Narodno blagostanje

25, април 1931.

im usluge plaćaju vinom. Tako n. pr. nadnica poljoprivrednih radnika iznosi 2—4 litra vina. Tako isto agronomi za svoje usluge dobivaju od vinogradara vino u određenim količinama.

— Po novom zakonu wu Francuskoj mlinovi i соу brašnom obavezni su da fačno obaveštavaju Ministarstvo poljoprivrede ne samo o količini uvezenog brašna na lageru (kao što je to predviđao dosadanji zakon), nego i O količini stranog brašna primešanog domaćem pre mpuštanja na tržište. Radi boljeg nadzora provešće se reorganizacija kontrolnih organa.

САОБРАЋАЈ

— У току овог месеца Прво Дунавско Паробродарско Друштво отвориће експресни саобраћај за путнике и експресне пошиљке између Беча—Братиславе—Будимпеште—Београда и Ђурђева. Вожња ће се вршити по два пута недељно узводно и низводно.

— На конференцији претставника Министарства саобраћаја, финансија, трговине, индустрије и социјалне политике, Коморе за Трг. обрт и индустрију у Загребу и Љубљани, градова Сушака и Бакра и привредних установа са Сушака, која је одржана 16. и 17. о. м. констатовано је следеће: 1) да је Сушак наша најјача транзитна лука на Јадрану и да је на кулминацији преоптерећена, а међутим не прима сав наш и међународни транзит који је упућен на њу. Предвиђа се да ће тај промет још више порасти чим се изради железнички спој Кочевје Сушак; 2) да је оваква ситуација на Сушаку врло штетна за наше политичке и економске интересе, а нарочито по интересе нашег домаћег радништва; 3) да је апсолутно потребно створити могућност даљег развитка овог промета, што ће повољно утицати на побољшање нашег паробродарства, које је сада у тешкој кризи и 4) да се као резултат горњега намеће неопходна потреба рационалног подизања хрватско-приморског лучког система, који сачињавају луке Сушак, Мартиншчица и Бакар. На основу ових констатација конференција је донела резолуцију у којој се тражи, да се што пре приступи изградњи царинских и слободних магацина у Сушаку, да се изврши железнички спој Мартинчице са Сушаком пругом, да се доврше радови у Бакру и да се изгради дефинитиван план лучког система Сушак—Мартиншчице— Бакар, који би се реализовао у етапама. Господа су лепо ранжирала ову ствар.

— U Sarajevu je u prošloj godini bilo 3,673.072 telefonska lokalna razgovora (što znači 10 hiljada na dan ili 400 razgovora na sat odnosno 7 razgovora na svaki minut). Privatnih međunarodnih razgovora je bilo 151.716 (preko 400 dnevno ili 17 razgovora ha svaki sat). Najviše je međugradskih razgovora obavljeno u mesecima julu, avgustu i septembru. Zatim tranzitnih telefonskih razgovora je bilo 20.860. što se telegralskog saobraćaja fiiče svega je odaslano i primljeno 295.300 depeša (primljeno 156.918 a odaslano 138.312). Ovaj saobraćaj je bio najači u septembru.

ТРГОВИНА

— U Madžatrskoj smatraju kao jedini izlaz iz teške Žitarske krize zavođenje monopola. Otpor privatne trgovine je tim slabiji, što je ovih dana likvidirala najveća privatna žitarska firma Štraser i Kenig, o čemu smo javili. Govori se da će jedno od afiliranih preduzeća privilegovanog društva „Futura” preuzeti monopol.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 265

СПОЉНА ТРГОВИНА

— На основу предлога закона о општој царинској тарифи, Министарство финансија је донело одлуку да се за робу пољског порекла примају само уверења која су легализована од стране наших дипломатских и конзуларних власти у Пољској.

ЗАДРУГАРСТВО

— Задружна матица у Сплиту одржаће 28. априла у Сплиту четврту годишњу скупштину; том приликом, а одмах после скупштине, приредиће се задружна конференција, са следећим предавањима: Др. И. Цико говориће о организацији штедње путем задруга, инг. Ф. Табаин о винској кризи .са пољопривредног гледишта, г. М. Лерваци о винској кризи са трговачког гледишта, г. Славко Радица о организацији робног пословања и г. С. Лукас о задружним домачинским течајевима.

КОЊУНКТУРА

— Dok je nemi Нит u Evropi skoro potpuno iščezao, potisnut od tonfilma, u Americi se on još dobro drži. Od 21.727 bioskopa, 8.209 ih je, koji prikazuju isključivo neme filmove. U poslednje vreme je 4627 kina zatvoreno zbog finansijskih teškoća. Interesantno je da samo 2435 kina pripada velikim filmskim koncernima, a ostatak pojedinim preduzetnicima.

— У Норвешкој је 43.000 радника рударске, гвоздене и текстилне индустрије ступило у штрајк, јер не пристају на смањење надница. За све време штрајка влада је забранила точење алкохола.

ПРОФЕСИОНАЛНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

— У Паризу ће се одржати 20. и 21. маја 0. г. први међународни конгрес кобасичара на позив француске кобасичарске федерације. На дневном реду су ова питања: 1) унификација царинских тарифа; 2) Олакшање увоза и извоза кобасичарских производа и 3) Ветерарско-санитарна инспекцијаг меса. Позвани смо и ми да учествујемо.

__ Загребачка секција Удружења југословенских инжињера је одржала 19. о. м. своју годишњу скупштину. Рад ове установе која броји 540 чланова је био веома обилан у прошлој години, нарочито онај на закљућењу и то на доношењу грађевинског закона, закона о електричној привреди, закона 0 искоришћавању водних, снага о обртима, о општинама, уметничким академијама и т. д. Секција је обратила особиту пажњу на остварењу регулационог плана града Загреба. Од сталешких питања секција се бавила питањима запослења, осигурања и заштитом инжињерске титуле. Управа ове секције поред многобројних предавања и свог стручног „Техничког листа“, примила је на себе да организује изложбу југословенских архитектских радова на интернационалној изложби у Будимпешти.

из ПОСЛОВНОГ СВЕТА

Skupštine.

25. IV. Konopac, d. d. za industriju i trgovinu brodarskih i ribatskih potrebština, Sušak (redovna).

26. IV. Obrtna zadruga za štednju i pripomoć, Pitomača (redovna). — Pisanice, d. d. za eksport jaja i živadi, Karlovac (redovna).

28. IV. Jugoslovenska tekstilna tvornica Braća Honcier d. d., Zagreb (redovna).

U hotelu „„,Splendiđ” sobe su vrlo čiste; svaka soba ima toplu i hladnu tekuću

vodu i centralno grejanje. Р U hotelu „Splendid” cene su vrlo ume-

rene: soba sa 1 krevetom od din. 40 99 5 do 70, soba sa 2 kreveta od d. 60—100. 7

LEND

2 K O G R A D

Ko samo jedanput odsedne u hotel

66 „»Splendid” uvek će posle odsedati u

| njega, jer se u njemu ima najveća udobnost i nalazi se u centru varoši,

– зргоси Dvora, Brianova (ranije Dvorska) ulica br. 5. — Telefon: 29-44.