог материјала на путу Н. Сад, Вел. Бечкерек—јЈаша Томић — Шумска дирекција, Загреб, 16. 1. 1931, за продају сече дрва. — Дирекција шума, Бања Лука, 30. дец, за продају храст. дрвета у Грачаници. — Загребачка дион. пивовара и фабрика слада, 18. дец. (ред.). — Прва хрв. фабрика саламе, сушена меса и масти М. Гавриловић синови

д. д., Петриња, 18. дец, (ред). — „Тонет-Мундус“, југословенска творница намештаја из савијеног дрвета, д. д., Вараждин, 15. дец. (редовна). — Смедеревска задруга, 1.

фебр. 1931. (редовни збор).

Из трговачког регистра — Упис новооснованог „Циклоп“ а. д. југословенскбг инжињерског техничког предузећа у Београду. Упис новооснованог „Акционарског друштва за промет кина“ са седиштем у Београду. — Рибарска задруга у