Narodno blagostanje

"ба. сребруар 1931. ПИ

—_ Цена свиња у Пољској знатно је пала. Свиње од 120—150 кг. тежине плаћају се 106 до 110 злоти (671 до 696 дин.у, од 100 до 120 кг. 89 до 104 (590 до 650. дин.), а оне испод 80 кг. живе ваге 80 до 88 злота (506 до 557 дин.).

— У Загребу Н се од 11. до 13. априла о. г. држати велика винарска изложба. |

— За међународну изложбу приплодне стоке, која ће се држати од 14.—18. марта 0. г. У Новом Саду, влада ведико интересовање. Турска, Грчка, Бугарска и Албанија већ су пријавиле своје учествовање.

— Ministarstvo finansija odobrilo je odluku Upravnog odbora samostalne Monopolske uprave o proizvodnji duvana u 1931. god. u banovinama, u određenoj maksimalnoj količini duvanskih strukova. Tako u Vardarskoj banovini odobreno je 1.166,200.000, u Moravskoi 156,800.000, u Drinskoj 33,600.000, u Zefskoj 74,700.000, u Primorskoi 207,000.000 i u Dunavskoj 104,600.000 strukova. Ukupni broi strukova za sve banovine iznosi 1.742,900.000 strukova.

— Upravi Drinske banovine dodeljeno je 25 vagona poljoprivrednih sprava, koje su nabavljene na račun reparacija u Nemačkoj. Sprave će se podeliti zadrugama.

— U Kanadi su izgorela 3 elevatora puna pšenice, Oko 13.500 tovara. Šteta se ceni na 56 mil. din.

— Za poljoprivredni kongres u Pragu od 5. do 8. juna ove godine, čine se velike pripreme. Učesnicima je čehoslovačka železnica odobrila 50 procentni popust na vožnji, dok su gotovo sve ostale evropske države odobrile 25 do 50 od sto

popusta.

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

— Претставници привредних комора из целе земље предали су министрима соц. политике и нар. здравља и тр"говине и индустрије по један елаборат о нацрту Закона о социјалном осигурању. Министар социјалне политике је обећао да ће данашњи нацрт подврћи ревизији од стране једне трипартитне комисије, у којој ће бити заступљени: Министарство соц. политике и Средишни уред с једне стране, све привреден коморе с друге и претставници радништва с треће стране.

~ — Beogradska тапајзка komora dostavila je vladi svoje obrazloženo mišljenje po pitanju prinudnog osiguranja zanatlija u slučajevima bolesti, iznemoglosti, starosti i smrti. Ona smatra ovakvo osiguranje neophodno potrebno i da bi trebalo da se reguliše specijalnim zakonom.

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— Солунска међународна изложба отвориће се 13. септембра ов. год.

— Како је познато, Румунија је привремено продужила трговинске уговоре (који су истекли почетком ов. Г.) са нашом Краљевином до 1. јула, Португалом 1. априла, Мађарском до 31. марта и Грчком до почетка ов. месеца у нади да ће у међувремену моћи закључити нове. |

— Норвешка влада намерава током марта обновити гарантију за извозне кредите Русији од 20 мил. круна (301,2 мил. дин.). Ова би после годину дана била смањена на 15 милиона.

— На иницијативу Словенског института, основана је Југословенско-Чехословачка трговачка комора са седиштем у Прагу. Привремени претседник ове коморе је садашњи директор Живностенске банке г. Прајс.

— У Бечу ће се од 8. до 14. марта о. г. одржати велики пролетњи сајам узорака.

— Ми смо писали о сукобу који прети да настане између Чехословачке и Пољске због високих царина на свиње. Последица тога била је да је увоз пољских свиња у Чехословачку знатно опао. Због тога се на бечком тржишту по-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 105

јављују у масама пољске свиње. Ако се узме у обзир да је и домаћа производња знатно порасла (понуда је прошле године за 47.000 комада премашила ону из 1929. год.) онда је разумљиво да цене јако падају. Управо, борба у ценама се веди само између домаћих и пољских произвођача, пошто се због слабе цене наши, румунски и мађарски увозници уздржавају од извоза у Аустрију, у колико је то могуће. Ових дана су аустријски пољопривредници затражили преко својих претставника завођење монопола. |

— Пољска делегација, која је преговарала у Прагу ради снижења чехословачких царина на свиње вратила се у Варшаву без икаквог успеха. Преговори су се разбили због непопустљивости чехословчке пољопривреде. Лако може доћи до царинског рата.

—- Француском парламенту поднесен је предлог за зватно повишење царина на раж, јечам и 306.

— У вези са претстојећним трговинским преговорима Аустрија је ревидирала своју царинску тарифу. Око 100 нових позиција ће бити повишено. Највећи број повишења односи се на ставове, који су везани према Чехословачкој као животне намирнице, дрвену и гвоздену робу, стакло, керамику и порцулан, текстилне и хемијске продукте. Према Мађарској и нашој Краљевини предвиђа се знатно повишење царина на аграрне продукте особито стоку, брашно и жито. На ово последње полаже Аустрија веома много, Међутим, меродавни кругови мисле да ће код нас и Мађарске наићи на јак отпор. То је разлог да се у све већој мери тражи завођење монопола, који би решио тешкоће.

— Prema najnovijoj veterinarskoj odredbi u Francuskoj se dozvoljava uvoz zaklanih svinja čitavih ili na pola rasečenih. Glava nesme biti sečena. Uvoznik mora podneti veterinarsko uverenje države, iz koje meso potiče, da je čisto od trihine. Po naredbi Ministra poljoprivrede svako meso bez razlike mora se pri uvozu vidljivo žigosati. Osim toga prodaja uvezenog mesa stoji pod osobitim nadzorom.

САОБРАЋА]

— Генерална дирекција државних железница саопштава да је измењен правилник о бесплатној и повлашћеној вожњи на железницама и бродовима у државној експлоатацији од 1. марта 1930. год.

— Нови део пруге Косовска Митровица—-Рашка пуштен је у саобраћај 12. ов. мес. “

— Дирекцији речне пловидбе, услед пада цене житу, снизила је подвозне ставове од 100 кг. за време од 1. фебр. до 31. марта о, г., тако да од свих станица у нашој Краљевини важе ови ставови: до Будимпеште дин. 7.50, до Коморана 10, до Братиславе 12, до Беча 13, до Линца 16, до Пасаве 17.50 и до Регенсбурга дин. 19. Најмања утоварна количина за обрачун возарине по једном шлепу износи: за кукуруз 30, а за пшеницу 40 вагона.

— У Копенхагену (Данска) одржаће се у марту и аљрилу ов. год. велика југословенска туристичка изложба, коју ће организовати тамошњи наш конзулат. На овој изложби ће учествовати и наш Савез за унапређење туризма.

— На скупштини претставника аутобуских предузена из свих бановина, одржаној 8. о. м. у Обртном збору у Загребу, основан је Савез аутобуских предузећа Краљевине Југославије са седиштем у Београду.

— Од 9. о. м. обустављен је саобраћај брзих возова бр. 1002 и 1001 између Загреба и Сплита и путничких возова бр. 1009 и 1010 између Сплита и Грачаца. Између Книна и Кадјена саобраћаће само возови бр. 1081, 1064, 1063 и 1042 с путничким саобраћајем. |

— Између Аустрије и Мађарске закључен је уговор,

по коме имају заједничке пограничне железничке станице.