Narodno blagostanje

Страна 314

него што исте буду снабдевене, поред оригиналне фактуре још и са два преписа фактуре, који су оверени и преведени од стране фирме, која молбу подноси. У фактури мора бити тачно назначена тежина предмета, за који се тражи уверење за бесцарински увоз.

—MHMačđčžartski izvoz masti i slanine iznosio je 1929. god. 34.519 tovara, a 1930. god. 83.794 tovara; po vrednosti je manji porast zbor pada cene. Povećanje izvoza dolazi kao posledica zakona o standardizaciji iz 1929. god. (novembra meseca), kojm je uspostavljena nacionalna marka. Ovu mogu upotrebiti samo proizvođači, čiji produkti odgovaraju zakonskim uslovima proizvodnje, kvaliteta i pakovanja.

— Gečko Ministarstvo finansija izradilo je projekt zakona |

o stvaraniu slobodne zone u Pirejskoj luci, da bi tako oživelo tranzitnu frcovinu. Tako isto će biti uspostavljena i industrijska zona, čime će se industriji pružali velike carinske olakšice. Uprava zona biće poverena autonomnom komesarijatu. ·

ТРГОВИНА

— Памук. Њујоршки ниски курс памука утицао је на његову цену на свима осталим светским берзама. Незаицтересованост је општа јер је успркос пролећу изостало јача сживљавање потрошње, која би једино могла изазвати ска“ кање цена пошто се понуда због огромних резерва не може смањити. Само американски вишак памука износи данас 8 мил. бала. Стога нису могли имати већег утицаја задњи извештаји о 10%-ном смањењу.

ИНДУСТРИЈА .

— Ametrikanski Radio Korporešen namerava tokom ove i iduće godine staviti u saobraćaj veliki broj telefona, koji omogučavaju da se pri telefonisanju vidi slika sagovornika. Zasada je sa potpunim uspehom učinjen pokušaj na daljinu od 4 kilometra, ali se misli da će se pojačanom induktivnom strujom isto to moći postići i na veliku daljinu. Telefonska kabina, kojom je učinjen prvi pokušaj potpuno se razlikuje od običnih; veća je ı drukčije uređena. Govornik seda na klupu i govori okrenuvši lice zidu, na kojem stoji znak, a iza kojeg stoje aparati za prenos glasa i slike. U i sto vreme pojavljuje se na zidu slika saSovornika, dok mu megafon prenosi glas. Pretsednik Radio Corp. Sarnof, izjavio je da će novi telefon doneti sobom ogroman ražvoj industrije. Samo ne sme preuraniti sa instalacijama, pre no što se publika uveri o solidnosti ovoga pronalaska.

— Чедбернов план, који је ових дана потписан у Брислу, предвиђа изузимање великих количина шећера са тржишта. Разуме се да ће трошкови лагеровања бити знатни, Зато је план предвидео да се државама, које буду требале, омогући закључење кредита за финансирање лагеровања. У Немачкој ће на пр. 25% целокупне овог. производње тј. 6,25 мил, товара бити улагеровно, док се производња не прилагоди потрошњи. Финансирање ће вршити конзорцнум немачких банака под вођством Рајхскредитгезелшафт, Штатсбанк и Менделсон и Ко. помоћу енглеских меничних креMura у висини до 20 мил. марака (270 мил. дин.). Кредити ће се давати до 14 марака (190 дин.) од товара уз 6%. За, постојање количине за чије се лагеровање даје кредит, јамчи централна организација немачке шећерне индустрије. Кредит је дакле индиректно ломбардни.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 20

— Крајем овог месена ће се фузионисати два велика мађарска рударска друштва Петросани а. д. и Лупени а. д. Прво припада концерну Салготарјанских рудника, односно Пештанске комерцијалне банке. Главница ће бити поБишена од 820 на 1410 мил. пенга (8.2 на 14,1 милијарди ДИН.).

— Грчка настоји да што јаче развије своју индустрију, успркос високим трошковима производње, да би тиме смањила увоз и да би омогућила запослење незапослених пољопривредних радника, чији број је све већи. Постоји одредба владе, по којој се при државним набавкама узима у обзир у првом реду домаћи индустријалац, макар његова понуда била и за 20% скупља него она страног понуђача. У народу се врши жива пропаганда за потрошњу домаћих продуката. Неке домаће индустрије, као на пр. она железне конструкције успевају да се уз субвенцију доста добро држе, док се друге успркос помоћи налазе у тешком стању.

— Енглеска влада предложила је парламенту закон, о. субвенционирању хидрирања угља. У ту сврху припремљено је 33,5 хиљаде ф. ст. (9,05 мил. дин.) за експеририменте. Стална годишња субвенција износи 8.000 ф. ст. (2,16 мил. дин.). Поред тога разна државна предузећа и установе обавезују се на потрошњу хидрираних уља.

ПОЉОПРИВРЕДА

— Савез трговаца стоком у Немачкој обратио се влади молбом да се понова уведу увознице за извоз стоке. Тако he се олакшати стање на домаћем тржишту где су цене због превелике понуде катастрофално пале. И прешле године је преко 36.000 комада говеда извезено путем увозница, што је допринело много да су се домаће цене држале доста добро.

— У Министарству пољопривреде (оделење за биљну производњу) одржаће се 27. о. м. конференција, на којој ће се претресати прикупљен материјал за измене и допуне правилника о производњи, увозу и промету вештачких ђубрива; за израду правилника за извршење Закона о сузбијању биљних болести и штеточина; подела рада пољопр. огледних и контролних станица по реонима и, утврђивање такса за разне анализе. j

САОБРАЋАЈ

= У 1930. години опао је саобраћај на белгијским железницама. Број превезепих особа износи 236 милиона према 238 мил. 1929. год. Теретни саобраћај је опао за 10% по тежини, а за 16% по вредности. И на швајцарским железпицама је теретни саобраћај прошле године опао (за 730.000 на 18,5 мил. тона т. |. 3,8%), док је особим чак порастао за 1,1%. Особито јако је пао транзитни теретни саобраћај, за 550.000 на 3,26 мил, тона или за 14,5%.

ЗАДРУГАРСТВО |. .

_ У Сплиту је одржана 10 0. м.,годишња скупштина Главног задружног савеза у нашој Краљевини. Из статистике коју је савез израдио види се да је на крају 1930. год. било 7029 месних задружних јединица (знатно већи број по

БЕОГРАД — ЗАГРЕБ | Филнал: НОВИ САД

Телефон интерурбан Београд: 16-23, 20-02, 20-03, 16-25, 21-64,

| ОПШТЕ ЈУГОСЛОВЕНСКО БАНКАРСКО ДРУШТВО АД. Глевњника м резерње 2277.5090.000 ди јрњ«а у

"Телетрами: БАНК-ФЕРАЈН

Телефон интерурбан Загреб 5442, 5443, 5444, 5446, 5447