Narodno blagostanje

Страна 188

ЗАДРУГАРСТВО

— Задруга државних службеника за набавку кредита у Београду, одржала је 15. о. м. своју прву годишњу скупштину. Из поднесеног извештаја се види да задруга има 482 члана са 1895 удела у висини од 264.087 дин. Фондови задруге износе 46.245 дин. Задруга је прошле године дала својим члановима зајмова у износу од 990.776 дин. (уз 8%). Најзад је изабрана нова управа, која је добила овлашљење да се код Савеза набављачких задруга задужи до 3,000.000 дин. и до исте те висине може примити улоге на штедњу.

ПРОФЕСИОНАЛНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

— Банатска трговачко-индустријска и занатска комора у Вел. Бечкереку отворила је анкету међу привредним организацијама по овим питањима : које су тешкоће у правном и техничком погледу, које отежавају пловидбу и водни саобраћај, да ли постоје закови и прописи у правном и техничком смислу и да ли они одговарају данашњим приликама; какве се непосредне користи могу очекивати у привредном погледу од искоришћења водених снага и т.д. |

— Нентрала индустријских корпорација је поднела претставку Мин. грађевина у којој моли да се фин. закону за 1931./32. год. унесе једна специјална одредба о електрификацији, а која би се односила на увођење спроводника електричне струје.

— Џа седници Београдске трговачке коморе, која је одржана 13. 0. м., констатовано је да је завођењем општинског приреза у Београду, Београдска општина само повећала листу многобројних намета, које има да сноси београдска привреда. Такса за фирме је огромна, а у толико тежа што се наплаћује за три, четири године уназад. Ову би требало по мишљењу коморе укинути. Исто тако требало би укинути мерину која терети извоз и увоз у Београду, па чак и робу која се не мери. Најпосле комора сматра најновију одлуку општинског суда, да се досадашња кауција за осветљење замени двомесечним авансом као казну за претплатнике, за дело, за које они нису криви — већ оп„тика која споро наплаћује ову таксу. Решено је да се тражи да се овај аванс улаже код Општинске штедионице са каматом у корист претплатника. Најзад је одлучено да Трговачка комора ступи у везу са осталим двема коморама и да заједнички предузму акцију у погледу горњега.

= У Загребу је одржана 15. 0. м. главна скупштина изасланика свих инжењерских комора у земљи. После прочитаних извештаја, отпочела је дискусија о важним проблемима инжењерског сталежа. Па крају је донета ова резолудија: 1) да се што пре озакони пројекат закона о овл. ппжењерима ; 2) да се у истоме пројектовање схвати као чисто умни рад, а не да се разуме као занат (обрт); 3) да се у закону о радњама образује нарочити одељак (0 техничким обртима), који би регулисао грађевинску делатност и који би тачно одредио границе извођења техничких радова према стручној и практичкој спреми појединаца. Над оваквим обртницима требало би Мин. грађевина да врши врхевни надзор; 4) да се замоли Министарство грађевина да се тито пре донесе грађевински закон; 5) да средње техничке школе потпадну под надзор Министарства просветг, као и све остале средње школе. Ово је мишљење свих инж. комора и техн. факултета у земљи; 6) да се по питању про-

НАРОДНО БЛАРОСТ

5

RNB Бр. 12 јекта закона о социјалном осигурању усвоје већ раније извесено заједничко мишљење комора; 7) да се умоли влада да што пре озакони предлог Закона о искоришћавању водећих снага и предлог закона о електро-техничкој привреди; S) да се не дозволи комерцијализација техничког одељења Санске управе у Љубљани, јер би то пре свега омело правилан рад овог одељења, а затим упропастило би читав сталеж овлашћених инжињера у овој бановини; 9) да се умоли Мин. грађевина да што хитније приступи изради општих услова за извршење техничких радова; 10) да се у циљу ублажења кризе, а нарочито упослења незапослених, предузму што скорије у што већој мери, јавни радови. При томе треба водити рачуна о домаћој радној снази, грађи, капиталу и домаћим предузећима. Најзад будућој управи ставља се у задатак да оснује пензиони фонд инжињерских комора Краљ. Југославије.

СТАТИСТИКА | — Btoj stanoviika a Mađarskoj iznosi 8,683.740. Porast iznosi 8,/%.

— U Americi izlazi dnevno ogroman broj od 44 miliona primeraka raznih listova. Prihodi samo od oglasnog dela njihoVOg iznosili su 1930. god. 800 mil. dolara (44,8 milijardi dinara).

ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА Скупштине,

21. 18. Штампарско-издавачко предузеће „Време“ а.д. Београд (ванредна). _

22. ИЕ. Грговачко магазаџијски извознички хуманитарни фонд, Београд (редовна).

24. 11. „Траверс“ д. д. за индустрију и промет жељезничким праговима, Загреб (редовна). — Палма каучук A. Дд., Загреб (редовна).

25. 11. Чонопљанска штедионица д. д., Чонопља (редовна). 26. 18. Складишно и отпремничко д. д., Загреб (ргдовна). —- „Гранум“ трговачко дионичко друштво, Загреб (филијале Осијек, Сомбор (редовна). — Континентал-каучук д д., Загреб (редовна). — Прва Чурушка штедионица д. д. Чуруг (редовна).

28. 1. Српска банка, дионичарско друштво, Загреб (редовна). — „Сидро“ д. д. за трговину жељезом, Загреб (редовна). — Нововрбаска творница жигица, д. д., равнатељство у Осијеку, (редовна). — Прва хрватска творница уља, д. д-, Загреб (редовна). — „Драва“ д. д. за производњу жигица, Осијек (редовна). — „Мирна“ угљенокопно диони“ чарско друштво, Загреб (редовна). — Ема млинд.д., (у ликвидацији) Загреб (ванредна). — Југофармација д. д., веледрогерија и творница фармацеутских препарата, Загреб (редовна). | 28. 1. Браћа Кенигштетлер д. д., Нови Сад (редовна). — С. Х. Гутман, д. д. Белишће (редовна).

29. IH. Хоргошка потрошачка задруга, Хоргош (редовна). — Општа привредна банка д. д., Суботица (редовна). — Савез аграрних заједница за Банат, Бачку и Срем (као Задруга са неограниченим јемством), Нови Сад (редовна). Штедионица за самопомагање д. д., Топола (редовна). Славонска творница конопља и лана д. д., Осијек, (редовна). Санаторија у Загребу, д. д., Загреб (редовна). — Чехословачки народни дом, д. д., Загреб (редовна). — Обртничка

чавиоиаинапнанисивовшиннозасв мо шивсооовооививаповвсовониноонио вапинпнопиипонивсопннкшшивонинвориоивнивовнавацаннипкпанвлинов

ТРГОВАЧКО ОБАВЕШТАЈНИ ЗАВОД А, Д. R. G. DUN Ф СО.

вапвоквишити ппвавиввгао апаввпплшнсве

НАЈВЕЋА МИЗВЕШТАЈНА ОРГАНИЗАЦИЈА НА СВЕТУ

Кнез Михајлова 39.

ЗАГРЕБ

Бериславићева 7.

БЕОГРАД

пивнпининавици

А ЈОВВБ ЈОВО ВО ВВОВВВОСООООРАОВОВО ВОЛОС Сесе еизено ево ес ето оао оно ве воревеовавве ове саневоневннава ве овавеввавава обаве