Narodno blagostanje

"21. фебруар 1931.

НАБОДНО ЛА ОРРЊЕ

Страна 113

У. В.

MIS EVROPA

— Htiičko-sociološka razmišljanja —

Di: 1. Mis Evropa kao „gešeli”,

_ Svake godine, u oči Uskršnjeg posta, zamlaćuje se jedan deo evropske štampe izborom Mis Evrope, čija je procedura komplikovana i dugotrajna, baš kao ona kod izbora pretsednika Severo-Amerikanskih Država. To sve mnogo košta. Prvo dolaze putni troškovi nacionalnih lepotica, zakuske, hoteli, zatim put u Pariz, iz Pariza u Nicu, odatle put u Južnu Ameriku i natrag.

Kažu da velika para padne na balu lepotica u Nici, ali je to daleko od toga da pokrije sve troškove. Ko snosi sve te troškove? Danas je običaj kad se o nekom pojavu ili pitanju hoće da dobije dublje obaveštenje, da se potraži doktorska dizertacija. Ali na žalost pitanje organizacije izbora Mis Evrope nije još bilo predmetom doktorske dizertacije. S druge strane se gOovOri, da troškove snosi jedan pariski list i knjiži ih kao troškove reklame. To je neverovatno. Očigledno je, da neko od ovoga mora da ima vajde.

Ako bismo pošli putem dedukcije u traženju odgovora, onda bismo morali poći od notorne činjenice, da pri tome dobija sigurno Mis Evropa. Ona bi dakle imala računa da podnese troškove svoga izbora. Dve su se od njih udale za milionare, te bi lako mogle da traže od verenika velike miraze, čime bi mogle da otkupe eventualne obaveze. Ali fo znači da organizatori izbora moraju da uzmu obavezu u napred od svih nacionalnih lepotica, jer kad se već izbere Mis Evropa, onda je dockan. Međutim do danas se nije čulo da su lepotice davale slične obaveze. Još manje imamo osnova da sumnjamo u ispravnost rada žirija u poslednjoj instanci, i ako bismo za to već imali osnova i to na OSnovu onoga, što smo čitali u novinama, koje nisu daleko toj organizaciji. Zabeleženo je da је izbor Mis Mađarske za Mis Evropu izvršen mepravilno zahvaljujući utica|u jednoga od njezinih rođaka, koji živi u Parizu, koji je faktor u toi organizaciji. To se pak može da izvrši samo na jedan način: uticajem na izbornike.

U vezi s tim da istaknemo činjenicu da se obično za Mis Evropu bira Madžarska, Austrija ili Francuska. Prva dva naroda su praktična. A Francuska je kod kuće. Jednog dana ćemo pročitati u novinama i račun gubitka i dobitka izbora Mis Evrope.

Nas to u ostalom ništa ne košta; imamo još korist od toga, jer svake godine jedna jugoslovenska lepotica proputuje svet o trošku X. A pročaršijaju se još i druge dve lepotice drugoga ranga i po koji novinar. Novine u svakom slučaju imaju od toga veliku vajdu: izbor i šetnja Mise po svetu је velika senzacija, — možda u drugim zemliama ne toliko velika kao kod nas; ali naše novine imaju tu olakšavajuću okolnost, da smo mi ı

poslednje vreme siromašni u senzacijama. Mi na pr. ne| : | na ogroman protest javnoga mhenja u Francuskoj. Mo-

venujemo da je štampa i jedne zemlje, Спа је kći učestvovala u konkursu za Mis Evropu u Parizu ove godime, donosila onakve opširne felegrame o kretanju njihove nacionalne lepotice, kao što je to radila naša. Ima mnogo državnika ,koji bi bili srećni kad bi o njima domaća štampa donosila onako opširne izveštaje o nji"ћоуот Ктефапји кад зе Баџе и inostranstvu u službenoj

misiji, kao. što je to rađeno sa raznim misama. Tačno smo znali kad je stigla u Pariz, u koji je hotel odsela, šta je kazala kad je ulazila u sobu, šta je radila u sobi, kad je legla, kad je ustala; a naročito je poetski opisana njezina šetnja kroz Bulonjsku šumu, pored |ezera u blizini kineskoga paviljona. Istina, uzgred budi rečeno, u interesu Mis Jugoslavije bilo je da se to prećuti, jer dok su druge lepotice išle od Prunier-a do Ambassadeurs, držeći opružene ruke da ih ljube ,,u snazi nešto malaksali” tipovi a la grof Mita iz Zoline „Nane”, dotle |e Mis Jugoslavija išla u Bulonjsku šumu, kuda odlaze zimi samo propali kandidati za ministarski položaj, kandidati za samoubistvo i u opšte ljudi, kojima ne ide dobro. |

Uostalom, Mis Jugoslavija kao da nije zadovoljna ishodom sfvari u Parizu. Ona istina nije gore prošla nego sve njene prethodnice za poslednjih nekoliko godina, al: ipak je to jedno malo razočarenje. I danas, u doba napete nacionalne osetljivosti, ne bi bilo nikakvo čudo, ako bi naše javno mnenje tražilo da se promeni žiri, jer verovatno da će biti pre krivica do njega a ne do osustva lepotica u Jugoslaviji, da svake godine ostajemo u buli. Ne ulazimo ni u širi izbor Mis Evrope. Žiri je u ostalom zaboravio da pored Hrvatica, Cincarkinja i Grkinja žive u Jugoslaviji i Srpkinje i да 5е među njima može lako naći lepotica koja se nije mogla naći međ drugim plemenima {jugoslovenske nacije. Da li žiri zna koliku odgovornost nosi na sebi ako u roku od deset godina ni|edna Mis Jugoslavija ne bude dobila titulu Mis Evrope? Po čemu da su Madžarice i Austrijanke lepše od Jugoslovenke?

Ako međutim nijedno žensko dete našeg naroda nema šansa da postane Mis Evropa ,onda bismo mi predložili da se izvrši jedna mala modifikacija izbora Mis Evrope u toliko što će se birati istovremeno dve numere: Miss Europa i „Miess*) Europa”. Ako nemamo šansa za prvo, imaćemo za drugo; a kod ovih stvari je glavna da se ne ostane u talonu. Piše se mnogo o najlepšoj, ali bi se isto toliko pisalo i o najružnijoj. A to je bolie no biti potpuno oćutan. |

IL Mis Evropa kao skandal. |

Od gešefta do skandala kratak je put. Setimo s samo „Topaza”: Dok on u svom birou svršava korupciju oko liferovanja opštinskih čistilaca, dotle se hiljadama duša skupilo pred njegovim biroom i nešto protestvuje. Tako je bilo i sa ovogodišnjim izborom Mis Evrope odnosno Mis Pariza. Stvar još nije jasna, ali je sve jedno, da li je u pitanju Miš Pariz ili Mis Evropa. Glavno je da je storniran nježin izbor za 1931. godinu s mofivacijom ,da nije ,,nedužna”, jer je pre nekoliko meseca dobila bebu, — slučajno, jer nije uđata.

-- Nas ni' najmanje: ne čudi što je taj storno naišao

gućno da je u stečaju bilo naznačeno da kandidatkinia

mora biti čistija od Marije Deve — nama detalji (е ог-

ganizacije nisu poznati. Možda je kandidatkinja, koja je. izabrana, u prkos tome prećutala svoje familijarne

"m 1) Miess zhaći nemački ružan. ·-

rave ayyvVaćaadLe! ii kav те.