Narodno blagostanje

"10, јануар 1931.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 21

узима целокупни извоз руског и сибирског перја за постељину. — Za ublaženje krize u maloj drvarskoj industriji, Ministarstvo šuma i rudnika načelno je rešilo: da se svima malopro· davcima izdaju akontacije drvene mase u već najavljenim rezervacionim područjima po ceni utvrđenoj u cenovniku za dofično područje.

— Talijanska iabrika šećera Societa Italiana per Pindustrie delle zucchero Indigeno u Rimu promenila je firmu u SOcieta Italiana per IIndustrie degli zuccheri i povisila kapital od 60 na 80 miliona lira (180 odnosno 240 mil. din.).

— U Madžarskoj je uz stdelovanje firma Salgođarjanski rudnik a. d. i Bank fir elektrische Unternehmungen Zurich osnovano Hungaria električno a. d. sa glavnicom od 10 miliona репсе (100 ти. din.). Svrha mu je elektrilikacija.

— U Americi je po zakonu о kartelima zabranjena fuzija Bethlehem Steel Co sa Youngstown Sheet and Tube Co, dvema od najvećih američkih čeličnih kompanija.

— Veliki talijanski koncern Snia Viskoza snizio je glavnicu od 1 milijarde na 400 miliona lira (od 3 na 1.2 milijarde din.) i ove godine neće davati dividende. To je ono poduzeće čije su akcije putem korupcije ubačene u francusku kapitalističku publiku.

— U Austriji upravni odbori koncerna Gallia Petroleum i

Fanto-koncern zaključili su da se iuzionišu. · — Međunarodni kartel železa (1. R. G.) zaključio je kra'jem prošle godine 30%-nu redukciju proizvodnje, о čemu smo svojedobno javili. Ova odluka važi i za Cehoslovačku, na koju otpada udeo ou 110.000 tona godišnje,

— Швајцарска индустрија ципела затражила је појачану царинску заштиту због све јачег продирања немачких и чехословачких ципела на домаће тржиште.

— У Немачкој бе у споразуму са Министром за исхрану током овог месеца бити основан Привредни савез немачке шећерне индустрије, који ће фунгирати као врховна организација. Сврха му је, како се види из статута : да прилагоди производњу потрошњи, да плански подели извоз, да у савезу са произвођачима других земаља регулише понуду шећера на светском тржишту, да регулише домаће тржиште и да ради на појачању потрошње шећера и артикала, који га садрже.

ПОЉОПРИВРЕДА

— Министарство пољопривреде прописало је измене у Правилнику и нормама и контроли семена културних биљака. Према њему семе, плодови, садници и њихови делови свих биљака подлежу контроли при увозу. У погледу таксације појединих анализа плаћа се и за сваки фитопатолошки преглед 3 динара. Све таксе плаћају се од вреће, а ако је семе у расутом стању, онда се врши и обрачун за сваких " 75 килограма. Код фитопатолошког прегледа семена и плодова наплаћује се одређена такса од броја узетих угледа.

— Чехословачка Војна Управа објавила је статистику за 1930. год., из које се види, колико је потрошено на набавке домаћих продуката. Ради ублажења пољопривредне кризе купила је војска непосредно код пољопривреднка 450 вагона жита. Издата је наредба да се набављају животне намирнице од домаћих произвођача ако се оне производе у земљи. Потрошња млека је повишена, пошто се војницима

даје бела наместо црне кафе. 1200 коња за вучу и јахање купљено је од домаћих пољопривредника. Из иностранства је набављено у свему 100 коња; 99 од сто индустријских артикала за војску купљено је од домаћих фабрика.

_— Vođa nemačke nacionalističke partije Hugenberg родneo je Rajchstagu — kao božićni poklon poljoprivredi — jednu preistavku, tražeći što brže sprovođenje razduženja nemačkog seljaka. U tu svrhu predviđa osnivanje centralnog zavoda za razduženje, koji bi imao da preuzme sva zaduženja seljačkih gazdinstava, koja prelaze izvestan stepen. Kao naknadu, ovaj bi zavod izdao poveriocima hartije od vrednosti, sa rokom amortizacije od 25 godina, za koje bi garantovala država. Dakle jedna nova forma moratorijuma.

