Narodno blagostanje

18 април 1931.

У. Вајс

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 241

SE, RADI?

— Pregled i analiza trgovinsko-političkih kombinacija —

L. Kombinacije u vezi s austro-nemačiom carinskom · tinijom,

Projekt austro-nemačkog carinskog saveza može se posmatrati sa dveju tačaka gledišta: sa evropske i sa naše nacionalne. To naravno ne isključuje da i svaka druga evropska država može manje ili više biti zainteresovana posredno ili neposredno u патегауапој саппskoj uniji. Sa evropske tačke gledišta imalo bi se ispitati da li i u koliko nameravana carinska unija favorizira ili ometa ostvarenje evropske unije — s obzirom na to da je austro-nemački ugovor prezentiran službeno kao počelak ostvarenja evropske unije. Naša štampa se velikim delom upustila u proučavanje ugovora за еуropskog gledišta. To može biti vrlo interesantno, ali je za nas bez praktičnog značaja. Mi ne poričemo da bi evropska unija, koja se da izvesti na stotinu raznih načina, u obliku sniženja carina mogla da buđe od velike koristi po našu zemlju. Ali kako s jedne strane ona leži u prilično dalekoi budućnosti, tako da mi nemamo Vremena da čekamo na nju, kako {e rekao g. dr. Marinković prošloga leta; i drugo, kako mi ne znamo u kojem će se obliku ona ostvariti, to je, kao što rekosmo, Drilično bespredmetno za nas pitanje o eventualnoj međuzavisnosti izmeđ nameravane austro-nemačke carinske i evropske unije.

Ono što nas interesuje veoma hitno i dalekosežno to je pitanje: kakvo dejstvo može imati ta unija na naš trgovinsko-politički položaj i pri odgovoru na to рпаnje moramo imati pred očima tri mogućnosti razvića austro-cnemačkog ugovora od marta ove godine: prvo, ograničenje carinske unije na Austriju i Nemačku; drugo, ulazak trećih zemalja bez nas i Treće naš ulazak.

Austro-nemačka carinska unija po sebi ne bi imala gotovo nikakvog interesa za nas: mi bismo imali pred . sobom jednt zemlju sa visokim agrarnim protekciohizmom mesto dveju, kako je danas. A ako bi se pak ona ostvarila unifikacijom carinskih stavova na bazi današnjih nemačkih, kako je to predviđeno u UZOVOTU, onda bi ta čisto austro-nemačka carinska unija imala u toliko značaja za nas što bi pogoršala uslove uvoza za veliki deo naših agrarnih proizvoda. Mi ponova naglašavamo da carinska unija između Austrije i Nemačke sama po sebi, sa gledišta naših ekonomskih interesa, ni|e nikakav važan događaj i da nas ne bi interesovao više no što nas interesuju danas Austrija i Nemačka svaka za sebe, kao kupci naših poljoprivrednih proizvoda. Nema u Jugoslaviji nikakvog švermeraja za austro-nemačku carinsku uniju kao takvu, niti mi smatramo nju kao najbolju soluciju našeg trgovinsko-političkog problema. Isključivo austro-nemačka carinska unija, bez promena današnjih carinskih stavova, Za nas me bi bilo ništa drugo nego Austrija plus Nemačka.

Mnogo smo ozbilinije zainteresovani ekonomski za proširenu carinsku uniju. Ako bi to recimo bila Ma-

džarska, onda bi se na njenoj granici pojavile zaštitne

carine na naše poljoprivredne proizvode, koje ona danas uvozi iz naše zemlje slobodno ili po sniženim stavovima. Drugo pogoršanje bi došlo otuda što bi se oslabio naš trgovinsko-politički položaj usled nejednakosti ekonomiskih snaga velikog austro-madžarskonemačkog agrarnoz bloka i naše države. Mnogo bi teže bilo voditi pregovore za zaključenje irgovinskog ugovora sa austro—_—madžarsko—Nlemačkom |edinstvenom oblašću nego sa svakom od njih posebice. Mi smo već jednom napomenuli, a to je i ovog puta u evropskoj diskusiji došlo do izražaja — da je dovoljno da se dve zemlje sporazumeju da zajednički pregovaraju sa trećim zemljama —, da obrazuju t. zv. irgovinsko-politički kartel -– pa da znatno pojačaju svoju poziciju prema ostalim saugovoračima. Nemačka, Austrija i Madžarska zajedno pretstavljaju, prema statistici naše spoljne trgovine od 1930. g., 36'/,% našeg celokupnog мога.

Eto to je već jedan razlog zbog čega mi moramo živo bditi nad daljim razvićem austro-nemačkog projekta, čak i onda kad ne želimo da stupimo ni u kakvu bližu vezu s njim.

Iz svega ovoga se izvodi logički zaključak da sa naše tačke gledišta postoje samo dva alternativna korisna rešenja problema nemačke carinske unije: ili naše priključenje ili njezino uništenje. Trećega nema! Ako ne možemo da postanemo članom ie carinske unije, a to je pitanje u koje se mi ovde uopšte ne upuštamo, već ga uzimamo kao jedno hipotetičko rešenje, — onda ie jedino korisno po nas da carinske unije nestane.

IL Rđavi šansi caridske unije između Austrile i Nemačke. U našem članku „Naš trgovinsko-politički položaj”

konstatovali smo da je 1931. godina donela toliko DO-

goršanje uslova i šansa za naš izvoz, da je sasvim ne-

' zavisno od arinske unije.i mnogo pre nje pitanje na-

šega izvoza postalo najaktuelnijim, ne samo екопотskim, već državno političkim pitanjem. Tome je stanju dao živog izraza g. dr. Marinković u svome govoru od 17. januara ft. g. u Ženevi, tvrdeći da nas ni malo ne plaši pretnja buduće katastrofe, pošto je ona za našu poljoprivredu već sada nastupila. On je naš položaj uporedio s onim seljaka, koji seče šumu od nevolje. Šta vredi njemu govoriti da mladu šumu treba čuvati, jer će u budućnosti imati veće koristi? |

Prema tome nameće se pitanje koje su trgovinskopolitičke kombinacije mogućne radi pobolišanja našeg trgovinsko-političkos položaja. Toga radi pre svega moramo da prečistimo pitanje budućnosti ausfro-nemačke carinske unije.

Mi smo u pretprošlom broju dali izraza mišljenju da je austro-nemačka carinska unija teško izvodliiva uz opoziciju Francuske i Čehoslovačke. Nemci sti bili rđavi političari. „Frankfurter Zeitune” od 11. pr. m. veli da ovde nije reč o pravnim pitanjima ni o zamerkama zbog

ela iglu lw Blb|miu\ln|sw\H s u ujo!BinjWu BiBiW gula Bis a)B B|W_B|c{mlnjS'GjBBig api piisjejn пиона нмијнининнивиненинвинивиннааннинининанин инаннинина еј не вани чије n

: ТРГОВАЧКО ОБАВЕШТАЈНИ ЗАВОД А.Д. :: НАЈВЕЋА ИЗВЕШТАЈНА ОРГАНИЗАЦИЈА НА СВЕТУ :

НРЕЂЕ

кК. С. ром г СО.

пизазана мквиннавимн чакгпвпишим

Кнез Михајлова 39.

з

=

ЗАТРЕЂ

Бериславићева 7.

БЕОГРАД

n а = u o a

нве ви: | ~ i ” ваовевппнвннивинлнионливииортоолао взџихиоолихнипгвизезввпанитадваллванаоиноффевловпуровововокаровввенрвоавиолоненацром