Narodno blagostanje

Страна 316

д. д., Загреб, основана филијала у Суботици. — Аутор Централа за ауторска права д. д., Загреб, упис ликвидације. Ћирило-Методска накладна књижара д. д., Загреб. брисање _ члана управе Јулија Хермана. — „Карбофаг“ д. Д., Загреб, овлашћен да потписује фирму Ернст Костић, члан управе. — Прва хрватска штедионица, филијала у Бјеловару, упис новоизабраног члана управе: д-ра Вилима Печића. — Трговачка банка д. д., Нова Градишка, новоизабрани члан управе Емил Слама. — Југословенска банка, д. д. Загреб, брисање члана управе Хермана Емануела. — Ланена индустрија д. де „Осијек, брисање члана управе Јосипа Фридлера из Осијека. — Новска дионичка штедионица, Новска, упис новоизабранога члана управе Марка Бадовинца. — Хрватска католичка штедиона, д. д., Нова Градишка, новоизабрани чланови управе: Иван Арић и Мијо Делајковић. __ Банка „Стара Србија“, Скопље; позив на упис акција треће емисије који ће се извршити 30. маја о. г. —. Друштво за експлоатацију горива, Београд, позив на упис нових 30.000 ком. "акција по 500 дин. — Отшшта трговинска банка а. д., Београд позив на упис нових 50.000 ком. акција по 100 дин. — Прво американско југословенско извозно и увозно друштво у Чикагу, отварање филијале на мајдану „Венчац“ код Аранђеловца под фирмом: Индустрија мрамора „Венчац“. Прва хрватска штедионица, филијала у Београду, овлашћен да супотписује фирму д-р Милета Новаковић. — Градска штедионица општине слоб. и кр. града Карловца, изабран за претседника д-р Станислав Штајнфл.

Лицитације.

= Артиљериско-технички завод. Крагујевац, 11 апр., за израду једне грађевине (5.878.955). — Технички. одељак, Цетиње 26. маја, за доградњу водовода у Улцињу (826 хиљ. 254 дин). — Трећа армијска област Скопље, 6 јуна, за подизање официрских станова у Дебру, (1.141.052). — Банска управа, Ниш, 10. јуна, за продају 7.000 ком. букових стабала у општинској шуми села Подгорца, среза бољевачког. Генерална дирекција државних железница, Београд, 10. јуна, за набавку електротехничког материјала и алата за ложионице. — Генерална дирекција држ. железница, Београд, 8. јуна, за набавку једне телеграфске централе и 10 електричнотелеграфских писаћих машина. Команда морнарице, Земун, 26. маја, за набавку 119 тона разне врсте памука. Државна хипотекарна банка, Београд, 8. јуна, за испоруку и монтажу електричних постројења у новој згради Држ. хип. банке. — Дирекција пошта, Љубљана, 27. маја, за набавку 15.000 кг. бензина и 2.000 кг. летњег ауто-уља. — Управа барутане, Камник, 15. јуна, за набавку разног материјала. —- Техничко одељење, Сарајево, 27. маја, за израду стубова за гвоздени мост преко реке Босута код Градине на банов. путу Шид— Липовац (1.677.075 дин). __ Кр. банска управа, Сарајево, 27. маја, за подизање Завода за васпитање малолетника у Сарајеву (2.723.156 дин.) — Генерална дирекција држ. железница, Београд, 3. јуна, за набавку специјалне грађе ,„Теак“. — Технички одељак, Штип, 13. јуна, за израду моста на држ. путу Штип—Радовиште—Струмица. Дирекција пошта и телеграфа, Сарајево. 28. маја, за набавку 40.000 кг. бензина и 60.000 кг. аутоуља (летњег). Артиљериско-технички завод, Крагујевац 16. маја, за набавку 1.600.000 кг. разне врсте челика, —

· Библиографија.

Савремена општина, Београд, за март-април. —- Рударски и топионички весник, Београд, април. — Саобраћајни преглед, Београд, за мај. — Југословенски предузимач, за мај. — Д-р Мија Мирковић, доцент универзитета: Трговина и унутрашња трговинска политика. __ Земљорадничка задруга, 10 мај. — Млекарски лист, за мај. —

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 20

РАЗНО ·

— Избор г. Думера за Претседника Француске Републике. На велико изненађење целога света Думер је тукао Бријана. Бријанов избор изгледао је тако сигуран, да нико није био тако изненађен као он сам. Вели се, да је јако депримиран. То је велика штета. Са гледишта интереса Европе и целог цивилизованог света много је боље да г. Бријан задржи портфељ Министра иностраних дела, но да је постао Претседник републике, јер у последњем својству он је осуђен на неактивност. Малер је ако г. Бријан буде свој пораз примио толико к срцу, да се повуче с положаја Министра спољних послова.

Новине пишу о томе, како се има да коментарише пораз г. Бријана. Као да о томе може бити какве двојбе. Његов пораз је неповерење његовој политици. То је логика човека са обичним здравим разумом и то је оно што је изазвало депресију у Француској и на страни.

— Ovih dana počinju u Ankari novi pregovori o fegulisanju turskih predratnih dugova. Dette Otomane pretstavliaju: Des Clozčres, francuski delegat. M. S. Wyatt, engleski delegat, potpretsednik Dette Ottomane; M. K. Weygelt, nemački delegat, direktor Deutsche Bank; M. Bard i Lćon Prudomme, francuski delegati.

— Broj nezaposlenih u Austriji smanjio se u aprilu za 40.000 na 260.000.

— Влада у Шпанији објавила је уредбу, по којој се износ новчаница у оптицају повећава за 200 мил. пезеса“ (1,25 милијарди дин.) на 5,183 мил. пезета.

— У Брислу је потписана међународна конвенција шећера. Потписале су је Јава, Куба, Немачка, Чехословачка, Пољска, Мађарска и Белгија. |

— Румунска влада купила је у Енглеској 2000 комада живине ради поправљања домаће расе. Испорука ће бити извршена ваздушним путем.

__ Румунска влада је решила да укине све државне режијске самоуправе, које су прошлу годину завршиле са дефицитом. Управе ће ликвидирати постепено, а ЧИНОВНИцима и намештеницима ће се плате одмах CHH3HTH.

— У Љубљани је отворена 10. о. м. велика винска изложба Дравске бановине, на којој је изложено 750 врста вина.

— Загребачка општина је дефинитивно закључила код Синдиката загребачких банака инвестициони зајам од 70 мил. динара, са каматама од 9 и по од сто.

__ У Министарству пољопривреде је отпочела о м. конференција између претставника млекарских задруга и свих среских пољопривредних референата, која се бави израдом правила млекарских задруга.

__ Земаљски савез југословенске индустрије за прераду гвожђа и метала, предао је влади претставку, у којој тражи да се у циљу јачања наше индустрије донесе што пре закон који би укинуо приликом извођења јавних радова изванредне повластице ослобођења од царина, такса и јавних дажбина за увоз материјала, који се може израдити у земљи. Затим да се спреми програм индустријског развоја земље и најзад да се донесе Закон о заштити домаће радиности.

— Министарство грађевина је наручило 33. модерна вагона за брзе возове за укупну своту од 2,8 мил. марака (37,8 мил. дин.).

—- Банска управа у Новом Саду је одобрила кредит од 1 мил. динара за подизање модерне огледне станице за испитивање пољапривредних производа. Новосадска општина је већ уступила бесплатно земљиште.

_— Винковачка штедионица фузионираће се са Ср ском кредитном банком д. д. у Вуковару, која због тога повисује своју главницу од 2 на 3 мил. динара.