Narodno blagostanje

Страна 268

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 17

— U Poliskoj je osnovan državni fond za unapređenje izvoza poljoprivrednih i industrijskih proizvoda sa glavnicom od 15 miliona zloti (050 mil. din.). On će preuzimati garantije za obaveze ustanova, koje se bave finansiranjem i osiguranjem izvoza, zatim 50%-ne garantije prema pojedinim izvoznicima od potraživanja na strani.

— U Italiji je broj nezaposlenih opao početkom ovog meseca za 56.0000 prema stanju u februaru i iznosi 709.000.

— U čehoslovačkoj je povišen dodatak carini na svinje od 273 na 284 krune (458 odnosno 477 din.) na 100 kg.

— Ža pretsednika Saveza banaka u Čehoslovačkoj izabran je F. Tomanek, direktor Zemske banke, za potpretsednika F. Hitil, direktor Anglo-čehoslovačke i Praške kreditne banke i O. Frajnd, direktor česke Union banke.

— Humunski proizvođači naite zatražili su od vlade da preduzme efikasnije mere protiv ruskog dampinga, između ostalog, da se rumunskoj petroleumskoj floti zabrani prevoz ruske nafte.

— Austriska vlada obavestila je pretstavnike zainteresovanih država da će sporazumno sa Nemačkom privremeno prekinut: pregovore o carinskom savezu sa ovom i da će ih na-– staviti tek posle Ženevske konferencije u maju.

— Međunarodna hipotekarna banka u Amsferdamu, koja stoji najviše pod uticajem grupe Lazard Frčres iz Pariza, namerava da preduzme u maju ov. zg. jednu veću emisiju. Ovu će plasirati u Francuskoj, Švedskoj, Engleskoj i Holandiji. Prinos će upotrebiti na davanje kredita Srednjoj i Južnoj Evropi. Tako bar javljaju novine,

— Џ Магзам! је 18. o. m. otvorena mađarska izložba vina. U isto vreme je jedna veća grupa vodećih mađarskih privrednika i naučnika posetila Poljsku.

— Poljska je vlada rešila da se plate dežavnih činovnika snize za 15%.

— Dva najveća francuska brodarska društva Compaznie Generale Transallantique i Chargeurs Rćunis sklopile su jednu mteresnu zajednicu uz očuvanje pravne samostalnosti. Oba društva raspolažu sa 1,4 mil. brutoregistertona t. j. sa 40% celokupne francuske tonaže.

— Министарство социјалне политике је одобрило Сплитској општини кредит од 5 мил. динара за израду водоБода. — У фабрикама хемиског треста И. Г. фФарбениндустри у Хехсту код Берлина откривена је међу комунистичким радницима организација за техничку шпијунажу, коју су Совјети издржавали. Ухваћена је велика кореспонденција између главе те организације и Совјетског трговачког заступства у Берлину. Истрага се даље води.

— У Pit noBapy је укинут окружни уред за осигурање радника.

= На иницијативу завода за унапређење спољне трговине ускоро ће се одржати у Београду међународна конференција, на којој ће се расправљати о организацији производње и трговине лековитог биља. Основаће се том приликом специјални комитет за лековито, ароматично, индустријско и слично биље,

— Друштво, које је у Турској пре држало монопол дувана, налази се већ дуже времена у ликвидацији. Ова ће потрајати још најмање годину дана. За прошлу годину исплаћује друштво 15 шилинга (195 дин,) по акцији. Своје фабрике дувана у Сирији продала је једном француском друштву за 2,1 мил. фр. (46 мил. дин.). Са Енглеском има спор због тога, што му је ова превремено укинула концесију у Ираку, Палестини и Трансјорданији. Друштво је тужило. Енглеску суду за обештећење.

= Од 13. до 27. септ. 0. г,. одржаће се у Солуну М! Међународни сајам узорака,

— Конзорциуму за подупирање курса турске фунте потребно је месечно 300.000 т. фунти (7,8 мил. дин.) страних девиза. Међутим пошто конзорциум данас располаже само са 523.000 тур. фунте у девизама, депонованим код Отоманске банке, то ће он, ако се не поправе услови извоза, убрзо, а најскорије почетком јуна морати заграбити у властита сретства ради одржавања курса фунте. Његов девизни сток износи 1,2 мил. фунти (31 мил. дин.). У оптицају се налази данас 5,3 мил. фунти, покривено девизама. Катастрофално погоршање привредних прилика у Турској види се најбоље по наглом смањењу девизних резерва конзорциума. још крајем јануара износиле су 1,176.000 (30,5 мил. дин.), а данас, као што споменусмо, износе 523.000 и сваким се даном смањују. Извоз јако страда због руске конкуренције на страним тржиштима. То специјално важи за грчко тржиште аграрних производа. Трговински уговор са Русијом даје овој могућности да врши несметано дампинг и на унутарњем турском тржишту и тиме угрожава и многе индустријске гране.

— Министарство финансија је одобрило уговор између Осјечке градске општине и београдске фирме Франк за асфалтирање 70 осечких улица. Радови ће коштати преко 11 мил. динара.

— У Загребу је одржана 10. о. м. конференција Савеза купалишта (секције минералних вода) на којој је расправљано о продаји минералних вода, о њиховим рекламама, бановинским таксама и о другим важним питањима. Резолуције по овом питању биће предане надлежнима.

— У просторијама Трговачког дома у Загребу је одржана конференција претставника свих приморских градова, на којој је основан Савез приморских клубова, са циљем унапређења целог Приморја. Овај ће имати секције у свима местима наше државе где има примораца.

— На територији Осјечке берзе рада било је од !. јануара до 1. априла тек. год. 1.657 незапослених особа.

— У Марибору ће се одржати 10. и 11. маја о. г. 1. винарски конгрес на коме ће се поднети ови реферати: општи преглед нашег винарства; извоз вина у иностранство и обнова винограда. Донесене резолуције ће се упутити надлежнима.

— У Загребу ће се од 25. априла до 4. маја о. г. одржати велика изложба аутомобила, мотоцикла и бицикла. Затим ће се одржати ХУМ специјални сајам пољопривредних машина као и VI изложба живине, кунића, голубова и холандског цвећа.

Изложба ће се приредити у просторијама Загребачког збора.

— Овогодишњи међународни сајам узорака у 3: гребу одржаће се од 29. авг. до 7 септ.

— Ca пролећем, које наступа, појављује се за Пољску понова важно питање печалбе. Сваке године у пролеће емигрира 100.000 пољопривредних радника тражећи зараде у свету, у првом реду у Источној Немачкој. Тамо је на великим газдинствима пре рата сваке године било запослено просечно 300.000 пољских радника. Тај се број смањио на 80.000 прошле године. Ове године ће вероватно износити не више од 35.000; узрок томе је машинизирање пољопривреде и огромна незапосленост у Немачкој. Последњих година су пољски печалбари увозили у јесен преко 65 мил. злоти страног новца (412 мил. дин.).

Потребан нам је добро писмен и вредан сарадник.