Narodno blagostanje

Страна 58

TRGOVINA

— Русија је прошле године купила у Енглеској робе у износу од 15,4 мил, фунти стер. (4158 мил. дин.) према 9,8 мил, претпрошле године.

SPOLJNA TRGOVINA

— Пољски увоз свиња у Аустрију прошле године био је за 30.000 комада мањи од уговореног контигента од 565.000 комада.

TRGOVINSKA POLITIKA

— На пленарној седници Трговачко-индустриске н занатске коморе у Подгорици одржаној 14. о. м., претресан је буџет за 1931. г., у коме су предвиђени приходи од 371.000 динара с истом сумом расхода. У дискусији о отварању Батине фабрике обуће у нашој земљи чланови су се изјаснили да би требало да се упосле наши радници, и ако би се иста отворила. Комори је стављено у дужност да се код надлежних тражи да се Закон о сеоским дућанима, који

· важи за Србију, прошири и на подручје ове Коморе у интересу правилног отварања трговачких радња по селима.

— јељна депутација трговаца вином из Дунавске бановине поднела је претседнику владе молбу да се премија од 1 дин. по литри не снизује бар за закључене послове пре овог снижења.

— Саксонски Ландтаг повисио је државну гарантију за лиферације Совјетима од 20 на 25 мил. марака (270 односно 337,5 мил. дин.). a

— Kon мађарско-аустријских трговинских преговора појавиле су се тешкоће због тога, што Аустрија жели да повиси своје царине, а Мађарска свим силама настоји да заштити своје привредне интересе. Преговори у Бечу нису донели већих плодова. Мађарска делегација се вратила у Будимпешту, где је њен шеф Алфред Никл конферисао са министром трговине ради нових инструкција. Преговори се настављају у Будимпешти.

— Уговори о лиферовању руског дрвета у Француску неће ове године бити обновљени. Узрок томе је с једне стране политичка заоштреност између Русије и Француске, а с друге повећање увоза пољског дрвета. Ово је, и ако му је нешто већа цена него рускоме, све више фаворизирано од француског потрошача.

SOCIJALNA POLITIKA

— 3 Енглеској је завршен рударски штрајк. Између послодаваца и радника је дошло до споразума. Заведен је 1 и по часовни рад без снижења надница, али и без „сприд овера“. Решено је: ако дође до нових размирица да више не суди Сентрел Каунсил, него Ревирски судови добрих људи појединих угљених области. Ово је први пут да се у Енглеској прибегава појединачним споразумима.

— Претставници друштва „Меркур“ у Загребу, „Београдске трговачке омладине“ у Београду, „Трговског болвишког ин потпорног друштва“ и „Пензионог завода“ у Љубљани на свом заједничком састанку одржаном 18. о. мес. у Београду, поводом доношења новог Закона о социјалном осигурању, донели су једногласну одлуку, да се тражи издвајање интелектуалних радника и трговачких намеште-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 4

ника из општег радничког осигурања. Болесничко осигурање и осигурање у случају несреће обављало би се преко већ постојећих трију болесничких благајник. А што се тиче пензионог осигурања они су сагласни да се осигурање које данас важи за Далмацију и Словенију прошири на целу државу. 5 — Liubljansko „Jutıo” javlja da je u Rurskoj oblasti otpušteno preko 600 naših rudarskih radnika, koji za prvo vreme dobijaju 30 od sto potpore. Postoji bojazan da se ovaj broj poveća. Radnici su većinom Slovenci.

-— Banska uprava Dunavske banovine odobrila je Savezu poljoprivrednih radnika u Novom Sadu, u vidu bezkamatne pozajmice sumu od pola miliona dinara kao pomoć siromašnim i nezaposlenim poljoprivrednim radnicima za nabavku živofnih namirnica i ogrevnog materijala. Savez je pristao da izvrši raspodelu ovog zajma.

— У Америци не постоји законско осигурање незапослених. Нека већа предузећа имају властите фондове за потпсру својих отпуштених радника. Велики концерн сапуна Ргосјог «4 ДСашбје у Цинцинати н. пр. даје сваком отпуштеном раднику, који је био у служби друштва дуже од 6 месеци, а зарађивао мање од 2000 дол. (112.000 дин.) годишње, 48, недељних хонорара раздељених на 52 недеље. За оснивање овог фонда друштво је дало 2 мил. дол. Много сличније нормалном осигурању је оно код Џенерал Електрик, чији је претседник Овен Јанг. Овде послодавци и радници уплаћују 1 од сто своје недељне зараде у осигуравајући_ фонд, а фирма укамаћује принос са 5 од сто. У случају незапослености добија сваки 12 месеца 50 од сто своје месечне зараде. Ови фондови зависе од коњунктуре и конкуренције, коју дотичне фирме налазе на тржишту. Многа друштва су укинула своје фондове, а многа намеравају то учинити. Стога се све више појављују захтеви за увођење законског осигурања. И то, — интересантно, не толико од радника, колико од послодавца.

— У коликој је мери у Мађарској завладао протекционизам илуструје овај случај. Пештанска фабрика фармацеутских потреба почела је производити неко сретство против инсеката названо „Бејо“. Мин. фин. је свима државним звањима издао наређење да све своје потребе покривају код ове фабрике.

— Градски сенат у Суботици одобрио је 100.000 ди вара, као прву помоћ незапосленим и сиромашним радницима.

KOMUNALNA POLITIKA

— Pošto zagrebački pekari nisu pristali na propisane cene za prodaju hleba, to je Zagrebačka opština rešila da podigne gradsku pekaru o svom trošku.

INDUSTRIJA

— У Америци цене петролеја због велике конкуренције катастрофално падају. Ргате ОП апа баз Со, једина компанија, чије петролејске цеви продиру чак у централна подручја Уније, од: Нове Године престала је са куповањем нафте због препуњених резервоара. Тиме је стављена у опасност егзистенција хиљада и хиљада ситних произвођача нафте т. зв. стрипер уелс. 33.000 сонда са дневном производњом од 1000 тона мораће престати са радом, ако

ВЕОГРАД — ЗАГРЕБ Филнмал: ПОВИ САД

Телефон интерурбан Београд; 16-23, 20-02, 20-03, 16-25, 21-64,

ОПШТЕ ЈУГОСЛОВЕНСКО БАНКАРСКО ДРУШТВОА, Д.

КГлеањиштика м резерве 1277 У ООФ ЉО детитеа јр

Телеграми: БАНК-ФЕРАЈН

Телефон интерурбан Загреб 5442, 5443, 5444, 5446, 5447.