Narodno blagostanje

11. април 1931.

РАЗНО |

— француски рудари, који се налазе у штрајку, нису пристали на споразум учињен између њихових претставника и послодаваца. По овоме би редукција надница износила не 10 него 7 од сто.

— Како смо наговестили, Савез аустралијских држава био је приморан да плати Енглеској банци рату од 700.000 фунти ст. (189 мил. дин.) на име дуга Новог јужног Уелса, који је одрекао плаћање. Генерални државни тужилац припрема судске кораке против ове државе.

— Претседник Хувер упутио је ових дана један проглас на народ, у коме саветује послодавце да не смањују радницима наднице, јер ће привредна криза у Америци трајати још најдуже 2 месеца. Од надница живи 19 милиона особа. Смањење њихово задало би јак ударац животном стандарду толиких људи, а индиректно и целој привреди.

— Da bi omogućilo isplatu avansa na уефегапзке роПзе osiguranja amerikansko Ministarstvo finansija emitovalo je blagajničke bonove u iznosu od 100 mil. dolara (5,6 milijardi din.) sa 100-dnevnim trajanjem i kamatniakom između 1,22 do 1,52%. Upisan je 3 i po puta veći iznos (343 mil. dol.).

— Rumunska Narodna banka snizila ie diskontnu stopu od 9 na 8%, a lombardnu od 10 na 9%.

— U Nemačkoj je snižena kvota izmeliavanja za mesec april i maj od 65 na 50%.

— U Poljskoj je pala pod stečaj Banka Handlovi, jedna od najvećih poljskih privatnih banaka. Pasiva iznosi 3 mil. dolara (168 mil. din.).

— U Rumuniji je pripremljen projekt zakona o osnivanju Rumunske poljoprivredne banke, radi razduženja poljoprivrednika. Glavnica će joj iznositi 650 mil. leja (220 mil. din.) u čemu država učestvuje sa 500, a privatni kapital sa 150 mil.

— „Њу Кроникл“ јавља из Мадрида да је шпањолски министар спољних послова признао да постоји тајни трговински уговор између Шпаније и Италије. Склопио га је, каже се, 1928. год. Примо де Ривера, и он је главни узрок тешкоћама у шпањолским трговинским преговорима са Француском,

— У Француској је објављен закон, по коме држава може да стави на расположење Националној каси за пољопривредни кредит суму до 500 мил. фр. (1,1 милијарди динара) ради форсирања аграрне производње. Од тога се може 100 мил. (220 мил. дин.) поделити средњерочно уз 3 од сто; остало краткорочно.

— У Холандији се одавна приметило да шпекуланти купују златни новац од 10 форината и продају га са добитком у иностранству; зато је ковање пре извесног времена контингентирано. Кад ни то није помогло влада је од 1. ов. м. прекинула даље ковање и стављање у оптицај златвог новца.

— За грађење царинске зграде и зграде саобраћајног отсека у јесеницама одобрен је кредит од 3.125.592 дин.

— У Сарајеву ће се ускоро отпочети са подизањем нове палате Градске штедионице.

— Овогодишњи општински буџет града Дубровника износи 17.413.360' дин.

— U Poliskoj je povišena izvozna carina na svinje, žive ili zaklane od 30 na 60 zloti (190 odnosno 380 din.) po komadu, dok je ona na sveže smrznuto i usoljeno meso povišena od 50 na 100 zl. (315 odnosno 630 din.) na 100 kg.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страка 239

— Министарство саобраћаја је одобрило кредит од 600.000 дин. као помоћ рибарима и рибарским задругама за набавку алата, подизање вештачких рибњака, поправку рибарских лађа и т. д.

— Управа државних монопола приредиће на међунаредном сајму у Милану (од 11. до 26. априла о. г.) засебну изложбу југословенских дуванских производа и прерађевина. —- За годину 1931.—32. предвиђени су приходи вакуфа у Босни и Херцеговини са 13,6, а расходи са 12,2 мил. динара.

— Министарство грађевина је одобрило кредит од 2.015.781 дин, за подизање царинарнице у Ђевђелији.

— У Немачкој је 9. ов. м. ступила на снагу одредба о 60 до 70-процентном измељавању брашна од ражи.

— У Пољској ће уз учешће домаћег и швајцарског капитала бити основано друштво за изградњу путева са главницом од 500.000 шв. фр. (5,5 мил. дин.).

= Румунско петролејско друштво Кредитул Миниер узело је у закуп велику рафинерију једног аустријског друштва у Корнајбургу у Аустрији.

— Новоизрађени нормални колосек између Прилепа и Битоља пуштен је у саобраћај 7. о. м.

—- За подизање дома народног здравља у Мостару одобрен је кредит од 1,5 мил. динара.

— У Суботици ће се одржати од 14. до 18. августа 0. г. велика међународна изложба пољопривредних производа.

— У Сарајеву је подигнута нова фабрика бонбона.

— Буџет општине града Ниша за 1931/32 год. предвиђа суму од 23.370.140 дин.

— Nemački ministar rada protegnuo је uredbom bankar= sku tarifu državnih banaka i na sve privatne banke počev od 1. januara t. g. Naročita komisija ispituje u koliko se može ista tarifa primeniti i na komunalne banke.

КОНКУРС.

Дирекцији за социјално и здравствено старање 0. Г. Б. потребни су лекари и то:

137 4 лекара целокупног лекарства;

2.) 1 лекар специјалиста за туберкулозу и плућне болести;

3.) 1 лекар специјалиста за уво, нос и грло.

Кандидати морају испуњавати услове прописане чл, 12 Закона о чиновницима и службеницима грађанског реда и имати право опште лекарске праксе.

Лекари целокупног лекарства морају се обавезати да ће становати у оном реону града Београда који им буде додељен од стране општинског Суда.

Првенство ће имати кандидати који немају хонорарну јавну службу.

Лекари специјалисте поред уверења о специјалности треба да поднесу уз исцрпан курикулум вите, евентуално, списак својих научних радова.

Молбе, са потребним документима, упућивати Одељењу за социјално и здравствено старање 0. Г. Б. (Југовића ул. бр. 1.).

Рок за пријављивање је 15 дана од дана објављивања овог конкурса.

Француско-српској књижари

TOO OVI i Sa iz ПН

CPRMCKA 4. — TEJEĐOH 51.28