Narodno blagostanje

Страна 264

— lndija je uspostavila 66%-nu carinu na pšenicu, čime je u prvom redu pogođena Rusija.

— Mađarski trgovinski pregovori sa Austrijom i Italijom prekinuti su. Delegacije su se vratile u Budimpeštu da referišu vladi i privrednim pretstavnicima o rezultatima dosadašnjih pregovora.

КОМУНАЛНА ПОЛИТИКА

— Prema statistici beogradske vatrogasne čete u Веостади је од 1919. с. do kraja 1929. bilo 2.544 požara i 1.661 zapaljeni dimnjak (sa štetom od 69.002.200 dinara). U prošloj godini bilo je 145 požara i 141 zapaljeni dimnjak, sa procenjenom štetom od 10.077.200 din.

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

— Ovih dama je austrijska vlada podnela parlamentu predlog za reformu socijalnog osiguranja, kojim se između osta– log uspostavlja i osiguranje u starosti i invalidsko osiguranje. Povećanje izdataka bi se pokrilo smanjenjem potpora i upravnim merama, što bi se bolesnička osiguranja i ona protiv nesretnog slučaja fuzionirala. Predlog nije primljen, jer se radničkim partijama nije svidelo smanjenje potpora, dok su ga partije poslodavačke odbile |er im se njime nisu smanjili socijalni terefi. Ministar socijalne politike g. Reš je zbog toga dao ostavku. Njegov portfelj je privremeno preuzeo Savezni kancelar Ender.

ИНДУСТРИЈА

— Po zakonu protiv teestova u Americi je državni tužilac zatražio da se raspusti Suger Institut, u kojem se nalazi Amenican Sugar Relining Co. i 49 drugih velikih šećernih rafinerija. Tako isto po zahtevu državnog tužioca sud u Njujorku osudio je Fox Film Corp. da proda iz svoga portfelja akcije drugih tri velika filmska društva: Loews Inc., Metro GoldwinPictures. Društvo namerava da otstupi akcije, koje su u pitanju, novom društvu Film Securities Co., koje hoće da osnuje, da bi tako izigralo Claytonov zakon o {frestovima. Sud je ovlastio državnog tužioca da preduzme korake pri najmanjem pokušaju za smanjenje ili uklanjanje konkurencije.

— У Суботици је одржана 15. о. м. скупштина произвођача безалкохолних пића из Дунавске бановине, на којој су говорници подвукли, да је бановинска такса на ова пића, а нарочито соду, несношљива, тако да су ова често скупља од алкохолних. Исто тако је расправљано питање уклањања конкуренције као и питање набавке угљене киселине по повољнијој цени. На овој скупштини основан је Савез произвођача безалкохолних пића Дунавске бановине у циљу заштите и остварења горњих жеља произвођача.

— Fabrika automobila Pežo neće za prošlu poslovnu 20dinu davati dividende iako čista dobit iznosi 40,5 mil. franaka (89 mil. din.). Ova će biti upotrebljena na oipise i povećanje rezerva. Uzrok tome je veliki gubitak od 61,4 mil. (136 mil. din.), koji je društvo pretrpelo zbog kraha banke Ustrik, čijem koncernu je pripadalo. Da se uopšte moglo održati ima najviše da zahvali svome velikom preokretu u fabrikaciji. Ono proizvodi skoro isključivo mala G-cilmderska Која tip 1930., vrlo praktična i lepa, koja na svim svetskim tržištima vrlo dobro prolaze. |

— Удружење трговаца и индустријалаца у Новом Саду је упутило претставку Министарству финансија, у којој моли да се повиси увозна царина на специјалне ка-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

· Бр. 17

росерије за аутомобиле, пошто је индустрија ових код нас толико развијена да задовољава домаће потребе.

