Narodno blagostanje

31, јануар 1931. у

Београд— "Ђевђелија. — Инжињерско-техничко оделење Мин. војске и морнарице, 17. фебр. за набавку три комада ауто__матских телефонских централа. Артиљериско-технички завод, Крагујевац, 23. фебр., за набавку 300 куб. мет. чамових дасака.

Zakoni i uredbe . Закон о споразуму између. владе Краљевине Југославије и владе Краљевине Мађарске о регулисању питања, која се односе на добра бивше торонтаљске жупаније, са закључним протоколом. — Закон о споразуму између Владе Краљевине Југославије и Владе Краљевине Мађарске по питању некретнине, која лежи у Сегедину, а припада имовној општини бившег ХЛУ-тог српско-банатског граничарског пука. — – Правилник о сузбијању заразних болести у становима, где заједнички живи или се скупља ради преноћишта, исхране, забаве и т. д; већи 000 лица. — Уредба о

апотекарској комори.

Bibliografija

— Borivoj ]. Panjevac: Les mouvements du dinar et leurs effets (quelques aspects de Pexpčrience monćtaire yougoslave). — Gajret, glasnik kulturno-prosvetnog društva Gajret, za januar. — L. K. Lazarevitch: First morning service with father. James W. Wiles M. A.: The three Haidouks (translated from the serbian of Jovan Jovanović Zmaj). — The mountain wreath of P. P. Nyegosh (Landeret wto English by James W. Wiles with an Introduction by Vladeta Popović. — Jugoslavischer Holzwirt, Jinner, Zagreb. — Glasnik muzičkog društva „Stanković”, za decembar 1930.

PA3HO

— Za pomoćhika finansijskog direktora beogradske Нnansijske direkcije, postavljen je g. Dr. Milorad Đorđević, savetnik Ministarstva finansija, a dosadašnji pomoć. finans. direk-

tora g. Ž. Belopavlić, postavljen je za višeg savetnika Minist. finansija.

=— Ми смо пре кратког времена обавестили читаоце о увођењу новога пореза на аутомобиле и моторе и трошарине на бензин у Аустрији. Последица тога је, да је током

овога месеца у Белу одјављено преко 700 приватних ауто-

мобила.

— Новинарска сензација. У Лондону се покреће нов јутарњи лист, који ће одмах у почетку имати милион читалаца и тиме надмашити тираж свију данашњих дневника Енглеске. Лист ће се звати „Тће Са!“ и биће орган удружења жена, а уредник листа госпођица Колс вели да ће лист имати за задатак да прибави женама оно учешће у јавноме животу које њима припада, а нарочито у штампи као једној од највећих сила. Задатак ће бити да жене целога света сједини У борби за међународно пријатељство. Оригинална је финансиска страна подузећа, Лист ће издавати акционарско друштво (које је већ заведено у трговачки регистар у Лондону) чија ће главница бити милион фунти стерлинга (275 милиона динара), подељена у милион акција — по једну фунту. Нико не може имати више од 200 акција, а ко хоће може имати само једну. Идеја је да акције добије што већи број акционара, јер ће то бити у исто време и први читаоци.

— Ватикан намерава основати фабрику дувана са 100 мил. лира (300 мил. дин.) главнице.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 77

| — Prihodi 99% stanovništva u Americi za vreme visoke konjukture u 1928. godini jedva su nešto veći nego oni 1927. godine. Prihodi milionera (ovi čine 1% celokupnog stanovništva) porasli su za 1|,. Osobito je jako porasla dobit na špekulacijama od 1.8 na 2,9 mil. dol. (100.8 odnosno 162.4 mil. din.)

— Број становништва у Италији порастао је у 1930. год. са 515.000 на 41,846.098.

— Бечки међународни велесајам одржаће се од 8. до 15. марта т. год.

— У почетку фебруара ове године отпочеће у Београду први курс за возовође и кондуктере брзих и међународних возова. Нарочито ће се пажња обратити на упознавање слушаоца на стране језике.

— Бугарска влада је преко свога посланика у Београду затражила од министарства Спољ. послова дозволу да може отворити своје конзулате у Скопљу и Битољу. О овом предлогу још није донесена одлука.

— Savez za unapređenje turizma u gornjem Jadranu otvorio je na Sušaku tečaj za hotelijere koji će trajati 2 meseca.

— У Министарству финансија донето је решење да се укину царински одељци, а да остану само отсеци у местима Николићу, Богородици и Мојину (Ђевђелијска царинарница); у Ђермијану (Битољска царинарница) ; у Пештану (Охридска царин.) и у Мирешу и Блату (Дебарска царин.). Затим да се укине царински одељак Струшке царинарнице у Радожди, а да се место овога одељка отвори нови у Ћафа Танесу при истој царинарници.

— Beogradska klanica, koju je Opština počela da zida još u proleće 1928. god., sada je potpuno dovršena i rad će u njoj početi u februaru mesecu o. о. Ukupni troškovi oko njenog podizanja dostižu sumu od 12 mil. dinara. Klanica može da zadovolji potrebe pola miliona stanovnika.

— Загребачка комора снизила је за 1931. морски прирез од 10% на 8%.

— Банатска трговачко-индустријска и занатска комора у Вел. Бечкереку предложила је свима коморама у земљи да се између 23. и 25. маја ов. год. одржи заједничка конференција са овим дневним редом: 1) Јачање унутрашњег тржишта; рационализација извоза и стварање потрошачког менталитета; 2) Хидрауличке прилике и служба у нашој земљи; и 3) Издавање сталног привредног годишњака од стране свих привредних комора у земљи.

— Budžet Trgovačko-inadustriiske i zanatske Коло u Velikom Bečkereku iznosi 701.000 dinara.

— Порески заостатци града Суботице износе 119 милиона динара (од 1919. год. до 1930. год.).

— Берлин има 4,332.112 становника. Пораст од 1920, год износи 4173.812..

год. ко-

Снкреће се пажња п. читаоцима да су готове солидно и укусно израђене корице за комплет 1930. год. у Целом платну са утиснутим златним натпи-

' сом, по цени од дин. 15—— комад.

Потребно је послати, поред дин. 2.— за поштарину, тачно назначење да ли се желе корице за комплет са додатком „анализе биланса“ или без, као и да ли са натписом у ћирилици или латиници.

Љубљана | Шеленбургова бр, 7

ТЕЛЕФОН 5-78

| | Телеграми ШКОДОВКА, Љубљана ' Телефони: 29-36 и 27-37

Заступинштво Београд, Кнез Миханлов Венац 13-14

израђује све нројекте ш шаље ма захжтов свеје стручне ннжињере

Љегреб

А, Д, ПРЕЂЕ ШКОДИНА ФАБРИКА У ПИЛЗЕНУ

Рачкога бр. 2 Телеграми:

ШКОДА — Загреб |

Телетрами: ШКОДА Београд Телефон 41-97