Narodno blagostanje

Страна 120

— Dosadanii potpretsednik Chase National Bank Robert . L. Clarkson demisioniro је. Оп je preuzeo pretsedništvo Chase Sekuritys Corporation.

— Na Bečkoj berzi odobrena je kota tranši od 10 mil. šv. fr. (110 mil din.) obligacija švajcarske Continentale Gesellschaft fir Bank- und Industriewerte (holding bečke Osterreichische Credifanstalt). | |

— Удружење Војвођанских банака поднело је претставку Министру трговине и индустрије у коме доказује потребу проширења послова Новосадске ефектне и продуктне берзе за девизе. У њој се тврди да Нови Сад извози у вредности преко једне милијарде динара и да је приморан да те девизе продаје преко београдских и загребачких банака, а да данас у доба када треба штедети, то претставља један излишан издатак.

ШЕМЕ ФИНАНСИЈЕ

— Ehnsgleska vlada je rešila da u idućoj Бидхејакој содим ne daje subvencije industriji šećera, ako se u međuvremenu cene šećeru me poprave. Subvencija iznosi 300.000 1. st. (80 mil. dinara).

— Usprkos teškoj Hnansijskoj krizi, u kojoj se nalazi, Australija je rešila da zaključi jedan unutarnji zajam. Ovaj će poslužiti za davanje izvozne premije žitaricama od 6 peni (7,5 din.) od bušela t. |. 22 penia (28 din.) od tovara.

— За потпуно уређење бановинског пута ИвањицаАриље—Пожега, одобрен је кредит од 850.000 динара.

— У Паризу је дошло до споразума о регулисању старих аустриских папирних рента. Румунија на коју отпада 30 процената дуга пристала је да отплати свој део у 25 ануитета од по 1,7 мил. шв. фр. (18,7 мил. дин.) што чини 425 мил. шв. фр. (4675 мил. дин.). Напротив Маџарска је и у овом случају непопустљива. Остављен јој је до новембра т. г. рок да прими исте услове као и Румунија.

— Буџет града Копривнице предвиђа за расходе суму од 4.883.268 дин., а за приходе 4,056.522 динара. Мањак од 826.746 дин. надокнадиће се градским наметом од 95%.

— За подизање банске палате на Цетињу одобрен је кредит од 9,5 милиона динара,

— Holandski parflamenat votitao je kredit od 2,5 mil.

" Томпаја (56,8 ти. Фп.) za proizvođače i industriju za preradu krompita, koji trpe zbog pada cena krompira i prerađevina.

—" Čehoslovački ministar finansija podneo je Ministarskom savetu predlog za zaključenje jednog unutarnjeg zajma od 1,3 milijardi kruna (2,18 milijardi din.). Ovaj bi poslužio za pokriće deficita Državnih železnica i za izvođenje javnih radova.

— Државни дугови Румуније. Приликом преговора за нов зајам у Румунији се развила дискусија о стању и утицају државних дугова. Министар финансија изјавио је да су румунски државни дугови релативно мали и да целокупан капитал који Румунија дугује нема велики значај по пационално богатство. На то одговарају либерални људи, који су упропастили Румунију својом владом за десет година после рата, да код државних дугова није главно колика је главница, већ колики је ануитет. На то одговара Министар финансија да ануитет износи свега 17% од укупних државних издатака, а то је једна од најповољнијих релација у Европи. На то одговарају либерали да 6,6 милијарди

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

а DL Бр. 8

леја годишње у буџету одиста.не би била велика сума кад не би највећи део тога (5,6 милијарди) ишао на плаћање иностранству. То тежи као мора на билансу плаћања Румуније. Да није било увоза страног капитала за приватан рачун репарација и нових зајмова од стране државе румунска валута би се одавно срушила под теретом пасивног биланса плаћања а услед великог задужења у иностранству. Од 15 милијарди леја девиза добивених од прве транше зајма монополског остало је свега две милијарде. Зато се и прави нов зајам.

— Буџет расхода и прихода Сарајевске општине износи 33 милиона динара. |

— Министарство финансија је одобрило кредит од ! милион динара за подизање царинарнице: у. Вуковару.

— Општина града Сарајева решила је да подигне код Градске штедионице у Сарајеву краткорочни инвестициони зајам од 20 милиона динара.

— Министарство грађевина је одобрило кредит од 2,549.737. динара за подизање царинског магацина, увођење електричне инсталације, водовода и канализације при царинарници у Суботици.

— У овогодишњем буџету Сушачке општине предвиђена је сума од 1,400.000 динара за довршење радова на путевима Пирамида—Плумбум и Ваљак.

— Према статистичким подацима Управе државних монопола у 1930. години потрошено је 4,8 мил. кг. дувана · за цигарете и лулу, преко 5 милијарди цигарета и 42 милиона комада цигара.

— „Народно Благостање“ је већ неколико пута истакло да је аустриски савезни канцелар г. Шобер на конференцији у Хагу обећао да ће Аустрија валоризирати све своје предратне дугове. Исто тако смо јавили да се у Министарству финансија, у Бечу спрема пројекат закона ради извршења тог обећања. Сад јављају да је пројекат готов и да по њему све предратне обавезе аустриске имају бити валоризиране тако да се за предратних 100 круна даје 10 шилинга. Како предратна каматна стопа остаје непромењена и како је данас каматна стопа много већа за државне зајмове, то, кад се та разлика у камати узме у обзир, онда валоризација није 10%, већ само 4%. Због тога је вест изазвала велико незадовољство међ предратним имаоцима. Како су то у главном немачки поданици, то из Немачке јављају да имаоци гажираних облигација неће примити ову валоризацију. Али је врло мало вероватно да ће Аустрија повећати квоту.

— У интересу штедње канадска влада је наредила продају свију државних аутомобила.

— Председник Хувер је тражио од конгреса кредит од 28 милиона динара ради репатрирања оних усељеника који се сматрају за непотребне у земљи.

— Овогодишњи откуп дувана у Црној Гори износи 410.000 килограма. Просечно је плаћено по килограму од 14 до 15 динара, а целокупна сума за откуп достиже до 5,5 милиона динара.

— За директора Државне класне лутрије у Беотралу. постављен је г. Драгомир Манок, досадашњи шеф Административног оделења Држ. класне лутрије.

ЈЕ ровове

Бешка

И а а не не оу БИ Ба ВЕЗЕ ОК .—)

на обвезнице Ратне штете ПЛО 350:—- дин, од комада | зена кљренј са 7', годишње камате без икаквих других трошкова,

РЕРСКОНТУ

у ИК

ДАЛЕ, ЗАЈМОВЕ

менице новчаних завода еа 89, камате нето,