._— Uz sudelovanje Standard I. G. i Royal Dutch Shell osnovano je društvo International Hydrogenation Patents Co. Ltd. sa sedištem u Vaduz, Lihtenštajn. Ono je preuzelo patente za desfiliranje uglja i prečišćavanje teških mineralnih uglja, kao što je to dato društvu osnovanom krajem prošle godine u Americi od 1. G. Farbenindustrie i Standard Oil of New-York. I amerikansko i novoosnovano društvo baviće se zasada u Vveсој meri samo preradom teških ulja, jer se destilacija (hidriranje) uglja po novom patentu пе тепшга. Ipak je uzeto u obzir u slučaju da ga neka od država koje uvoze ulje, htedne subvencionirati, kao što je m. pr. slučaj sa Engleskom. Englesko brodarstvo traži ovih dana da država subvencioniše hidriranje, destilaciju uglia, jer bi tako postalo potpuno nezavisno od inostranstva, od kojeg dobiva naftu. (Kako je poznato veći deo engleski brodovi lože se uljem). Koristi bi imala od toga i industrija uglja, jer bi se rešila svojih velikih rezerva a osigurano bi joj bilo stalno zaposlenje.

ПОЉОПРИВРЕДА

— У Министарству пољопривреде је завршен рад на пројектима Закона о пољопривредним школама и Закона о пољопривредним коморама. Идућег месеца одржаће се у Министарству конференција пољопр. стручњака на којој ће се претресати оба пројекта, у циљу дефинитивне редакције ових закона.

— Danski buter nofira danas jedva 200 kr. (3000 din.) od 100 kilograma. Usprkos vanredno jeftinoj ceni ı poznatom kvalitetu sve se slabije kupuje na engleskom tržištu zbog jake konkurencije engleskog kolonijalnog butera. Ovaj se u poslednje vreme baca u ogromnim količinama na tržište. To izaziva sve jače srozavanje cene.

— U Rimu je održana godišnja skupština Confederazione degli Agricoltori, kojoj su prisustvovali Ministar poljoprivrede i sekretar fašističke partije. Na ovoj konferenciji se svake 20dine utvrđuje godišnji program rada talijanske poljoprivrede. Za najvažniju tačku programa budućeg rada smatra ona Omogućenje poljoprivrednicima dovoljno zarade. I ako je u programu vlade da današnji nivo cena dovede u odnos 4 : 1 prema predratnom, poljoprivrednici ne uspevaju da dobiju ni trostruku predratnu cenu za svoje proizvode, dok za mnoge potrebne artikle plaćaju cene koje su iznad propisanog odnosa. Musolini je preko svoga izaslanika dao izjaviti, da smatra svojom zadaćom smanjenje poljoprivrednih, specialno vinarskih poreza, koji državi donose godišnje 1,8 milijardi lira (5,4. milijardi din.) Poljoprivrednici mogu, kaže on, postići bolje unovčenje svojih proizvoda samo putem zadrugarstva. Zbog toga će on nastaviti forsirano rad na organizaciji poljoprivrednika. Druga važna tačka programa je učvršćenje cena žita, u prvom ređu kukuruza i pšenice. Vlada je obećala da će povisiti carine na kukuruz i stoku za klanje. |

— Pošto ni poslednja mera čehoslovačke vlade za pomoć proizvođačima lana nije pomogla (po ovoj se liferanti Ministarstva za narodnu odbranu obavezuju da će kupovati i prerađivati samo domaći lan), vlada ima nameru da provede radikalno smanjenje površine za obradu. Pri tome će se imati u vidu, da se proizvodnja što više smanji i modernizira, a da se u toliko kvalitet popravi.

— U vinopradarskim krajevima Mađarske vlada tolika nestašica novca da su poljoprivrednici primorani da učinjene

OC TS ODO ENE IPITRUU EO KIA OPE KOE EKO E OKO

Љубљеанеа Шеленбургова бр, 7. ТЕЛЕФОН 5-78

Телеграми ШЕОДОВКА, Љубљана Телефони: 29-36 к 27-37

А, Д. ПРЕЂЕ ШКОДИНА ФАБРИКА У ПИЛЗЕНУ

Заступништво Београд, Киез Миханлов Венац 13-14

израђује сва пројекте ш шаље ша зехтав своје стручна мшижењоре

Загреб. Рачкога бр. 2

Телеграни: · ШКОДА — Загреб Телефон 41-97

"Телеграни: ШКОДА Београд