— НШајвеће талијанско предузеће за прераду лана и кудеље Линифићно е Канапифићно национале које је у нормалним приликама исплаћивало 16 од сто дивиденде на 150 мил. главнице, закључило је пословну годину са губитком од 4,22 мил. лира. Цена талијанске кудеље, која чини три четвртине фабрикације, пала је од 1160 на 300 лира (3580 на 900 дину по товару. Пад цена лана последњих година износи 41,17 од сто кудеље: сизанске 40,84 и манила 30,49, јуте 55,12. Данашње цеке стоје испод трошкова производње.

— Министарство пољопривреде одржаће, у току овог месеца, конференцију привредника, на којој ће се претресати питање културе нашег јечма. Ова ће утврдити принцип рада по овом питању, како би се целокупна потреба јечма за пиварску индустрију могла да подмири домаћом произBOJUbOM. — U tolku ovog meseca održaće se u Ženevi sastanak Savetodavne komisije za smanjenje proizvodnje opijuma. Među najvažnijim pitanjima je ono, koje se odnosi na ograničenje prerade opijuma. Našu državu zastupaće 8. Fotić, pomoćnik Ministra spoljnih poslova.

— Нелокупни амерички извоз памука од 1. августа до краја 1930. године износи 3,733.000 бала према 4,012.000 1920. године. Резерве у америчким лукама крајем прошле године биле су 4,31 мил. бала (2,745 мил. бала 1929 год.) Током прошле недеље на америчко тржиште је стигло са плантажа 294.000 нових бала (414.000 прошиле год.) стање целокупних резерва америчког памука у свету је крајем 1930 године било 8,546.000 бала. Од тога су предионе преузеле 5,692.000.

— У Чехословачкој је прошле године исечено 2,935.000 кубика дрвета. Од тога 63 процента корисног, и 37 од сто дрвета за горење 22,6 од сто корисног дрвета је прерађено у домаћим пиланама, 66,2 од сто се троши у земљи а 11,2 од сто се извози. Октобарске буре оштетиле су око 400.000 кубика корисног дрвета.

САОБРАЋАЈ

—_ Ministarstvo saobraćaja je preduzelo mere za poboljšanje saobraćaja na uskim prugama Đeograd—KoXarajeVO, Загаievo—bBrod i Sarajevo—Dubrovnik, na kojima će se za vreme sezone uvesti novi brzi vozovi sa potpunim kontorom (vagon restoran, spavaća kola). Mesta prve i druge klase moći će se unapred rezervisafi.

— Na Jadranskoj pruzi od Hipnja do Kragujevca rade se sada samo dva velika tunela, a radovi na pruzi još nisu počeli. Pruga od Kragujevca do Kraljeva je dovršena i puštena u saO-

uqduppHDHBHHHGHnHBppupHHuHnHguggnHguHpppuppgpaNnnDB OH

ТРГОВАЧКО ОБАВЕШТАЈНИ ЗАВОД А. Д. ПРЕЂЕ

Е. С. 00М а СО.

живинданипнаниили на рониннниирацавици понови сво аовов

во

аквкетшшннни вонвисшвевани

s

в s " в = n в " " в в в в n Б в в в в = в в = в “ = " " " в a [] n п в n в a = = п в Б a " в = =" ш = = = “ в = " в в s Е

НАЈВЕЋА ИЗВЕШТАЈНА ОРГАНИЗАЦИЈА НА СВЕТУ БЕОГРАД ЗАТРЕБЉ

кнез Михајлова 39. Бериславићева 7.

виноих=—апошашоисошнвипипониги ипопивиновинни

кинвсоктивгпоивик