Narodno blagostanje

Стрена 278

našnje privredne depresije, dok u Americi, gde je protekcionizam dostigao vrhunac, sve više uzima maha struja da je slobodna trgovina jedini izlaz iz depresije. Razlika je samo u tome da poslednje gledište zastupaju ekonomisti, a prvo političari.

На годишњој скупштини професионалних шофера одржаној 23. апр. у Београду претседник је покренуо питање о висини таксе за вожњу аутомобилом. Данас је „такси“ у целоме свету демократско преносно сретство за људе и ствари. И раденик у другом свету долази релативно чешће у положај да употреби такси. Ми станујемо на Топчидерском брду и за последње две године није било ниједног странца, који је дошао нама у посету (а међ њима је било и грађана најскупљих земаља као што су Америка, Шведска и Енглеска), а да се није жалио на претерану висину таксе за аутомобиле. Београд је једна од најсиромашнијих престоница, а има највише таксе за аутомобиле. Високе таксе дејствују прохибитивно. Оно што нису могле годинама да разумеју разне јавне администрације, а нарочито управе железница, трамваја и т. д., то не могу да разумеју ни београдски шофери, наиме да смањење таксе за 50%. мора у року од године дана најдаље да повећа употребу аутотаксија за 60% најмање. Г. претседник је казао да је данашња тарифа из 1927. године, кад је Београд био покривен турском калдрмом, док је он данас сав под асфалтом. Међутим он није казао да су цене у Београду пале за 40—50%. Претседник је поред тога истакао да професионалним шоферима праве опасну конкуренцију београдски богаташи са својим луксузним аутомобилима. Тако се на неким станицама, вели он, могу видети кола од 180.000 динара. Чак једна бабица има свој аутомобил, којим вози уз награду. Тим поводом предлаже он да се створи нарочити тип аутомобила за Београд. Ми мислимо да то не би било потребно, али је свакако неопходно потребно, да и ти непро-

У

Ауто-таксе

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 18

фесионални возиоци плаћају порез на обављање аутомобилског подвоза у Београду.

Данас у Београду износи нормална такса за вожњу у границама реона 15 динара за првих 800 мет. и 8 динара за сваки даљи километар. Претседник предлаже снижење основне таксе на 10 дин. а допунске на 6— То би значило 30% укупно снижење.

пе Прошле године скинута је извозна царина на уљано семе, Уљано семе како би се произвођачима осигурала цена светског па-

ERA

| ритета. Пре једно месец дана упутила је скопска Трговачко индустријска комора претставку Министарству трговине и индустрије у којој тражи увођење увозне царине на уљано семе, јер наводно има у Јужној Србији непродато око 860 вагона мака. Тим поводом је Министарство сазвало пре кратког времена анкету, на којој је индустрија утврдила, које су резерве мака далеко мање (са. 250 вагона) и преложила, да се на лицу места комисијом установи права количина семена и у чијим се рукама налази, јер су трговци, који су се зашпекулирали у маку изнели нетачне цифре. Индустрија је даље изјавила да је купац за сваку количину. На истој анкети доказано је, да је и уз данашње цене рентабилитет уљаног семена далеко већи од ма које житарице. А свако поскупљење сировине значило би немогућност даљег рада у индустрији јер је данашња висина увозне царине на уље минимум заштите, која јој је потребна.

Чак и кад би цене уљаног семена биле недовољне, не би се могло приступити мерама, које би угрозиле опстанак индустрије уља, чије је развиће све до данас било у програму наше индустриске политике. А још мање би се могла уводити царина на уљано семе кад је рентабилитет те културе при данашњим ценама изврстан.

"Трговац семеном је најмање интересантан с гледишта економске политике.

ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА

НОВЧАРСТВО

— Banca diftalia od 1. maja neće plaćati kamatu па uloge privatnih lica. Bankama će :ukamaćivati uloge sa 1%, a raznim socijalnim ustanovama sa 2%.

— U Londonu je osnovan First British Fixed Trust. Glavnica iznosi 3,97 mil. funti st. (1,0. milijarda din.) i podeljena na 1280 udela, od kojih se svaki deli na 2000 manjih delova, čija je cena 31 šiling po komadu.

— Ових дана једна група холандских банака емитује зајам Холандске владе, који у целости износи 208.725.000 форината (46 милијарди динара). Прва транша је 108,8 мил, (2,4 милијарди дин.), од чега је 68,9 мил. већ пласирано. Камата износи 4%, емисиони курс 99 и по. Првенство при упису имају имаоци облигација 5%-ног зајма 1918. год.

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ

— U prošlom broji šmo javili da je Zagrebačka opština odlučila da zaključi zajam od 170 mil. dinara. Ministarstvo finansija odobrilo je međutim opštini da zaključi zajam od 90 mil. dinara i to kod žagrebačkih banaka.

-- Sarajevska opština odlučila je, da zaključi kod Gradske štedionice zajam od 15. mil. dinara, koji bi se u glavnom upotrebio za podizanje osnovnih škola.

— Varaždinska opština je rešila da zaključi konto-korentni zajam od 5 mil. dinara i to 3 mil. kod Opće štedionice ı 1 mil. kod Gradske štedionice u Varaždinu. Preostali peti milion opština će uzeti po pola od oba zavoda u slučaju potrebe.

— Буџет кавадарске општине за 1931./32. г. износи 2.090.668 динара.

— Американски буџет за 1931./32. годину је за 315 мил. дол. (17,6 милијарди дин.) мањи него овогодишњи. Највећа уштеда проведена је на фармерској помоћи, која је у невом буџету за 180 мил. дол. (10 милијарди дин.) мања. Износи 160,87 милиона дол. (9 милијарди динара), Целокупни буџет за 1931./32. год. износи 4,119 милиона 230.649 долара (230,7 милијарди дин.).

— На вест да је влада у Шпанији поништила Морганов кредит од 60 мил. дол. (3,36 милијарде дин.) курс пезете је још ниже пао. Морганова група затражила је да јој се поврате оних 5 мил. пезета (31 мил. дин.), које је њен агент дао као провизију при закључењу кредита једном члану бившег режима, а чије се име засада држи у тајности,

—_ Буџет италијанског Министарства за ваздухопловства износи за 1931./32. годину 753 мил. лира (2,25 мил. JHH.).

— Ministarstvo građevina je odobrilo kredit od 2.723.156 din. za podizanje doma maloletnika u Sarajevu.