Narodno blagostanje

Страна 202

матну стопу туђој пољопривреди да би јој ова правила што већу конкуренцију...

Римска аграрна конферевција је чиста штета за европску пољопривреду; али се не треба чудити што се она ипак одржава. Морално одговорни фактори за беду у Европи употребљавају те конференције за бацање прашине у очи бедним пољопривредницима. Зато је најбољи доказ реч, коју је изговорио пре неколико. дана један водећи државник, а која гласи:

„Од велике су користи биле обе житне конференције одржане у Паризу крајем фебруара.“

Некоме су свакако користиле, — али не европском сељаку !

„Snaga i Svetlost? je ime 5уајcarskog društva, koje je zaključilo onaj famozni ugovor s Beogradskom opštinom o, snabdevanju Beograda električnom eneroijom. Mi smo pre godinu dana kazali, da tome ugovoru ne dostaje moralne baze, koja je na početku svakog prava nedostaje mu pravičnost. Zbog toga smo mu prorekli smrt pre no što bude stigao da osvetli Beograd za račun jedne grupe jugoslovensko-švajcarskih kapitalista i — komisionera. Naše se proročanstvo obistinilo! Ugovor je konstitucionalno oboleo. GG. Nešić, pretsednik opštine, izvršio je na njemu već tri operacije; ali iz krugova njemu bliskih čujemo, da ni on sam ne veruje u njegovo ozdravljenje. Prva operacija jie otsekla odredbu o na-

bavci uglja, druga onu o cesiji zemljišta bez naknade po isteku | koncesije ,a treća odredbu odnoseću se na privatne centrale.

Beograd može biti samo zahvalan g. Nešiću. Mi verujemo da će on svoju izdržljivost i upornost, osvedočene u diskusiji o raznim komunalnim pitanjima, da ovekoveči na ugovoru sa Švaj carcima. Teško da nećemo biti proroci, ako kažemo, da će iduća operacija ofseći odredbu o „engleskim cenama”, a da će vrhunac da dostigne kad bude reducirao cenu. Sve cene padaju, pa ne može ni ona eclektrične struje da se održi na Visini „Jungirau”. Mic po mic!

Na dan 27. marta slavio je S. Dr. Ernst Laur, redovni profesor nauke o gazdinstvima na poljoprivrednom odelenju Visoke tehničke škole u Cirihu, glavni vođa Švajcarskog seljačkoz sekretarijata i direktor Švajcarskog seljačkog saveza u Brugu, šesdesetogodišnjicu svoga rada.

Dr. Laur je poljoprivredni stručnjak, naučnik i organizator svetskoga formata, koji je sve svoje bogato iskustvo i borbenost posvetio organizaciji i povećanju blagostanja seljačkog staleža, kao i naučnom i praktičnom proučavanju svih

' poljoprivrednih problema. On je danas inkarnacija svakog modernog seljačkog pokreta i ono što je on stvorio u svojoj otadžbini, maloj Švajcarskoj, a naročito njegova organizacija švajcarskog seljaka postalo je idealom, školom moderne poljoprivredne i zadružne politike.

Njegov uticaj realnog agrarnog političara ni u сет nije manji od njegovog ugleda kao profesora univerziteta. Njegova dela i publikacije o poljoprivredi i polioprivrednoj politici osnovni su učbenici svakog modernog agronoma. Njegov, u 1897. godini osnovan Seljački sekretariat u Švajcarskoj je роstao centar Švajcarske seljačke partije; švajcarska carinska i

стао ЕТАПА ТУ тата

Šesdesetogodišnjica pro. "Ру. Е. Капг-а

пе раиатрљ тање певао НЕР UA Zi Ia AO

за re7 аи

та

ЈЉуољејњеа Шеленбургова бр, 7.

Телеграми

| ШЕОДОВКА, Љубљена

А, Д.

ТЕЛЕФОН 5-78 |

вевозе=

Телефоли: 29-35 « 27-37

ПРЕЂЕ ШКОДИНА

Застулништво Београд, Кнез Михаилов Венец 13-14

mapabyje·: све mpojenre M pume ме зехтев своје стручке киживоре

ekonomska politika poslednjih trideset godina njegovim imenom usko je vezana. Od.1902. pa sve do 1929. godine on je učestvovao kao delegat švajcarskog saveznog veća u svim trgovinskopolitičkim pregovorima. Na njegovu inicijativu je reorganizovan međunarodni poljoprivredni institut u Rimu, a isto tako je i u radu poljoprivrednog komiteta Društva Naroda u Ženevi uvek uzimao Živog učešća.

БЛАГОСТАЊЕ

Prof. Dr. Ernst Laut

Njegovih đaka ima legione — ti svima državama zemalj-

'ske kugle. Nema barem malo prosvećenijeg seljaka, a da mu

ime Laur nije evanđelje. Našim seljacima njegovo ime je naročito poznato: u vezi sa od njega organizovanim praktičnim kursevima naših seljačkih mladića u Švajcarskoj, koji su prošle, a i ove godine, postigli odličan uspeh.

s

Njegovi jugoslovenski prijatelji i đaci — akademici, pod vodstvom prof. J. Ritiga i prof. Dr. Poštića priredili su 26. o. m. u počast njegovog jubileja u prostorijama Narodnog univerziteta u Zagrebu svečan matine, na kome su između ostalog održani sledeći referati: prof. Dr. Postić je predavao o značaju Dr. Laura za razvo jnauke o upravi gazdainstva i za organizaciju i blagostanje švajcarskog seljaštva; Dr. Li. Prohaska, načelnik Ministarstva poljoprivrede o Dr. Lauru i našim agronomima; Artur Mahnik, potpretsednik zagrebačke opštine predavao je O temi „Zašto Treba naše zadrugatrstvo da proslavi jubilej Dr. Laura; Ante Vučić, seljak, o zahvali naših poljoprivrednih praktikanata profeoru Lauru za praksu u Švajcarskoj; i od Stepana Berkovića, pretsednika Udruženja đaka agronoma u Zagrebu o Dr. Lauru i našoj agronomskoj akademskoj omladini.

rg erCv HTZ a NIT Or rain TO TO MN

ФАБРИ

У ПИЛЗЕНУ . птрео : Рачкога бр. 2 Телеграни: ЖИСОДА Београд s шткОдА. = Загреб

Телефон 11-97