Narodno blagostanje

28 фебруар 1931,

шегрте и помоћнике. Над стручним занатлиским удружењима. стоје обртничке коморе, — поред којих постоје и тртовачко-индустријске коморе.

Д. Систем строго ограничене слободе рада.

То је случај у Аустрији. И тамо је некада, владало начело слободе рада, уведено законом о радњама од 1850. године. Али је под горе наведеним утицајем 1883. године донесена прва измена пооштрена, 1907. године којом је крајње ограничена слобода. Она, је поделила занате на просте односно рукодељске и концесиониране. За обављање рукодељских заната, потребан је доказ стручне спреме, која претпоставља нормално шегртовање (2—4 тодине), помоћнички испит и помоћничку периоду (вајмање две године). Факултативно, за оне који хоће да употребљавају навив „мајстора“ и запоелују шегрте и помоћнике, захтева се мајсторски испит. У рукодељске занате се прво рачунало 47 група, (а доцније 54) са 129 занатских назива.

| НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 131

· . Доказ стручне спреме уводи апсолутан услов за обављање заната и распростире се на већину истих. Првобитно је од тих ограничења, била, слободна, тртовина, али је измена од 1907. године ушла и у ту сферу и увела обавезан доказ посебне спреме за, тртовину мешовитом робом, колонијалном, шпецерајском и т. д. У концесиониране занате спадају 27 група. Поред тога, је потребно наравно одобрење за подизање уређаја, а, за занате је организовање обавезно у стручне занатске задруге (Расћрепоззепschatten). |

У Аустрији су поново оживели еснафи. Међутим нико не може тврдити да, је то унапредило занате, огарантовало квалитет занатских производа, како је то учинило начело слободе рада у Француској, Немачкој и Енглеској. Па ни самим занатлијама, није ништа поможено, јер се тим ограничењима нису могли штитити од конкуренције индустрије.

У идућем чланку ћемо видети стање законодавства о радњама у Југославији.

У. Вајк

MRTVIMA ZA DUŠU, ŽIVIMA U 6050

— U odbranu naše poljoprivrede od taštih obećanja —

i. Odbor — pogreb prve klase. Godine 1926., u jeku parlamentarnog režima, iz-

lio se Dunav sa svojim pritokama nad našom lepom

Vojvodinom i od nje napravio Panonsko more. Prizor je bio dirliiv i veličanstven. Veličanstven po silini Stihije, a dirljiv po nesreći koja je snašla mirno i vredno stanovništvo. Usevi pod vodom, kuće pred padom, a mrtvi i živi inventar i pokućanstvo plovi besciljno po (оте тог. U Beogradu veliko uzbuđenje. Narodu ireba pomoći, io je opšta praksa ц Evropi, da se iz javnih sretstava pomažu građani postradali od nepogoda. Vlada rešava da se sve plate i sva stalna primanja iz državne kase, kao: honorari, dnevnice i t. d. smanje za 10%. Ministar finansija sprovodi tu odluku i Pretsedniku Narodne skupštine, da se izvrši prema narodnim poslanicima; ali ona nailazi na nesavladliiv otpor. I dok se pismonošama, sa 900 mesečne plate, i danas zadržava tih 10%, dotle su narodni poslanici primali sve dok nisu bili razjureni, 9000 dinara mesečno meokrnjeno. Ali se ne može reći da oni nisu imali saosećanja sa bedom postradalog stanovništva. Na protiv: obustavljen je sav rad u Narodnoj skupštini i narodni poslanici, naročito oni birani u poplavljenim krajevima, pojurili su na lice mesta — da posmatraju veličanstvenost Panonskoga mora, izbegavajući da dođu u dodir sa postradalim narodom. Docnije je jedan indiskretni jezik objavio da je na te ekskurzije političkih faktora potrošeno 50% celokupne pomoći, pružene narodu.

Jedan francuski sociolog je kazao da čovek najradije iskorišćava bedu bližnjega za svoje lične račune. Društvo naroda je na najboljem putu da potvrdi istinitost tog stava. Držimo da nema čoveka, koji bi mogao da kaže napamet koji su sve odbori i pododbori, komisije i konferencije, održani od momenta od kad je Društvo: naroda uzelo u nadležnost ekonomsko pitanje i

primilo da reši privrednu depresiju u Evropi. Legije funkcionera i delegata zasedavaju po гахшт уагозита bez ikakvog rezultata. Metod je vrlo prost. Čim se pojavi koje novo pitanje koje ne spada strogo u nadležnost dotičnoga tela, u kome se pojavilo, odmah se stva– ra nov odbor ili pododbor. Svaki novi odbor ili pododbor ima da stvori još najmanje dva nova. Dok radni svet Evrope pada u sve veću bedu, dotle ogromne sume sve veće — idu na nagrade članova pojedinih odbora. Jedan Englez je tu skoro tvrdio da najnovije bogataše treba tražiti među članovima raznih organizama obrazovanih od strane Društva naroda, dodajući da to nije zlo, jer se toj hikrativnoj strani njegovog rada ima da zahvali za napredovanje ideje međunarodnosti; svakoga dana niču nove organizacije sa zadatkom megovanja međunarodnosti, mira i zbliženja naroda. Staro je iskustvo da se čovek ne može pridobiti ni za kakvu ideju dok ne zvekne.

_ Ali kao da ni jedan oblik bede neće biti toliko unosan za „eksperte” ikao što je to slučaj sa poljoprivrednom krizom. To je sasvim u skladu sa tvrđenjem, da čovek najradije eksploatiše bedu bližnjeg, jer u koliko je kriza jača, u toliko je svet nervozniji i u toliko se lakše daš — VuĆći za nos.

Da pomenemo samo mekoliko komiteta i organizacija u toku februara, marta i aprila meseca 1. g.

Februara 9. sastao se odbor za proučavanje međunarodnog poljoprivrednog kredita; 16. februara sastao se najvažniji ekonomski organ Društva naroda Ekonomski komitet, o čijem će radu malo docnije biti govora. Februara 23. sastao se u Parizu odbor za proučavanje pitanja kako da se unovče stokovi hrane isto čne Evrope, a 26. se sastaje takođe u Parizu drugi komitet za proučavanje pitanja, šta da se radi sa evropskim žetvama žita. Marta 2. sastaju se u Ženevi predstavnici raznih nacionalnih konjukturnih instituta (šteta što kod