Narodno blagostanje

13 јуна 1931.

који је Министар примио, подноси парламенту; овај има право примедбе, али не сме у њему ништа да мења. У случају да прође 20 дана од подношења плана парламенту на вотум, свај ступа аутоматски на снагу. Карактеристика новог закона је, да он даје могућност водећим привредним круговима да своје мишљење о регулисању тржишта наметну и широком кругу продуцената путем, који смо описали. За неизвршење одредаба плана, предвиђена је новчана казна. Разуме се да између оног дела продуцената којима се организација намеће и саме организације неће сви послови глатко тећи. Зато је предвиђен изборни суд. За заштиту конзумената предвиђен је потрошачки одбор при дотичној организацији. Ради финансирања целог система организација створиће се два фонда, један за Енглеску, други за Шкотску. Први не сме премашити 10 а други 2,5 мил. ф. ст. (2,7 односно 675 мил. дин.).

КОЊУНКТУРА

— Broj nezaposlenih i Italiji smanjio se u prošlom теsecu od 709.500 na 670.350.

— Broj nezaposlenih u Poljskoj smanjio se od 380.700 u aprilu na 330.193 krajem prošlog mesečća.

ПРОФЕСИОНАЛНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

— У просторијама будимпештанске берзе, одржаће се 15. и 16. о. м. седница „Делегације средње и јужно-евч ропских берза“, на којој ће се решавати питање од заједничког интереса берза. На дневном реду су: предлог прашке продуктне берзе о вађењу мустара из робе којој је учињен приговр ради квалитета, затим реферат о стању узајамне правне помоћи код извршивања пресуда берзанских судова, Дунавски уговор, бонификације и друго.

— У Великом Бечкереку ће се одржати 14. M 15. O. M. земаљски конгрес трговачких комора. На дневном реду су дискусије о хидротехничкој служби у нашој Краљевини, о

потреби подизања домаћег обрта и о пропаганди за домаће

производе.

— На иницијативу београдских привредних организација. Завод за унапређење спољне трговине преузео је акцију за појачање телефонског саобраћаја. између наше државе и иностранства за време овогодишње извозне кампање.

Према предлогу привредних организација, ускоро ће се одржати заједничка конференција претставника организација и Завода за унапређење спољне трговине, на којој ће се изнети жеље привредника по овом питању.

— На конференцији привредника Моравске бановине, која је одржана 1. и 2. јуна о. г. донесена је следећа резолуција. За унапређење пољопривреде конференција сматра да би требало повећати број зимских течајева, установити путујуће пољопривредне учитеље за најважније гране пољске привреде, затим набавити и раздати пољопривредницима на позајмицу семење пшенице, пићних и индустриј“ ских биљака, као и побољшати цене дувану, који се слабо плаћа. Исто тако треба приликом подизања винограда пропагирати подизање истих са столним сортама и сортама способним за транспорт. Треба обратити нарочиту пажњу

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 319

на развој млекарства, као важне привредне гране у овој бановини. Зато треба омогућити оонивање, школа за мл=карство, основати у Пироту централу за куповину и прераду млека у млечне производе и увести сир и качкаваљ као оброк код војске. У циљу културног и. хигијенског подизања села треба у овима отварати здравствене установе и омогућити одржавање домаћичких течајева и сталних домаћичких школа са обавезном наставом за младеж. За унапређење трговине, индустрије и занатства, на првом месту треба спровести у свима овим гранама радиности што бољу рационализацију рада. То ће се постићи ако се обрати већа пажња на професионалну наставу и на стручну спрему под“ млатка. У том циљу требало би ове привредне гране растеретити од свих сувишних дажбина, које ометају њихов развитак. Питање о индустријском кредиту треба најхитније окончати. Специјално у погледу занатства треба: законским мерама забранити бесправан рад, помагати развој занатског задругарства, обезбедити учешће занатлијама прм јавним набавкама и у циљу унапређења пиротског ћилимарства материјално потпомоћи Пиротску ћилимарску задругу, као и што пре донети закон о обавезном осигурању занатлија у случају изнемоглости, старости и смрти.

— У Љубији је одржана скупштина рударских ралника, на којој је донесена ова резолуција: 1) да се с радом у руднику започне што пре; 2) да се што хитније приступи јавним радовима, који су одавно предвиђени, а нису још започели (изградња пута Приједор—Љубија, Љубија Стари Мајдан, изградња електричног вода од Љубије до Приједора и т. до); 3) да се у свима рудницима првенствено запосле незапослени рударски радници из Љубије и 4) да се омогући свима рударским радницима, да сачувају сва специјална права код братимске благајне и мировинског фонда.

личности

_ Poznati slovenački ekonomista g. dr. Fran Мис бег, napušta ovih dana položaj generalnog sekretara ljubljanske komore za frgovinu, Obrt i industriju. Ljubljanska je komora poznata kao savršeno organizovana i kao jedna od najagilnijih profesionalnih ustanova. To ima u glavnome da zahvali naporima i velikom stručnom znanju Dr. Vindišera, koji je više od 35 godina svog života posvetio isključivo radu oko organizacije i unapređenja slovenačke privrede. On je za slovenačku privredu a naročito za slovenački trgovački red bio mnogo više no glavni sekretar komore. Bio je njihov vođa, savetnik i zaštitnik; sve što je u slovenačkoj privredi poslednjih decenija pozitivnog ostvareno, a naročito u onim prvim teškim posleratnim godinama, učinjeno je njegovom inicijativom i пјегоvom intervencijom. Pre nekoliko godina izabrali su ga slovenački irgovci, a kao priznanje njegovih тазјцса, za predsednika slov. trgovačkog društva „Merkur”, које је рапдап našoj beogradskoj „Trgovačkoj omladini”. Dr. Vindišer napušta ljubljansku komoru, ali ne ostavlja privrede; zato je i suviše borben i agilan. Ubeđeni smo, da će on našu privredu i dalje podupirati svojim skupocenim iskustvom i znanjem. Na njegovo

mesto postavljen je dosadašnji sektetar komore 9. Ivan Mo-

horič.

БЕОГРАД _— ЗАГРЕБ Филиал: НОВИ САД

Телефон интерурбан Београд; 16-23, 20-02, 20-03, 16-25, 21-64.

ОПШТЕ ЈУГОСЛОВЕНСКО БАНКАРСКО ДРУШТВОА. Д.

ГКлеавиетиа м резерве 1277 .500.ОЉОО) лепинаајраћ

Телефон интерурбан Загреб 5442, 5413, 5444, 5446, 5447.

Телеграми: БАНК-ФЕРА ЈН