Narodno blagostanje

Страна 208 НАРОДНО

БЛАГОСТ АЕ

мана банчиног, то јест рестринцијом меничних иј| ломбардних кредита.

Због свих тих поменутих промена метално се покриће у неколико поправило: код новчаничног сптицаја на 32.77% а свију обавеза по виђењу на 26.43%.

БЕОГРАДСКА БЕРЗА

На београдској берзи влада непрекидно оптимстичко расположење. Непрекидно су чврсти сви државни папири и пупиларно сигурни. Акције Народне банке дошле су већ на 7920. Од доларских папира доминирају Селигманове 06лигације Држ. хип. банке са курсом 83:/, до 835/,. Првог априла платив је полугодишњи купон по тим облигацијама. Расположење је потенцирано вешћу да је управни одбор Држ. хипотекарне банке одлучио да купон исплаћује у земљи у динарима по средњем курсу претходног дана за чек Њујорк. 7%-не Блерове облигације стоје на 83.

· Ратна штета је у прошлој недељи достигла највећи курс за последњих 5 месеца, од 427. Последњих дана појавио се Загреб као купац. Ми смо увек тврдили да ће бесисти бити главни фактори хосе Ратне штете. То је наступило: Загреб се хитно покрива за крај марта, пошто је продавао непокривено. Ако берзијанци буду били вешти и не буду давали робу бесистима, онда ће они подићи курс још много више.

Обрти у ефектима били су у овој недељи следећи: у ренти Ратне штете трговано је за 3.46 милиона динара, од тога 1.5 милиона у промпт роби а 1.95 милиона у терминима. 7% Инвтестициони зајам је имао обрт од 200 хиљада динара, 6% Беглучке обвезнице 550 хиљада динара. 7% Блер тргован је за 200 хиљада, 7% доларске обвезнице Државне хипотекарне банке имале су обрт од 300 хиљада динара а 8% Блер свега за 30 хиљада динара. Акције Народне банке трговане су за 120 хиљада динара.

На девизном тржишту девизе по мало попуштају. Не» промењени су остали Цирих, Праг и Берлин. Обрти су мањи но обично, а износе 21.4 милиона динара.

ZAGREBAČKA BERZA

Devizno tržište. Promet je u najnovije vreme znatno opao. Jedino u ponedeljak, koji je obično najjači dan za promet u devizama, iznosio je oko 10 miliona dinara. Druge dane samo par miliona. Narodna banka intervenira sa mnogo manjim količina= ma nego ranije jer je potražnja znatno reducirana.

U kursevima pojedinih deviza, pošto je izvršena promena u kursu Ziricha, nema nikakvih značajnih promena.

"Tržište dionicama. Jača polražnja za dionicama Prve hr= vatske štedionice imala je za posledicu da je kurs išao preko 900 dinara. Misli se da će kurs i dalje da raste, budući da postoji jaka potražnja. Kod drugih dionica nema većih promena. U dionicama Jugoslovenske udružene banke na pojedinim sastancima može biti i veći promet. Ali ne utiće na kurs.

Znatan promet bio je u dionicama Trbovlja. Na pojedinim sastancima 1 po nekoliko stotina komada. Kurs jie u znatnom padu. Već је ispod 300 dinara. Opadanje kursa ima se pripisati činjenici, da je dividenda reducirana oa 35 na 25 dinara. Industrija uglja je u krizi. Mogućnost plasiranja produkcije je teška usled čega se pristupa redukciji proizvodnje. Pored toga cene su u opadanju. Državne železnice kao glavni konsument nisu voline da plaćaju one cene, koje su plaćale pre godinu dana.

Državni papiri. U Ratnoj šteti promet varira. Jednog sastanka iznosi i nekoliko miliona dinara a drugog samo par stotina hiliada. Međutim tendencija je čvrsta.

U dolarskim papirima promet je i uprkos poteškoća oko nabavke deviza dosta intenzivan. Na pojedinim sastancima iz~

nosi i 10 hiljada dolara. Kursevi su u glavnom na istoj visini, |

"Бр. 13

ако ne vodimo računa o sitnim oscilacijama od sastanka do sastanka. 7% Investicioni zajam zaključen po 89.

РОБНО ТРЖИШТЕ

Светско житарско тржиште је у току последње не-. деље показивало веома лабаву тенденцију. Објашњава се тиме, да је интерес европских увозних земаља знатно попустио а да је истовремено појачан притисак аустралијске и. аргентинске робе. Прођа пшенице американског Фарм борда суауо напредује, а исти је случај са Манитоба — робом ка-. кадског пула. Јужно-американска роба је ове године у по-. гледу садржине глитена веома добра, због чега прави манитоби, коју су фармери због пада цена мешали слабијим квалитетима, веома осетљиву конкуренцију.

Последњих дана прочуло се много сензационалних вести. Тако се на пример чује, да су се аргентински и аустралијски произвођачи договорили, да ће -У. „будуће заједно наступити као продавци и да ће а понуде на светском тржишту заједнички утаначивати. Као друга сензација чује се, да је американски Фарм борд одлучио, да престане са интервенцијом на тржишту пшенице, у шта ми не можемо: веровати, јер би то могло имати анархично дејство на тржиште — са вероватно тежим последицама, но што их је имао такозвани руски дампинг.

Код нас тржишта су потпуно мирна и без промена,

Кукуруз је такође лабав — нарочито на средње-европском тржишту, пошто се са свих страна нуди јефтина румунска и мађарска роба. Наше Привилеговано извозно друштво плаћало је за извозну робу: кукуруз — шлеп 88, а вагонски 87 динара, паритет Инђија.

Метална тржишта, нарочито она бакра, и даље су лабава. Ми смо у нашем последњем извештају указали на невероватне прилике, које владају код ове робе. Картел је са својом политиком направио велику збрку, што је изаз-“ вало огорчење европских интересената. Јединствених цена више нема — оне зависе од моментаних понуда аутсајдера или величине тражње, која се појављује; према њима се равна и картел. Узбуђење су изазвале вести, да је американска производња у последњем месецу повећана за преко 3% и то код веома великих резерви. Због тога нема још изгледа, да ће се цене стабилизирати.

Тржиште олова и цинка се налази под утицајем курсева бакра — и она су лабава. Код олова се јавља о великим утоварима Аустралије, што повећава лабавост.

Тржишта колонијалне робе показују најмање промене цена. Код шећера цене су релативно константне али се те-_ шко осећа неизвесност, пошто се још не могу предвидети резултати главне међународне конференције произвођача, која ће ту скоро бити одржана у Паризу. Од њезиног успеха или неуспеха зависиће констелација тржишта.

Кафа је последњих дана нешто мало чвршћа, и ако аа то нема стварних момената, због чега се рачуна, да је бразилијанска влада поновно отпочела са интервенцијама.

Чај је изразито лабав, пошто се показало, да су сви покушаји ограничења производње, остали потпуно Ge3yCпешни. ОГЛАС.

Извештавају се заинтересовани да ће се на дан 8 априла 1931. године у 11 часова пре подне одржати 1, офертална лицитација у Економату Београдске општине за набавку 8.950 комада сијалица, за потребе Дирекције трамваја и осветлења.

Услови се могу добити у Економату Београдске општине Узун Миркова ул. бр. 1. сваког дана од 10—12 часова.

Из канцеларије Економата Општине београдске О. Ф. Бр. 11820 од 6-11-1931. године.