Narodno blagostanje

10, јануар 1931.

год. 212.093.000, у 1926. г. 44.019.000, у 1927. год. 154.307.000, у 1928. год. 44.655.000, а у 1930 год. 17.947.000. динара. Дакле од почетка издавања обвезница па до 31. дец. 1930. год. издано је укупно 4.826.956.000 динара, што значи да је још остало номиналних 39.044.000 динара.

Од горе наведене суме издато је само у Србији и Црној Гори обвезница у номиналном износу од 4.694.151.000 динара:

— Mi sto obavestili čitaoce da je sofijska optšina zaključila zajam za izvođenje Hilskog vodovoda. Ovih dana je nemačka Berliner Handelsgeselschait uložila protest protiv davanja zajma Sofiji, jer ova još nije regulisala svoj zajam od 1906. god. Handels-Geselschaft traži valorizaciju po švajcarskom lUZOTU -—V 35 do 100%, dok sofijska opština nudi 35 do 40%.

— Austriske savezne železnice završile su pregovore sa bečkim bankama, koje su im odobrile kredit do 100 mil. šilinga (800 mil. dinara). .

— U Jtaliji su društva Societa Telefoni Italia Media Orientale (fimo) iz Bolonje i Societa Telefonica delle Venezie (Telve) iz Venecije, koja pripadaju grupi Cuet iz Torina dobila ovlafšenja da uzmu kod Instituto Credito Imprese Publica Utilita 20-godišnje hipotekarne 61| % zajmove prvo od 30, drugo od 20 miliona lira (90 odnosno 60 mil. dinara). Društvo Miniere di Argentina, koje pripada Panceraza-grupi, a ima u Siciliji rudnike srebra i olova, stupilo je u likvidaciju. Navigazione Generale Haliana je zbog jake konkurencije tokom prošle poslovne godine par puta snižavala cene putničkoj vožnji, ali bez većeg uspeha. Jedino je porastao broj putnika trećeg razreda na iužno američkoj liniji. Put sa Cosulich-linijom i Lojd Sabordo pokazao se nerenftabilnim. Ugovor ističe 30. juna t. g. i verovatno neće biti produžen, jer je doneo Navigazione gubitak od 5 mil. lira. Prevoz robe u glavnome u Ameriku, trpi zbog velikih zaštitnih carina. Prekomorsku službu vrši 7 jedinica. Polovina tonaže otpada na brodove „Oracio”, „Verđilio” i „Avgustus”. Ukupna vrednost njihova bilansirana je sa 418 mil. lira (1254 mil. din.). U gradnji se nalazi novi brod „Peke”. Stajaće 25 miliona lira. Radi davanja pomorskih kredita stvoren je pre dve godine u Italiji Instituto di Credito Navale sa 100 mil. glavnice (oko 300 mil. dinara), od kojih je Navigazione dobila hipotekarni zajam od 150 mil. lira uz 6.8%. Međutim 6.5% založnice zbog nepovoljnog položaja na tržištu kapitala nisu dosad mogle biti puštene u opticaj. Društvo je na založnice 1930. god. dobilo 7.5 procentni menični kredit od 70 miliona na četiri godine od jednog koncerna italijanskih banaka, kojem stoji na čelu Banka d' Italia. Iz ovoga se vidi, da u prkos državne pomoći nije olakšano finansiranje pomorskih novogradnia. |

— Буџет града Сушака износи око 31 милион динара, Тражена је подвостручена трошарина на вино и пиво, али је Министарство финансија одобрило повишење за вино за 50%, док је за пиво задржана ранија трошарина.

— Министарство грађевина одобрило је пројекат за подизање водовода у Алексинцу у предрачунској суми од 8.112.571 динара.

— Према вестима из Тиране албанска влада тражи на све стране покриће за нови буџет, који ће износити 26 мил,

_ златних фр. (286 мил, дин.), Воде се преговори за закључење

новог зајма од 50 мил. лира (150 мил. дин.) у Италији.

