Narodno blagostanje

плодно БЛАГОСТАЊЕ

20, децембар 1930.

ZAGREBAČKMA BERZA.

Devizno tržište. Promet devizama u najnovije vreme u znatnom je porastu. U ponedeljak, promet je iznosio 18 a u utorak 15 miliona dinara što već dugo nije bio slučaj. S obzirom na situaciju tržišta, Narodna banka morala je dati skoro 30 milijona dinara deviza. Popuštanje kruseva pojedinih deviza sklonulo je pojedine privrednike da reguiraju već sada svoje obaveze u stranoj valuti. Pored toga polovinom decembra redovito je jači promet devizama jer se pristupa plačanjima na strani koja moraju biti izvršena do konca godine.

Dionice novčanih zavoda. Kod nekih zavoda došlo je do novog popuitanja tečaja. Praštedionica i Srpska banka i даје su čvrsti. Promet u pojedinim dionicama zna na kojem sastanku iznositi koju stotinu komada. — Kod jndustrijskih poduzeća pro-

_ met je dosta živahan. ! ovde se bilieži opadanje kursa. Tako Slaveks spustio se je na nominalu. Naročito je slabija tendencija kod akcija parobrodarskih društava. Slobodna plovidba radi slabije radi niskih podvoza. A i obalna plovidba ove je godine slabije prošla nego prošle.

Državni papiri. U dolarskim papirima promet je sasvim opao. Napravi se po {edan-dva zakliučka samo da se ima kurs. I ti napravjeni zaključci bilježe se uz kurs koji je veći nego što bi imao biti s obzirom na situaciju tržišta. New-Vork bilježi popuštanje svih kurseva pak i naših dolarskih zajmova. Sedampostotni Blair morao bi kotirati negde oko 80.

U ratnoj šteti promet je nešto jači nego što je bilo prošlih |

Crpana.813—

VHKTyPA.

sednica. Na pojedinom sastanku promet zna iznositi i 2—3 milijona dinara nominale.

BEOTPAJICKA BEP3A.

Сукцесивни берзански крахови у Њујорку (прошле недеље био је четврти по реду) дејствују катастрофално на ефектне берзе целога света. Под притиском њујоршке атмосфере попуштају на пример првокласни папири на париској берзи: акције Банк не Франс за 225 франака по комаду Банк де Пари за 40 франака по комаду, а Креди Лионе за 50 франака по комаду. Њујоршки курсеви су унели нервозу и на југословенске берзе. Изгледа да су наши доларски папири претрпели прошле недеље велики пад, а како су ти папири у већим количинама у рукама наших капиталиста, то је. природна реакција. Баш због тога је потребно да проговоримо неколико рени о ситуацији, у којој се налази њујоршка берза.

Зашто попушта једнако њујоршка берза 2 питају забринути капиталисти целога света, који због тога трпе огромне губитке. Зар је економска ситуација у Њујорку тако страшна 2 Зар је у Америци стање горе него рецимо у Немачкој, Аустрији и другим ноторно економски оболелим земљама 2 Није. У Америци се губи просперитет и то прилично нагло, али је економско стање несразмерно боље него у ма којој држави у Европи сем може бити Француске и Данске. Капиталисти, који тако нервозно питају зашто се стропоштавају курсеви у Њујорку пате од слабог памћења, што је уосталом главна особина свакодневног човека, Без

,

RPAJbEB

ИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

И ТРАЛА У II — 0 у Загребу, Љубљани, Сарајеву и Скопљу.

везиповвавин вв нв ваза внВ ан

e = = [3 = SOLO RSD UO 0 a

сваком физичком и правном лицу,

znmumsmuzmus "Mas 8 mmm NB BB

Mu AB и ешевнаспнинаивнвнавенннниннивннтс ни на РАНТА

||

ги» пзрипњнезњм»

ОГВАРА ЧЕКОВНЕ РАЧУНЕ

брза, поуздана и јевтина, а могу се вршити код свих пошта у држави.

ПОДРЖАВА ВЕЗЕ С ИНОСТРАНСТВОМ

и сваки власник чековног рачуна може наређивати исплате у све ев-- ропске и ваневропске земље. 5

ПРИМА УЛОГЕ НА ШТЕДЊУ

Штедна Књижица Поштанске Штедионице најпогодније је средство за штедњу, јер - се штедни улози примају и исплаћују код свих пошта без икаквих трошкова. ЧЛАН ЈЕ БЕРЗЕ И ИЗВРШУЈЕ БЕРЗАНСКЕ НАЛОГЕ СВОЈИХ НОМИТЕНАТА.

За улоге на штедњу код Поштанске Штедионице јамчи држава = Потребна обавештења даје Поштанска Штедионица и све поште у земљи.

""ишишпицшвнинаннивацнишвнивишникнанвишавазазанвпишншива

плаћања преко чековних рачуна су

апавшппзатзоашфашаштњве

па завва