Narodno blagostanje

16: мај 1931. НАРОДНО

— Javljaju iz Beča da na tamošnjem iržištu sve više raste potrošnja rumunske i ruske raži na račun mađarske, koju mlinovi kupuju radi mešanja prvim dvema vrstama, jer se time dobije bolji kvalitet. 1 ako bolja kvalitetom mađarska raž teško izdržava konkurenciju ruske i rumunske, koje su za 30 din. po tovaru jeftinije.

E 0 Aqistriii 16 0d 5.,O0M. т. snižena tarifa za Železnički prevoz domaćih svinja na 125 šilinga (1000 din.) po vagonu. Višak iroškova će železnici nadoknaditi država.

— Po novoj odredbi francuske vlade za uvoz veštačkog đubreta potrebna је naročita dozvola carinske vlasti.

— U Grčkoj od pre kratkog vremena postoji odredba, po kojoj uvezena jaja moraju nositi žig: sa nazivom države odakle potiču. Isto tako i sanduci za pakovanje. Ovoj odredbi ne podleži tranzitna roba.

— Sovjeti su u Estoniji kupili 5000 svinja za priplod. Liferacije će uslediti od 15. OV. m. do 15. juna.

— Cena buteru u Poljskoj stalno pada. U poslednjih 15 dana pad iznosi 40 groša (2,50 din.) po kg. Današnja cena se kreće između 20 i 28 din.

— Sovjeti su u Poljskoj zaključili ugovor O liferaciji 10.000 komada rogate marve za priplod. Prva isporuka od 100 hiljada kilograma žive vage već je na putu.

_— Nemački sindikat za prodaju štirka povisio je cenu та 2 marke па 27 татака (3645 din.). Posledica toga je skok cene krompira.

— Banca Commerciale HHaliana obnovila je turskoj vladi kredit od 1 miliona 1. st. (270 miliona din.) uz proviziju od pola od sto i kamatnjak od 7 i po od sto. |

— Од 15. маја о. г. успостављена је међународна поштанско-упутничка служба између Велике Британије и наше Краљевине, која ће се вршити преко Поштанске штедионице у Београду. На једну уплатницу највише се може послати 3000 динара.

— У Румунији је формиран одбор за израду статута Аграрне Банке, која ће бити ускоро основана. Састоји се од два претставника владе и 3 банака. Главница нове банке биће као што смо своједобно објавили, око 600 мил. леја (195 мил. дин.).

— У последње време је у Чехословачкој цена жита почела нагло да скаче. Влада је дозволила слободан увоз

БЛАГОСТАЊЕ бррана 311 150 вагона ражи из Румуније, а и извесан број из Немачке. Дозвола се не даје само за слободан увоз руске ражи.

— У Грчкој је са 40% снижена железничка тарифа за подвоз свежег воћа. |

| __ Како је тешка ситуација, у којој се налази бродоградња најбоље илуструје следеће. једно енглеско бродоградилишке изложило је пре извесног времена продаји новосаграђени брод. Како се дуже времена купац није појављивао снижена је цена за 27% испод оне коштања. На то је дошла само једна понуда, али којом је тражено да се цена снизи за 33%; дакле за једну трећину трошкова производње. — Федерална Пољопривредна Дирекција у Америци објавила је да се 98 и по % пшенице, коју има на складишту, налази у потпуно очуваном стању; остало 1ипо% може се утрошити на сточну храну.

— Управа Дринске бановине је решила да закључи зајам од 30 мил. динара за подизање школа у њеном подручју. _— VV Великом Бечкереку се укида Окружни уред за осигурање радника, чије се досадашње функције преносе на уред у Новом Саду и Суботици.

—_ Воскарско-медноколачарски мајстори из цело земље, чији је занат један од најстаријих, приступили су, ради заштите својих интереса, оснивању Савеза за целу државу. Конституирајућа скупштина ће се одржати 21. јуна ов. год. |

» _- Министарство грађевина је одобрило кредит од 7.118.550 дин. за довршење Пољопривредно-шумарског факултета у Земуну.

— У Варшави ће се одржати 26. и 27. о. м. међународна конференција по предмету испитивања кукурузног црва. Учествоваће и наша држава.

—- Министарство саобраћаја је одобрило повластицу за извоз пива у Албанију путем повраћаја возарине.

___ Министарство пољопривреде је доделило помоћ од 100.000 дин. произвођачима семена јаја свилобуба у Јужној Србији, који су исто тако оштећени последњим земљотресом.

— У Врховном законодавном савету је завршен претрес нацрта закона о радњама.

КОЊУНКТУРА

СТАЊЕ НАРОДНЕ БАНКЕ НА ДАН 8. МАЈА ТЕК. ГОДИНЕ.

Народна банка се налази на прагу нове ере.

Она је већ сазвала ванредни збор за 14. јуни тек,.

године, на коме ће бити ударени темељи нове организације и нове пословне политике. Шест осмина новога зајма намењено је Народној банци, а у осталом и онај део зајма, који ће се употребити за јавне радове, такође ће проћи кроз Народну банку у колико буде потребно да се за франне добију динари. Стање Народне банке на дан 30. јуна изгледаће из основа другојаче но што је данас. И формално и материјално. Формално због тога што ће Народна банка почети да издаје стања, како смо ми тражили три године и како га ми састављамо од како смо почели да излазимо, А материјално у толико што ће се велики број позиција из основа изменити, а на-

рочито оне о државним дуговима и 9 металном M.

девизном покрићу. Потребно је да се то констатује у анализи пр“

Bora стања после закљученога 7% стабилизационог зајма.

Очекујући у року од месец дана повећање девизног стока за 1800 милиона динара, сматрамо да није потребно да се упуштамо у анализу њезиног данашњег металног и девизног покрића, пошто претстоји основна промена, као што рекосмо, најдаље од месец дана. Са свим је свеједна ствар какво је метално и девизно покриће Народне банке у односу између њега и укупног оптицаја им свију обавеза по виђењу, главно је да ће у року од месец дана бити другојаће и због тога за сада прелазимо преко тог дела њезинога стања.

И остале ставне у активи и пасиви нису тако важне, пошто ће све претрпети велике промене.

Али је У толико важнија појава коју смо већ истакли у последњој анализи а која се је пооштрила у последњој недељи. То је силно смањење депозита no жиро-рачунима. У последњој недељи пад жиро депозита износи 132,9 милиона динара, тако да је укупан износ, који је остао на дан 8 маја, спао на