Narodno blagostanje

Страна 378

Бановим Јаругама с капацитетом од 200 мил. кил. струје годишње.

— У прошлој години Сарајево је потрошило преко 3 и по мил. куб. метара воде. Од ове количине потрошено је за кућне потребе 2.500.572 куб. м., за јавне чесме 673.000, за индустријске сврхе 367.009, за гостионе и кафане 102.440 и за потребе изван града 46.426 куб. м. воде.

ТРГОВИНА

— Како смо јавили чехословачки берзијанци најживље протестују против завођења монопола увоза пшенице, Они тврде да се умешним руковањем принудним примешањем може цена житу подићи или спустити; за то није потребан монопол. Исти берзијанци су доскора били највећи противници мешања жита, а сада су од два зла изабрали мање, Аграрци би хтели да'у монополу учествује држава са 50% а продуценти и потрошачи са по 25%.

— Према обавештењу, које је добило наше Министарство трговине и индустрије, Чехословачка влада је једним декретом, са важношћу од 1. јула о. г., извоз шећера од шећерне репе везала за специјалне дозволе.

— Министарство финансија, на основу чл. 7. и чл, 23, Предлога закона о општој царинској тарифи, решило је, да се гвоздени добоши у којима се увози бензол, толуол и ксилол, имају чл. 10. Правила о дари сматрати као признат завој.

— У Министарству трговине и индустрије потписан је правилник о контроли свежег воћа намењеног извозу, којим се могу бавити само протоколисани трговци за трговину земаљским производима, задружни савези, земљораднички савези и произвођачи воћа само за своје сопствене производе, који имају за то дозволу од централне комисије за извоз воћа. Као воће за извоз правилник сматра грожђе, свеже шљиве, јабуке, крушке, кајсије, брескве, трешње, вишње и јагоде. Воће треба да је зрело и руком брано.

Правилник садржи и одредбе о казнама. Тако ко неовлаштено извози или покуша извести воће казниће се са 10.000 дин., за извоз непрегледаног воћа казна је 20.000 дин., и за извоз одбаченог воћа казна је 50.000 дин. За сваки други покушај казна је 5.000 дин.

— У Чехословачкој држава има велике подруме који располажу огромним количинама вина. Влада има намеру да у свима великим градовима у земљи отвори државне подруме, у којима ће продавати вино. Разуме се, да ће цена бити нижа од оне трговаца вином. То би била јака конкуренција последњим, зато су они ових дана понудили влади да ће основати акционарско друштво, које ће се обавезати да држави откупи све вишкове за продају, које ће поделити међ трговце по квотама. Држава би, веле они, тиме уштедила трошкове око подизања нових подрума.

— Чехословачки извоз дрвета у Немачкој, који је пре стајао на првом месту, у првом кварталу т. г. пао је на четврто. На прво место ступила је Русија са 35.743 тона, па Америка 27.365, Финска 27.206 па тек онда Чехословачка са 23.684 тоне. То је највише последица руске конкуренције,

ИНДУСТРИЈА

— У Међународном картелу вагона понова су се појавиле размирице овај пут озбиљније природе. Ових дана је грчка хтела да поручи код поменутог картела већи број вагона, али су јој белгијски чланови картела понудили неке олакшице тако, да је лиферација поверена њима. Овако не_ лојално држање изазвало је протест свих осталих чланова

ФРАНЦУСКЕ КЊИГЕ

ЦЕНЕ НАЈПОВОЉНИЈЕ

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

| Бр. 24

| специјално Немаца, који траже од својих претставника без-

одвлачни отказ уговора.

— Поводом анкете о начину сољења рибе, која је недавно одржана у Трговачко-обртничкој комори (филијала) на Сушаку, закључено је: 1) моле се надлежне власти да што пре донесу Закон о рибарству, а на основу овога уредбу, која би тачно регулисала питање начина прерађивања, сољења, стандардизације, контроле и паковања рибе, као што се то већ одавно практикује у осталим поморским државама; 2) да се разним течајевима омогући поучавање наших рибара у најбољем начину солења, и 3) да се надлежне власти побрину, да својим подручним властима доделе стручне рибарске референте, јер без ових рибарска производња, индустрија и трговина трпе огромну штету.

— U celom svetti se komentariše vest da vodeće grane nemačke industrije, koje, kako je poznato, pripadaju dešnjačkim partijama, nameravaju da uspostave privrednu diktaturu u Neтаској. Jedan direktorium od nekoliko sposobnih ljudi izradiće plan o 7-godišnjoj sanaciji privrednih prilika. u Nemačkoj. To bi prema izjavi Krupa i Hugenberga bio neka vrsta рпугедnog Generalštaba, kojemu bi bila data sva moguća punomoćja za provođenje plana. Razume se da bi za to snosio i odgOvor–nost. Pretsednik bi bio vg. Šaht.

ПОЉОПРИВРЕДА

— Према подацима Међународног пољопривредног института у Риму ове године је у свету засејано 3,7 мил. хектара житом мање но прошле године. Не треба међутим изгубити из вида да руски петогодишњи план предвиђа ове године повећање површине засејане пшенице за 6 мил, хектара.

— Француска влада је одржала седницу на ај је расправљено питање финансијске помоћи за преузимање жетвених вишкова Југославије, Румуније и Маџарске. Принципијелно одобрена је: у ту сврху сума од 150 до 175 мил. фр. (333 до 388,5 мил. дин). За детаље ће се побринути надлежни Министри.

— До краја јула о. г. донеће се Закон о коначној ликвидацији аграрне реформе у нашој земљи, који за сада у главном предвиђа да се садање стање створено ранијим привременим законима и уредбама узакони као дефинитивно, затим да се за одузето земљиште утврди оштета и начин њене исплате и треће, да се дефинитивно реши питање шумског великог поседа. Оштету за одузету земљу плаћају сами интересенти, изузев добровољаца, за које ће држава платити. Ова ће износити од 1000 до 3200 дин. по катастралном јутру. Што се начина исплате оштете тиче предвиђа се; или ће држава издати великопоседницима четворопроцентне обвезнице, или ће ове издати Привилегована аграрна банка, или ће се великопоседници интабулисати на имањима интересената.

—У Енглеској је објављен интересантан закон о регулисању тржишта пољопривредних производа. Главна му је сврха да повећа код пољопривредника смисао за организовање. Тамо, где се не покаже воља за тим интервенисаће држава. Сваки круг особа, који је заинтересован регулисањем тржишта извесног производа, може да поднесе надлгжном министру план и своје мњење о томе. Ако Министар после детаљног испитивања нађе да је план целисходан, он ће га законом ставити на снагу. Али он има право да проведе извесне промене у плану са знањем аутора. План,

i JESI |Z

пет 4.