Narodno blagostanje

Страна 190

Бр. 12

набавку 11.000 кг. петролеума. — Дирекција пошта и телеграфа, Сарајево, 26. марта, за набавку 7000 ком. борових, јелових и смрекових стубова. — Артиљериско-технички завод, Крагујевац, 16. априла, за набавку 1.858.440 кг. челика разних димензија. — Министарство војске и морнарице, 28. марта, за набавку 1310 коња разних категорија. — Среско пачелство, Шабац, 28. марта, за израду водовода за дечији санаторијум у Бањи Ковиљачи (предрачунска сума 304.928 дин.). — Команда моравске дивизијске области, Ниш, 8. атрила, за набавку петролеума, — Технички одељак, Скопље, 31. март, за радове око продужења главног канала за OJLBOJIњавање скопског поља — Технички одељак, Нови Сад, 28. марта, за набавку туцаника и спојног материјала за пут Нови Сад—Вел. Бечкерек. — Дирекција шума, Загреб, 2. априла, за продају израђеног дрвеног материјала. — Дирекција шума, Скопље, 30. марта, за продају смрчевих стабала. — Генерална дирекција држ. железница, Београд, 20. априла, за набвку кокса и угља. — Генерална дирекција државних железница, Београд, 18. априла, за набавку бандажа за локомотиве, тендере и вагоне.

Bibliografija.

Hofelijer, za mart. — Jugoslovenski preduzimač, za 15. mart. — Zemljoradnička zadruga, organ saveza ul Beogradu, 7a 15. mart. — Mlekarski list, Zagreb, za januar. — Рг. Гуо Politeo: Zakon o pobijanju pravnih dela izvan stečaja od 22. јап. 1931. «а. (Котептаг за tekstom zakona). — Glasnik zavoda za unapređenje spoljne trgovine, za 15. mart. — Inž. Zdravko Vasković: Reorganizacija željeznica «1. inostrane željeznice). = Jugoslavischer Holzwirt, Zagreb, Marz. -- Student. časopis, Beograd, za marf. – Zadrugarstvo, glasnik:Sav. Nab. Zadr. drž. služ., januar-februar. — Saobraćajni pregled, za mart. — Dr. Boris Ischboldin: Das Kosakenproblem der Gegenwart an Hand der Kosakenliteratur, separatni otisak iz: Kolner Vierteljahrshelte fir Soziologie. — Dr. Boris Ischboldin: Dje wichtigsten Siedluigsgebilde Sibiriens, separatni otisak iz: Kolner Vierteljahrsheite fur Soziologie. — Dr. Emil Parić: Soja palme.

Zakoni i uredbe.

Žakon o izmeni i dopuni Zakona o likvidaciji agrarnih odnosa na području ranije pokrajine Dalmacije od 19. okt. 1930. 5. — Zakon o poreskim povlasticama nekim metalno-rudarskim preduzećima. — Uredba o skupnom porezu na poslovni promet, doneta u sporazumu sa ministrom trcovine i industrije, šuma i ruda, poljoprivrede i saobraćaja.

РАЗНО

— У Америци 504 лепа имају годишњи приход изнад 1 мил. дол. (56 мил. дин.) значи ове године их је 7 мање него прошле. 38.650 лица има приход од 50.000 до 1 мил. дол. годишње. Целокупан приход друштава и приватних лица за једно износи 139,22 милијарди дол. (7796,3 милијарди дин.) т, ј. за око 2,3 милијарде дол. мање него прошле године Чисти приход по одбитку свих терета и издатака износе укупно 34,78 милијарди дол. (2115,7 милијарди дин.).

— Преговори наше Краљевине са Румунијом о хидротехничким питањима прекинути су за извесно време. До сада су постигнути споразуми у питању зајма 4 од сто ТамишБегејске водне задруге, у износу 38.000.000 круна. Затим с:

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ |

третирана питања пловидбе на Бегеју као и питања радова на одржавању пловног канала Бегеј. Најзад се дискутовало о ликвидацији прошлости и организацији будућности водних. . задруга пресечених граница и то: Тамиш-Бегејске, Толвадије и Тамшаца како на нашој тако и на румунској територији. У погледу будућности делегације се разилазе на питању модалитета извршења радова и начина поделе трошкова између територија двеју држава за ове радове. |

— У Берлину ће се одржати од 9. маја до 2. авг. 0. г. велика међународна грађевинска изложба. Позвана је да учествује и наша држава.

— У Копенхагену је основано данско-југословенско трговачко друштво.

— Naš urednik Dr. Bajkić je tu skoro sugerirao da se biraju i najružnije žene. Ta se ideja privodi u delo. Rang najružnije žene na svetu već duže vremena uživa opet Francuskinja, gospođica Poler; ovih dana joj se međutim pojavila konkurencija u osobi Engleskinje Mis Beven, koja je zaposlena kao klown u jednom londonskoni cirkusu. Ona hoće da mirnim putem reši pitanje, koja je od njin dve ružnija i kojoj pripada naslov najružnije žene na svetu, pa je uputila Francuskinji pismo, · u kome od nje traži da se dragovolino odreče toga naslova. Ne znamo šta je ova odgovorila.

— У Љубљани је основана Ловачка комора с циљем да штити интересе словеначких ловаца организованих у словеначком ловачком удружењу.

— За управника Електричне централе у Београду, постављен је г. Лазар Швабић, досадашњи вршилац дужности управника. .

— У Француској су успели покушаји са непробојним стаклом, које као и челик одбија куглу. Покушаји су вршени · под надзором Министарства Војног. Већ је основан синдикат, који ће фабриковати стакло.

...

— U Rumuniji je oshovat kartel fabrika cementa.

— Централа индустриских корпорација поднела је претставку Министарству финансија у којој моли за наређење свим подручним органима да, приликом резања купона вредносних папира, морају обратити највећу пажњу на правилно резање и то тако да ни један купон не буде оштећен. |

— За међународни млекарски конгрес у Копенхагену (од 14. до 17. јула о. г.) пријављено је 130 стручних предавања. Одржаће се, међутим ова пет: 1) млекарско-сточарство ; 2) хемија, бактериологија и хигијена ; 3) техника, трговина и индустрија; 4) организација, законодавство и контрола и 5) млекарство у тропским крајевима,

— Према медицинској статистици града Загреба види се да је у Загребу у 1930. г. умрло 2213 особа, од тога 1165 мушких и 1048 женских што значи да је мушких умрло 52,64% а женских 47,36%. Највећи проценат смртности је од туберкулозе (21,74%). Затим се даље види да је насилне смрти било 153 случаја, а 72 несрећних случајева, који су се завршили смрћу. Из статистика рађања види се да се У 1930. г. родило 3.607 деце (1903 мушке и 1704 женске), од тога 2807 брачне (77,82%), а ванбрачне 800. Из тога излази да је у прошлој години свако четврто рођено дете било _ ванбрачно. Затим у истој години је било склопљено 2.129 бракова. Здравствену службу су вршили 263 лекара.

БЕОГРАД — ЗАГРЕБ Феилшал: НОВИ САД

Телефон интерурбан Београд: 16-23, 20-02, 20-03, 16-25, 21-64,

ОПШТЕ ЈУГОСЛОВЕНСКО БАНКАРСКО ДРУШТВО А.Д.

HN Je TREBATI M, 12/7.90.0090 динај»а

Телеграми: БАНК-ФЕРАЈН

з= мш резерве

Телефон интерурбан Загреб 5442, 5443, 5444, 5446, 5447.