— Буџети расхода и прихода Дринске бановине за 1931./2. годину предвиђа суму од 121 милион динара. Предрачун је поднесен Министарству финансија на одобрење.

Страна 25

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— Пољски амбасадор у Вашингтону потписао је пољско-американски трговински уговор, који се базира на клаузули највећег повлашћења. Садржи и споразум у погледу пољских имиграната у Америку.

= Министарство пољопривреде израдило је списак предмета чији је увоз у Југославију дозвољен по нарочитим условима, које је раније прописало Министарство пољопривреде. То се односи на све врсте семена, садница, кртола, резница и вештачког ђубрива, за чији' увоз је потребна дозвола од Пољопривредне и огледне станице Министарства пољопривреде : даље за увоз лозе домаће и американске, дозволе даје Министарство пољопривреде. У списак улази и шира, вино, ракија од вина и комине, винско сирће и воћни сокови. Сви производи морају имати уверење о исправности које издаје надлежна власт државе. из које се увози. Та уверења проверава наша надлежна Пољопривредна .огледна

и контролна станица. Ако трговинским уговором са дотич-

ном земљом није ништа предвиђено, сви ови производи по свом саставу морају бити саобразни нашем Закону о вину.

— Бугарско Собрање изгласало је пројект закона, који смо саопштили у ранијем броју, по коме се оснива Дирекција за куповање и извоз житарица, као државно надлештво, које ће преко пољопривредних задруга и нарочитих банака а и преко трговаца до 31. јуна 1931. године од произвођача

куповати све врсте житарица и то по цени : за пшеницу по -

А лева, сочиво 3 и по лева, а остале врсте жита 3 лева по килограму франко пристаниште Црно море. Пшеница се плаћа 50 од сто у пореским боновима, који се могу употребити само за плаћање пореза. За остало жито је предвиђено плаћање од 25 од сто у готовом а 15 од сто у пореским боновима. Ти бонови се могу жирирати и важе до 30.:септембра 1931. године. Домаће воденице су обавезане да купују жито од ове Дирекције, која мора да утврди и цену брашна. Опште је уверење, да ће сељаци радије продавати на слободном тржишту него да уступе држави под оваквим условима. i

— „Jugoslovenski Lojd” u broju od 30. decembra prošle godine doneo je članak o pitanju izvozne premije za vino. Pisac se osvrće na Zakon o državnoj trošarini od 1. aprila 1930. god. koji za izvoz vina u inostranstvo daje pr emiju od 10.000 dinara po vagonu. Ona tvrdi, da je ta premija fayorizirala izvoz slabih vina na štetu boljih. Pisac je zato mišljenja, pošto su Već izvezena slaba vina, a inostrani kupci pokazuju interesovanje za bolia vina, da se uvede premija prema kvalitetu dobrih daimafinskih vina. Savez hrvatskih vinogradara u Zagrebu rešio је čak da putem jedne rezolucije zatraži ukidanje premije za izvoz vina iz okoline Vršca.

— Румунски контингентирани извоз кукуруза у Француску уз преференцијалне царине од 16,5 фр. (36,6 дин) по товару, изнео је од 1. октобра до Нове године 20.000 вагона. Ових дана је Трговачка комора у Руану затражила од владе да се заведе јединствена царина на кукуруз без обзира на његово порекло, и да се не даје право увоза уз преференцијалне ставке само пољопривредним већ и трговачким организацијама. — У Италији је под претседништвом бившег министра народне привреде Белуција основан комитет за пропаганду домаћих продуката. Италија увози годишње 3 милијарде лира

ст = M. до

ЦЕНЕ. НАЈПОВОЉНИЈЕ

ФРАНЦУСКЕ КЊИГЕ с у Француско-српској књижари

ПО ОЛИ TOV O И ока Јес ил |

"СРЕМСКА 4, _ ТЕЛЕФОН 51-28.