Narodno blagostanje

25 април 1531. |

ВАЗНО | i

— Izgleda da Čikago ima ozbiljnu nameru da obračuna sa svojim banditima. Tim više, što su i oni sami počeli sa me- | đusobnim obračunavanjem na veliko. Dosadašnji pretsednik . čikaške opštine Tomsen bio je banditski eksponent, to ie bila javna tajna, zbog čega se dugo nije niko usuđivao da ga goni. ı A on je, razume se, štitio bandite. izgleda da je nesloga između | vođa AL Kapone i Dajemonda bila uzrok да је Tomsen iznenadno propao na ovim izborima, i na mesto njega izabran Čermak. Ovaj je počeo odmah sa prečišćavanjem.

— Govori se da čehoslovačka vlada namerava zaključiti jedan zajam od 3 milijarde kruna (4,9 milijardi dinara), pošto investicioni zajam od 1,3 milijarde kruna (2,2 milijarde dinara) nije zadovoljio finansijske potrebe državne uprave. Jedna роlovina zaima bi se plasirala u inostranstvu.

— Misli se da će se pretsednik United Steel Corp. James A. Farrel uskoro otstupiti i da će na njegovo mesto doći Lamont Hughes, pretsednik Carnegie Steel Co., koji gornje društvo kontroliše. — Nova banka za finansiranje spoljne trgovine u Americi, o čijem smo osnivanju javili, zvaće se Federal International Banking Corp., za pretsednika imenovan je St. Jean. između ostalih sudeluiu u osnivanju i General Electria, kao i Internacional Harvester Co.

— U Parizu je osnovana firma Gillette Reunies sa 4,28 mil. fr. (9,4 mil. din.) glavnice.

_ — Румунско Министарство финансија је упутило циркулар свима пограничним станицама којим се наређује, да сва инострана роба за Румунију, из било ма које земље, мора бити пропраћена уверењем о пореклу, а које треба да је визирано од румунског конзулата.

__ Прошле недеље одржана је на Цетињу конференција директора банака, на којој је расправљано питање свижења камате. Није донесен још никакав закључак.

— Предрачун града Крижевци предвиђа расходе на 3.058.509 дин., а приходе на 2.656.589 дин. Мањак од 402.000 дин. надокнадиће се градским прирезом.

— У Београду ће се ускоро одржати конференција интересената за оснивање једне задружне централе за извоз јаја.

— Централа индустријских корпорација је упутила претставку Министарству социјалне политике и народног здравља у којој моли да се сазове анкета, на којој би се расправили конкретни предлози у питању приноса за случај несреће према таблици опасности која је додана предлогу закона о социјалном осигурању. Централа предлаже да на овој конференцији учествују претставници Мин. соц. пол., њеног послодавачког одбора и претставници Средишњег уреда за осиг. радника.

— У Београду ће се одржати 27. о. м. пленарна седница Земаљског савеза занатлијских удружења и еснафа.

— У Сплиту ће се одржати 24. и 25. маја, о. г. конгрес банкарских чиновника из целе државе. Истовремено одржаће се и конгрес савеза приватних намештеника Jyгославије. — „Јутарњи Лист“ јавља да ће се Винковачка штедионица фузионирати са Српском кредитном банком д. д. у

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Вуковару.

Страна 261

—_ За грађење царинских објеката у Осијеку предвиђена је сума од 1.808.200 динара.

— Аустријско савезно Министарство за пољопривреду је забранило почев од 28. о. м. увоз једнокопитара из свих области наше Краљевине у којима влада сточна болест сакагија (Бачка, Банат, Срем и Славонија).

__ У Новом Саду пе се подићи нова царинарница, која Be коштати 4 мил. динара. За уређење дунавског кеја општина је предвидела у овогодишњем буџету 2 и по мил. динара.

__ За подизање радничко-исељеничког дома у Сушаку предвиђена је сума од 2.100.000 динара.

— Привредна банка д. д., у Бачкој Паланци претвориће се 26. о. м. у филијалу Српске банке у Загребу.

— Окружни уред за осигурање радника у Теслићу је у овогодишњем буџету предвидео суму од ј и по милион динара за подизање болнице и станова лекара.

— Загребачка општина је ступила у преговоре са претставницима загребачких банака за закључење једног летећег инвестиционог зајма од 170 мил. динара. Овај би се употребио овако: за путеве и канале 35 мил. динара; за довршење клаонице 42 мил. динара; за подизање школа, дечијег дома, дечијег склоништа и склоништа за незапослене, за здравствену станицу, здравствене установе и набавку земљишта 25 мил. динара и 40 мил. динара за отплату летећег дуга синдикату загребачких новчаних завода.

— Буџет прихода Цељске општине за 1931/32 г. износи 6.617.873 динара. :

— Od 1920. do kraja 1930. godine porastao je broj stanovništva Mađarske od 7,989.000 na 8,683.000 +. |. %. Za to vreme je Budimpešta porasla za okruglo 210.000 ma 1,420.000 stanovnika.

— Pariski ugovor o istočnim reparacijama, zaključen u

_ aprilu prošle софте, ган стап i od Francuske. Time on stupa

na snagu.

_— Stanovništvo Evrope pokazuje prema 1929. godini u glavnome porast broja tođenih. Jače opadanje rođenja nastupilo je skoro jedino u Nemačkoj. Na 1000 stanovnika rođeno je žive dece:

1929. 1930. Nemačka 18,4 17,9 Engleska 16,3 16.3 Francuska 18,2 18,3 Halija 25,2 26 Mađarska 18,2 15,4 Čehoslovačka 23 23,1 Poljska 327 ' 33,3 Španija 30,4 30,2

— Izvoz Rumunije 1930. godine opao je od 8,9 na 8.5 milijardi dinara, dok je po količini porastao za 30%. Uvoz je iače opao, od 8,9 na 6,7 milijardi dinara.

— Vatikan je izdao seriju kovanog novca i to od 100 i od 20 lira zlatni sa papinim likom, od 20 i 5 para srebreni i sitni nikleni novac. Serija ima u glavnom numizmatičku vrednost i prodaje se и Котрјента род зкире раге.

— Letonske seljačke organizacije rešile su da svoje pOtrebe u mašinama pokrivaju isključivo u Poljskoj. Poljska štampa tumači to kao reakciju na povišenje nemačkih carina.

есеја а ааоиина на нпнавв јави капоапинини-- зЕзвиввенневвавии асинанен ен - везе на 55 54 АНЕ

ФРАНЦУСКО СРПСКА БАНКА JJ}

У БЕОГРАДУ И ЊЕНЕ ФИЛИЈАЛЕ

по НАЈПОВОЉНИЈИМ УСЛОВИМА

Доларске 79, Облигације Пржавне Хипотекарне Банке 1927. год, «Селштмевии 0) Доларске 79, п 89, Облигадије Државног Спољног Зајма од 1922. године (РлејОЊ

21/; 9/, Обвезнице Ратне Штете (КАО И СВЕ ОСТАЛЕ ОБЛИГАЦИЈЕ КРАЉ. ЈУГОСЛАВИЈЕ)

auMuapngppHdnagnmaBHBDHHBBunuBBBHBHGHDRE E