Narodno blagostanje

· 18, април 1931. НАРОДНО

Наравно да би код оваквог стања ствари лудо било очекивати повећање цена сем у случају наглог пораста потрошње. Наравно да је конвенција предвидела и могућност скакање цена у будућности, клаузулом, да се извозне квоте спусте на 5% чим цена на светском тржишту буде достигла два цента. У случају даљег скакања цена може новоизабрани одбор да повећа и даље извозне квоте.

Париска конференца формирала је једно нарочито веће за шећер које има 21 члана, у коме имају право гласа Куба 35, Јава 30, Чехословачка 8, Немачка 6, Пољска 6, Мађарска 3, Бугарска 2. За одлучивање потребно је најмање 55 гласова. То значи кад се разиђу Куба и јава, европски гласови увек ће претегнути. Односне владе су већ одобриле споразум.

рај

(Ових дана се навршила година дана од прокламовања режима слободне зоне у Кварнеру. Тим поводом лист Ил Пиколо пише да Ријека није имала скоро никакве користи од тога режима. Да се њиме није могла да поправи штета која је дошла отуда што је уступљен Барош. Једина је корист што су цене знатно пале. Ипак би се могла извући већа корист слободне зоне да није декретом којим је она прокламована казано да она има да истекне крајем ове године. То је убило сваку иницијативу на дуги рок.

Ми смо приликом проглашења слободне зоне у Квар-

Годишњина с кварнерске слободне зоне,

БЛАГОСТАЊЕ Страна 251 _

неру тврдили да она није у стању да извуче Ријеку из теш- |

ког положаја у којем се налази услед великих промена које су наступиле после светског рата. Али да ће учинити Ријеку једном од најјевтинијих вароши а да ће од тога имати користи Сушак као извозна станица за пољопривредне артикле за Ријеке. Све се то дословце обистинило, као што тврди поменути талијански лист.

Надчовечански напор коме Одступање д-ра Енглиша, се подвргао чехословачки чехосл, Мин. финансија Министар финансија г. д-р

| Енглиш учинио га је инвалидом. Он је приморан да одступи због поремећеног здравља. Д-р Енглиш је научник светскога гласа и узет је за министра финансија само због свога знања, јер не припада ниједној политичкој странци. Д-р Енглиш одлази на одмор, а после тога намерава да се посвети искључиво науци. За његовога следбеника именован је д-р Трапл, гувернер Поштанске штедионице, који такође стоји над политичким партијама.

Чехословачке финансије уживају сјајну репутацију. на страни. Њих није могла да убије демагогија, као што је

случај у Француској, из разлога што је претседник Репуб-.

лике имао снаге да најважнији ресор у једној републици поверава људима од високе струче спреме. Стручност че-

хословачког министра финансија такође је чувена на страни,

као и чехословачке финансије. Сваки посао тражи мајстора па и министарство финансија.

гввве

ОБАВЕ

HOBUAPCTBO

| — Sa sedištem u Luksemburgu osnovana je firma Опоп Internationale de Placement sa glavnicom od 5,102 miliona dol. (285 miliona din.) a sa zadaćom da podupire izvoz francuskog kapitala u Srednju Evropu. U osnivanju sudeluju Union Parisienne, Assurances Genćrales et Phenix, Društvo Sueškog kanala i veći broj manjih banaka, zatim londonska firma Helbert, Wagg et Co Ltd.,, Labouchčre et Co, Amsterdam, Warburg et Co, Hamburg i Osterreichische Kreditanstalt iz Beča. Pretsednik upravnog odbora je Paul Tirard. Glavnica je 25% uplaćena. Društvo učestvuje u preduzećima svih privrednih grana s time da ne sme više od 25% svojih sretstava uložiti u papire jedne države a najmanje 4% u papire jednog društva, Najviše 2% sme uložiti u jednu emisiju.

— Na Amsterdamsku berzu uvode se akcije jednog novog Fixed Management Investment tresta sa B-godišnjim #таjanjem. Početni kurs njihov je 81|, dol, a. svaka pretstavlja 2500-ti deo jedne celine, koja sadrži 50 akcija od 25 raznih preduzeća. Među ovima ima preduzeća za zabavu, trgovačkih, industrijskih svake vrste, vazduhoplovnih društava, elekfričnih, za proizvodnju životnih namirnica i duvana. Na taj način je riziko za ulagača smanjen.

ПТАЈНА СЛУ

_ Peštanska madžatska Trgovinska batka zaključila ie sporazum sa Association Nationale des Porteurs Francais de

Valeiirs Mobiliers o valorizaciji onih madžarskih komunalnih

обнрасја 3:),%-пов zajma 1903. god., čije vučenje ie padalo između 12. avgusta 1914. god. i 31. dec. 1930. god. Valorizacija će se provesti po naročitom planu postepeno od danas do 1940. god. i to za svakih 1000 fr. franaka (2220 din., jer obligacije glase na franke) 100 franaka plus 285 papirnih kruna.

| — Banke National City Co, Speyer et Co i L. et W. Seligman et Co obnovile su Grčkoj kredit od 7 i po miliona dolara (420 miliona din.) uz 53 ,%, koji ističe početkom idućeg meseca.

— Радничка задруга за кредит и штедњу У Београду, која је основана маја месеца прошле године, одржала је 8.

о. м. своју годишњу скупштину. Актива задруге се у току.

прошле године попела од 78.142 дин. на 705.588 дин. Задруга има 117 чланова из 48 разних струка им установа.

Улози на штедњу достигли су висину од 409.429 дин. (за.

непуних 8 месеци).

— Кретање уложака на штедњу код војвођанских банака. Улошци на штедњу код војвођанских банака износили су крајем јан. 1931. г. 1.528,48 мил, а у фебруару 1.523 т. |. за 5,47 мил. дин. мање. У јануару 1931. год.

БЕОГРАД — ЗАГРЕБ Филнал: НОВИ САД

Телефон интерурбан Београд: 16-23, 20-02, 20-03, 16-25, 21-64,

ОПШТЕ ЈУГОСЛОВЕНСКО БАНКАРСКО ДРУШТВОА.,Д.

Клањецина мл резерве от ЊОЈ ЉО О) дштвивјреа

Телетрами: БАНК-ФЕРАЈН

Телефон интерурбан Загреб 5442, 5443, 5444, 5446, 5441.