Narodno blagostanje

фебруар 1931.

ПОЉОПРИВРЕДА

—- Zaduženje austrijske poljoprivrede iznosilo je po hektaru 1927. god. 91,43 šilinga (732 din.), a 1928. god. 120,7 šilinga (965,6 dinara) t. |. za 32 procenta više. Ovom porastu uzrok je nagli pad cena stoke, koji se dogodio 1927. godine. Tačnih podataka o stanju poslednje dve godine nema, ali se računa sa godišnjim porastom od 20 do 25%. |

— Poslednjih godina je u Norveškoj osnovan veliki broj gazdinstva za gajenje srebrenih lisica, usled čega je nastala hiperprodukcija u ovom artiklu. Polovinom ovog meseca održaće se n Londonu sajam krzna, na kome će norvežani ponuditi 8 do 9 hiljada koža od srebrne lisice uz prosečnu cenu od 230 šilinga (3100 din.).

— Министарство саобраћаја издало је наредбу, да се за време трајања свињске куге, код свих сточних вагона псјача дезинфекција, која ће се још три месеца по престанку куге обављати.

— Према статистичким подацима Министарства пољо"привреде у току 1930. године увезено је преко пољопривредних огледних станица у Топчидеру, Загребу, Љубаљин, Марибору, Сплиту и Осијеку разног семена културних и индустријских биљака: Топчидер 3,374.634 кг., Загреб 1.382.7716 кг. Љубљана 996.630 кг., Марибор 40.000 кг., Сплит 93.576 кг., Осијек 494.189 кг. Укупно 6.381.795 кг.

— Od svoje žetve iz 1930. godine Rumunija je до 1. јаnuara t. g. izvezla 110.000 vagona žita. Ovih dana je spremljeno za izvoz 25.000 vagona pšenice, 40.000 vagona ječma i „50.000 vagona kukuruza.

— Da je kanadska pšenica najbolja dokaz je to, što je ove godine u Čikagu na žitnoj izložbi prvu i drugu nagradu dobila Kanada. Prvu nagradu i time naslov „kralja pšenice” dobio je kanadski farmer Herman Trele. On je istu nagradu imao već 1926. godine.

— Виноградарско удружење у JipaBckoj GaHOBHHH упутило је представку влади, с молбом да сену Словенији, као и у Приморју, укине царина на плави камен и сумпор.

— Министарство пољопривреде доделило је Дунавској бановини 400 прскалица за воће и лозу и 47 моторних тријера за пречишћавање семена. Ове ће се справе продавати воћарским, житарским задругама и појединцима искључиво за 2 и поф обвезнице ратне штете, које ће се при куповини обрачунавати по пуној номиналној вредности од 1.000 динара. Продају ће вршити среска начелства.

— Pretsednik amerikanske Poljoprivredne federalne direkcije Aleksander Leg otstupa 1. marta sa svog položaja i vraća se ponova International Harvester kompaniji, gde je i pre bio pretsednik.

— Prema izv:eštaju švajcarskog Seljačkog sekretarijata prošlogodišnji prihod švajcarske poljoprivrede iznosi 1385 mil. fr. prema 1479 1929. god. (15,24 odnosno 16,27 milijardi din.). Prinos od mleka i njegovih proizvoda opao je za 53 mil. (583 mil. din.), od voća za 37 mil. (407 mil. din.), dok je kod proizvodnje goveda porastao za 16 mil. (176 mil. din.), i svinja za 3 mil. fr. (33 mil. din.). Prosečna renta poljoprivrednih gazdinstava pala je od 3 i po na 2 ı po od sto.

— Политичка кријумчарења. Кадгод законодавна власт у једној земљи жели да протури једну прљаву или једну непопуларну ствар, она се обично изговара на хитност. Сличност смо доживели ових дана у Аустрији. Ми смо већ јавили да Аустрија спрема, уочи преговора за обнову трго-

Страна 121

винских уговора са Чехословачком и Југославијом, да пооштри своју царинску заштиту и то како за индустрију тако за аграрне производе. Како такве мере наилазе обично

на опозицију јер су непопуларне, то је аустриска влада

пронашла један закон — који уосталом постоји и код нас по коме се може путем уредбе да мења општа царинска тарифа с тим да парламент има да ратифицира. Међутим кад те измене постану једном основица за закључење трговинских уговора, онда ни парламенту није ништа друго остало него да се сложи са том изменом.

— Између пољског Синдиката за извоз свиња и аустријских комисионера воде се преговори за закључење уговора о овогодишњим лиферацијама пољских свиња на аустријско тржиште. У главним тачкама дошто је до споразума, јер, што је најглавније, контингент од 566.000 комада утврђен је Хашким споразумом, који важи још за ову и следећу годину. Како смо јавили Пољска прошле године није успела да искористи сав контингент. Њен извоз свиња у Аустрију био је 438.000 ком. или за 23% испод контингента. Крајем године је она настојала да то поправи бацајући свиње у великим количинама на бечко тржиште. То је изазвало велики пад цена. У овогодишњем уговору Аустрија настоји да унесе одредбу о равномерном лиферовању и да се годишњи контингент подели на месечне, Тако би тржиште било обезбеђено од великих колебања цена.

— Управа Зетске бановине одобрила је кредит од 1:000.000 динара за набавку приплодне стоке, бикова и крава, на сајму који ће се одржати од 16. до 18. о. м. у Љубљани.

— Међународни конгрес за млекарство одржаће се од 14. до 17. јуна о. г. у Копенхагену.

— Како су прошле године пољопривредници у Банату (нарочито околина Вршца и Беле Цркве) претрпели велику штету услед града, то су се обратили надлежнима да им се помогне бар снижењем порезе. Министарство финансија издало је наредбу да се свима онима, који докажу претрпљену штету, снизи земљарина за 25 од сто.

—Приморска банска управа одобрила је кредит од 700.000 динара за подизање воћарског расадника у Биограду на мору. Горња сума употребиће се за откуп земљишта (200 хиљада) и за подизање зграда (500 хиљада).

— У Дарувару ће се 7. марта одржати конституирајућа скупштина за оснивање житарске задруге. Ово ће бити прва житарска задрува у Савској бановини.

ИНДУСТРИЈА

— Čehoslovačka tekstilna industrija zatražila je od vlade zavođenje izvozne premije: da se izvoznicima pri izvozu povrati porez na obrt polufabrikata i pomoćnog materijala i kao odgovarajuća kvota od transpornih dacija i trošarine na ugalj.

— Čeholovačke fabrike veštačke svile vode pregovore O uspostavljanju prodajne centrale.

— Zbog stalnog pada cena cinka celokupna poljska proizvodnja tog: mefala nalazi se u teškoćama. Skoro svima патеštenicima otkazano je za 1. april. Preostalim činovnicima i radnicima sniziće se od 1. maja i nadnice za 15%.

— У Крушевцу ће се подићи нова зграда Уреда за осигурање радника, за коју је предвиђена сума од 700.000 динара.

— У Сарајеву и Љубљани ће се основати филијала Занатске банке у Београду.

Љубљана Па а бр, 7

кодови JE Љубљана ТЕЛЕФОН 5-78

Телефони: 29-36 w 27-37

Заступишштво Београд, Кнез Михаилов Венац 13-14

Зегреб

А. Д, ПРЕЂЕ ШКОДИНА ФАБРИКА У ПИЛЗЕНУ

Рачкога бр. 2 Телеграми: ШКОДА. — Загреб Телефон 41-975

Телеграми: ШКОДА Београд

израђује све пројекте ш шаље ша захтев своје стручне икжињере