Narodno blagostanje

Страна 252

према јан. 1930. год, стање уложака повећало се за 121,57 мил. а у фебруару за 111 мил. дин, т. |. за 8,6% и 7,6%. Повећање износи таман толико колико је једногодишња камата на укупан износ уложака у јануару и фебруару 1930. год. Значи да се штедни улошци код војвођанских банака нису у опште приновили.

— И букурештанске велике банке располажу великим ликвидним сретствима, јер се све теже налази сигуран пласман. И ако је каматњак на улоге прошле године снижен на 5% ипак су се ови повећали за 30%.

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ

— Софијска општина закључила је код Централне Задружне и Аграрне банке 10%-ни зајам од 150 мил. лева (70 мил. дин.), који ће послужити за продужење радова на Рилском водоводу. Банке су се изјавиле спремним да даду општини још један зајам у истом износу и под истим погодбама али после извесног времена. ~

— Јављају из Будимпеште да је 9. ов. м. Пештанска Мађарска Трговинска банка у име једне швајцарске групе понудила маџарској влади зајам од 250 мил. шв. фр. (2,750 мил. дин.). Међутим се надлежни Министар није могао упуштати у преговоре, јер постоји опционо право Ротшилдове групе због намераваног инвестиционог зајма од 500 мил. пенга (5 милијарди). Прва транша од 3 мил ф. ст. (810 мил. дин.) је пре кратког времена пласирана, како је познато. Међутим се у Маџарској надају да ће се Ротшилдова група придружити Швајцарској и тако омогућити закључење зајма. То би Мађарска влада једва дочекала, јер јој до новембра месеца т. г. пада рок отплате кредита добивених у Енглеској и Холандији. А ако се то догоди пропашће нада Париске конференције за регулисање предратних дугова Аустро-мађарске односно држава наследвица, која је одржана пре 6 недеља. Ми смо тада јавили да ic био закључен споразум на који само Маџари нису пристали. Решено је да он ступи на снагу новембра ове год. јер се конференција надала из горе наведених разлога да ће Мађари морати пристати, да би добили дугорочан зајам. Ми сматрамо пак да је искључено да Швајцарци понуде Маџарској и 20 мил. шв. фр. и да нас ова вест потсећа на причу о баби и њеном сну.

— Унутарњи зајам града Ђенове у износу од 159 мил. лира (450 мил. дин.) уз 6 и по од сто, на 10 година и емисиони курс 99 преуписан је 14 пута.

— Турска је завела монопол увоза аутомата сваке врсте и руковања с њима. Концесију је на 15 година добило друштво за заштиту деце. Много важнији је новоуведени монопол опиумских деривата. Турска још није приступила Међународној опиумској конвенцији. Она ставља услов да јој се загарантује сигурно тржиште за извесну квоту. Њен приступ претстоји ускоро и зато се пожурила да заведе монопол на ову грану трговине, пошто ће он у том случају донети богат добитак.

— Буџет града Пожеге предвиђа расходе на 3.239.375 дин., а приходе на 2,345.522 дин. Мањак од 888.853 дип. надокнадиће се градским наметом.

— Приходи румунског монопола подбацили су. за 400 мил. леја (135 мил. дин.). Успркос томе вишак износи 3 милијарде леја (1 милијарда динара). Подбацили су приходи од дувана за 63 мил. (20 мил. дин.), експлозива за 30 мил. (10 мил. дин.) и ванредни за 39 мил. (12,5 мил. дин.). На другој страни су порасли издаци. Приходи од монопола жижица су порасли за 110 мил. (36 мил. дин,.). Поред свих режијских издатака и отплата и каматне службе прве транше монополског зајма (која износи 1368,2 мил. леја или 462 мил. дин.), како смо рекли вишак износи 300! милион леја (1.006 мил. дин.). То је изазвало повољан

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бо. 16

утисак на немачке зајмодавце. Немачка транша новог моћополског зајма, која износи 7,19 мил. марака (97,1 мил. дин.) потпуно је уписана.

ИНДУСТРИЈА

— У Бугарској је пре кратког времена парламентарна комисија предложила Собрању укидање такса на из803 угља и руде, која не садржи гвожђа. Собрање је међутим укинуло извозне таксе само за угаљ. Сада су сви произвођачи руда, које не садрже гвожђе, запретили да ће прекинути производњу, ако им се не опросте извозне таксе. Падом цена на светском тржишту је рентабилност њихових предузећа, кажу они, тако смањена, да не могу плаћати таксе при извозу.

ПОЉОПРИВРЕДА

— У Банату и Бачкој је оживела трговина земљом. Велики број исељеника враћа се из Америке, где су, по њиховом казивању, од 1929. год. на овамо знатно погоршани услови за живот средњег сталежа, специјално пољопривредника. Досада су се већ многи вратили са нешто уштеђевине и купили земљу за обрађивање. Како они кажу, вратиће се још многи. Цена земље је нешто поскочила због тога,

— У Загребу ће се одржати 22., 23., и 24. о. м. Конгрес југословенских агронома, на коме ће се одржати ови реферати: Наши агрономи и пољопривредне коморе (поводом пројекта Зак. о пољопр. коморама); рад среског агронома у народу; о сточарском задругарству; пројекат закона о реорганизацији нижих и средњих пољопривредних школа; наше државне ергеле и њихов утицај на наше коњогојство; организација рада на унапређењу живинарства; мере за унапређење нашег воћарства и проблем пшенице у Југославији.

ТРГОВИНА

— Поводом „Југословенске недеље“ коју је Загребачка трговачка комора приредила у Загребу, од 30. марта до 5. априла о. г. да би оценила резултате исте, комора је упутила већем броју трговаца питања, с молбом да јој се одговори до 20. о. м.: 1) да ли сматрају идеју пропагирања добром или нег; 2) да ли се у пракси опазило да се за ово време тражила домаћа роба; 3) имају ли какву молбу на домаћу индустрију у погледу квалитета и цене домаћих производа; 4) имају ли какву жалбу на домаћу трговину с обзиром на куповину одн. продају домаћих производа; 5) да ли сматрају да треба и даље форсирати ову пропаганду и имају ли за то какве предлоге и 6) каква им се реклама за спровођење ове пропаганде чини најзгоднија. Исто се тако моле и потрошачи да поднесу своје приговоре,

САОБРАЋАЈ

— У Немачкој је на брзим и убрзаним возовима заведена брзојавна поштанска служба. Уз таксу од 20 пфевига (2,7 дин.) путник може код возног персонала добити формулар за телеграм, који се предаје за то одређеном чиновнику у возу, који га на најближој станици даље шаље, Услов је да телеграм не прелази 14 речи и да не носи никаквих примедаба, као хитно, одговор плаћен и т. д.

— Према уговору између Министарства саобраћаја и друштва „Путник“, ово ће продавати: 1) карте које су предвиђене у путничкој тарифи, изузев претплатне месечне карте за јавне службенике и ђаке и недељне карте за раднике; 2) повлашћене карте предвиђене правилником о бесплатној и повлашћеној вожњи на држ. желез. и бродовима (за чиновнике, резервне официре, карте за путо-